Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A kutya a legnépszerűbb, a kutyaszar a legnépszerűtlenebb

2006.06.08. 15:24
A budapesti lakosság közel fele állattulajdonos, derült ki egy tanulmányból. A megkérdezettek zöme egy kutya és két macska tartását helyeselné. Legtöbbjüket az zavarja, hogy a gazdik nem takarítják fel az utcán a kutyapiszkot.

A budapestiek közel fele tart otthon valamilyen állatot, legtöbben kutyát és macskát. A többség maximum egy kutya tartását helyeselné, míg a budapestiek közel fele két macskát engedélyezne egy lakásban. Kertben, udvaron több állat tartását is elfogadhatónak tartanák - állapította meg Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ tanulmánya.

A kutatás szerint a fővárosiakat a kutyák, a galambok, és a macskák zavarják a legjobban, "a különféle szennyeződésfajták" közül a kutyaürülék szinte mindenkit zavar, míg a galambpiszok esetén lényegesen megengedőbbek a budapestiek.

A fővárosiak egyetértettek abban, hogy szigorúan meg kéne büntetni azokat, akik nem takarítják fel kutyájuk ürülékét. Az ebadót és egy a kutyatartást a szomszédok beleegyezéséhez kötő rendeletet kevesebben támogatnának.

Miután a fővárosi önkormányzat számára kiderült, hogy a budapestieket nagyon idegesíti a sok szemét és kutyaszar, 2003. májusában átfogó közterület-tisztasági kampányt indítottak, amire jelentős összeget különítettek el. A kerületi önkormányzatok 2004 óta pályázhatnak ezekre a pénzekre, amelyekből eddig járdatakarító gépeket vettek, újabb kukákat helyztek el, valamint kutyafuttatókat alakítottak ki.