Az ügyészség vizsgálja az Andrássy úti paloták eladását

2006.06.02. 15:00
Andrássy úti paloták és más értékes terézvárosi ingatlanok elkótyavetyélését sejti egy helyi képviselő, akinek beadványa nyomán most vizsgálatot indított a Fővárosi Főügyészség. Az Index értesülései szerint csak az Andrássy úton nyolc ingatlant érint az ügy.

Összesen tíz épületben eladott önkormányzati ingatlanok vagy ingatlanrészek miatt indított vizsgálatot a Fővárosi Főügyészség, erősítette meg az Infó rádió értesülését az Indexnek is Morvai Attila, a vádhatóság szóvivője.

Egy képviselő fordult az ügyészséghez

Az ügyészséghez a beadványt egy terézvárosi képviselő juttatta el, de a magánosítás részleteiről a hvg.hu is három részben számolt be, mondta Morvai. A képviselői beadvány szerint áron alul értékesítették az Andrássy úti palotákat. (Az Index terézvárosi forrásból származó információi szerint egy ellenzéki, alighanem fideszes képviselő fordult egyébként az ügyészséghez.)

Az eddigi adatok szerint minimális törzstőkéjű, külön e célra létrehozott cégek vásárolták föl az értékes ingatlanokat a VI. kerületben, majd ezek több tulajdonosváltást követően jutottak el végső tulajdonosukhoz, írta az Infó rádió.

Nem büntetőügyről van szó

Az ügyészségi szóvivő az Indexnek hangsúlyozta: ezúttal nem büntetőügyről van szó, hanem a magánjogi osztály vizsgálódik, méghozzá azért, hogy kiderítse, történt-e szabálytalanság, illetve sérült-e a közérdek a privatizációkor.

Információink szerint az Andrássy út 3., 8. 19., 21., 23., 47., 52. és a 68., a Bajcsy-Zsilinszky út 3. és a Király utca 36. szám alatti épületeket, vagy egy részüket adták el.

Nem mindig az egész épületet vizsgálják

A szóban forgó palotákban, épületekben nem feltétlenül az összes lakást vizsgálja az ügyészség, bizonyos esetekben csak-egy-egy ingatlanrész értékesítéséről van szó - mondta lapunknak a szóvivő. Például a Bajcsy-Zsilinszky 3. esetében.

Az ügyészség egyelőre nem fordult bírósághoz, csupán bekérte a megkötött szerződéseket, a meghozott képviselőtestületi határozatokat és a pályáztatási dokumentumokat, hirdetményeket.

Sérült-e a közérdek?

Ezután kezdődik annak a megállapítása, hogy semmis-e a szerződés. Semmisnek akkor minősülnek a dokumentumok, ha törvénysértő eljárás során adták el az ingatlanokat, magyarázta az Indexnek Morvai Attila.

Mindez még nem elég ahhoz, hogy az ügyészség - nem büntetőeljárás keretében, hanem polgári peres úton - megtámadja a szerződéseket. Meg kell ugyanis állapítaniuk azt is, hogy sérült a közérdek a szerződések megkötésével.

Az Index megkereste az ügyben a VI. kerületi önkormányzatot, ám ott a bírósági eljárások lezárásáig nem kívántak az ügyről nyilatkozni.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön