Ervin
14 °C
21 °C

Az utasoknak még szokniuk kell a metrórádiót

2004.04.23. 12:10
Nem aratott osztatlan sikert a metróutasok körében az a kisérleti rádióadás, ami múlt pénteken indult a hármas metró vonalán az Árpád hídnál és a Nyugati téren. Az Alagút FM június 30-ig tesztel, utána pozitív visszajelzések esetén a hármas metró további nyolc állomásán működik majd az elmúlt harminc év slágereit és napjaink híreit sugárzó rádió.
Nem valami underground

Az Árpád-hídi metróállomáson biztonságos távolságban, az üvegfal mellett ácsorgott a B3 Security két embere, akiknek egész nap módjukban áll hallgatni az Alagút FM műsorát. Őket rettentően idegesíti a rádió, mivel szerintük így is elegendő zajforrás van a metrómegálló környékén. Mindketten egyetértettek abban, az Alagút FM-nek gyorsabb és modernebb zenéket kellene játszania, kevesebb ismétlődéssel. Nem értik, miért van szükség napközben a rádióra, amikor a másfél percenként érkező szerelvények úgyis elnyomják a hangját. "Este más, - mondta egyikük - olyankor tízpercenként jár a metró, és gyorsabban telik az idő, ha közben szól a zene. De napközben nincs semmi értelme." A biztonságiak elmesélték, a rádió indulása óta eltelt egy hét alatt eddig csak egy utas kelt ki az új ingerforrás ellen, "egy bolond ember, aki le akarta szerelni a hangszórót."

A két biztonsági szolgálatos elmondta, az Árpád-hídi megálló stábjának többi tagja sem rajong az új szolgáltatásért. "Utálják, mint a szart" - fogalmazott egyikük. A forgalmi ügyelet dolgozóinak ellenérzései a biztonsági szolgálatosok szerint abból fakadnak, hogy reggelente nekik kell beállítani a hangosító automatikát.

"Mi néznivaló van egy ilyen alagútban?"

Más volt a véleménye a Nyugatinál és az Árpád hídnál találomra megszólított utasoknak. A 23 éves Gábor első alkalommal egy átbulizott éjszaka után hallotta az Alagút FM-et. Akkor nem értette, honnan is jöhet a furcsa hang, ma már azonban úgy gondolja, az adás enyhíti a várakozás perceinek egyhangúságát, hiszen "mi néznivaló van egy ilyen alagútban?" A 29 éves Gyula, aki a Nyugati téri peronon közvetlenül a hangszóró alatt helyezkedett el, elmondta, most figyelt fel először az új szolgáltatásra és egyértelműen "pozitívan értékeli". A középiskolás Rácz József is üdvözölte az Alagút FM megjelenését, bár "kicsit pörgősebb" zenékre vágyik.

Az Index egyik munkatársa naponta megfordul az Árpád hídi metrómegállóban, és rendkívül idegesítőnek tartja az állandó zajt: "engem rettenetesen zavar az Alagút FM. Nemcsak azért, mert a legtrágyább magyar slágerek bömbölnek a telefonközpontok kapcsolási zenéjéhez hasonló minőségben a hangszórókból, hanem azért is, mert nincs hova menekülni előle. A gyenge slágerek ráadásul egész napra megragadnak az ember fejében."

"Impulzust kívánunk adni"

Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!
Nem érzik feleslegesnek a metrószerelvények által szaggatott adás sugárzását az Alagút FM képviselői. A cég marketing-tanácsadója, Dr. Németh László elmondta, impulzust kívánnak adni a sietős utasoknak, éppen ezért jelentkeznek negyedóránként csupán harminc-negyven másodperces hírblokkokkal, amelyeket 2-3 óránként firssítenek.

Az alagutakban egyébként metróérzékelőket szereltek fel; ha bármelyik irányból szerelvény érkezik, az adás automatikusan leáll. Szintén szünetel a műsor, ha az ügyeleti irodán szolgálati közleményeket olvasnak be. A híreket a Sláger Rádiótól kapják, a zenéket saját adatbázisukból töltik le. Az utasok életkori eloszlását vizsgáló előzetes felmérések alapján az elmúlt harminc év slágereit adják, kerülve a szélsőségeket, úgyis mint a metált vagy a gépzenét, mondta Németh. Azok, akik nem kérnek a rádióból, a matricával jelölt csendes zónákban húzódhatnak meg.

A múlt pénteki indulás óta még nem érkeztek visszajelzések a céghez, mivel az állomásokon elhelyezett közvélemény-kutató szórólapot hetente egyszer gyűjtik össze. Ha kedvező véleményeket kapnak, a június 30-ig tartó kísérleti időszak leteltével a hármas metró további nyolc állomásán vezetik be az új szolgáltatást. Németh László elmondta, a BKV-t az elmúlt években több cég is megkereste hasonló ötlettel, de végül az ő koncepciójuk nyerte el a vállalat tetszését, igaz másfél évig tárgyaltak, mielött beindították az adást.

"Meg kell szokniuk"

Az Index helyszíni tudósítójának szerencséje volt, mert ottjártakor éppen Madonna Don't Tell Me című száma szólt. A Nyugati téri forgalmi ügyelet alkalmazottai nem szívesen nyilatkoztak, de megmutatták azt a szórólapot, amelyen az utasok közölhetik észrevételeiket az Alagút FM-mel kapcsolatban, és amely az állomás területén szerda délelőtt sehol nem volt beszerezhető. Arra a kérdésre, hogy milyen visszajelzések érkeztek eddig az utasoktól, a forgalmi ügyelet egyik hölgy munkatársa csak annyit mondott: "Meg kell szokniuk".