Árpád
-2 °C
4 °C

Nem tartja alkalmasnak a főpolgármestert Atkári

2005.08.23. 13:51
Atkári János, a hatásköreitől megfosztott, az SZDSZ-frakcióból kizárt főpolgármester-helyettes szabálytalannak tartja azt az eljárást, ahogyan a Városháza nyomására PR-cégeket bíztak meg a budapesti útfelújításokat végző kivitelezők. A városháza magyarázkodik.
A városháza közleménye
A Főpolgármesteri Hivatal keddi közleménye szerint a fővárosi útfelújítások tájékoztatási munkáját ellátó cégekkel kapcsolatban az elmúlt napokban számos téves vagy félreértésen alapuló információ látott napvilágot. A közlés szerint "az útfelújítási munkák kivitelezőit nyílt, nemzetközi közbeszerzési pályázaton választotta ki a főváros. A pályázat eredményét 2005. május 18-án hirdették ki. A kivitelező cégeknek évek óta a pályázati dokumentációban előírt feladata a lakossági tájékoztatás is."

A szerződést előzőleg a Közbeszerzési Bizottság is tárgyalta és elfogadta; mindez természetesen bármely képviselő számára hozzáférhető. A városháza jelzi, hogy a fővárosi útfelújításokkal kapcsolatos teljes pályázati dokumentáció és az ezzel kapcsolatos szerződéses rendszer hamarosan letölthető formában is elérhető lesz a Budapest.hu portálon.

A Városháza pénzéből az útfelújításokat végző cégek PR-szerződéseket kötöttek olyan kommunikációs vállalkozásokkal, amelyek politikai pártokhoz, a fővárost irányító koalícióhoz köthetőek. Erről korábban az Index is beszámolt. Atkári János főpolgármester-helyettes szerint közbeszerzéssel, vagy a beruházási engedélyokiratok, illetve a pályázati kiírás megfelelő megfogalmazásával el lehetett volna kerülni a szabálytalanságokat. Atkári hangsúlyozta, hogy egyelőre nem áll megfelelő mennyiségű adat a rendelkezésére, ezért nem kíván elhamarkodottan ítélni. A főpolgármester-helyettes éppen ezért levelet intézett a főjegyzőhöz, amelyben fővárosi képviselőként betekintést kíván nyerni a hivatalos okiratokba.

Demszkyt bírálja továbbra is

Atkári a sajtótájékoztatón megismételte korábbi kijelentéseit, amelyekkel Demszky Gábort bírálta. Szerinte mindenképpen változtatásra van szükség a főváros élén, mert a főpolgármester elvesztette az érdeklődését a város iránt. 2000-ig Atkári szerint Demszky a képességeihez mérten felnőtt az általa ellátandó feladatokhoz, de azóta már inkább gátló tényező. A főpolgármester olyan politikai szerkezetet alakított ki, illetve olyan helyzetbe került, amely nem szolgálja a város érdekét - vélekedett Atkári, akinek hatásköreit korábban éppen Demszky Gábor vonta meg.

Magát nem tartaná alkalmasnak a főpolgármesteri tisztségre Atkári, így a jövőben sem pályázna erre a posztra. "A helyzet nem érett meg annyira, hogy elviselne engem" - jegyezte meg. Ugyanakkor hozzátette az Index kérdésére azt is, hogy a MIÉP-pel nem tudna a jövőben együttműködni, de ha az SZDSZ, az MSZP vagy a Fidesz olyan főpolgármestert állítana, aki elfogadható számára, azzal együtt tudna dolgozni. Atkári hangsúlyozta, hogy koalíciós kormányzásban többé nem venne részt, és ezt már korábban megmondta Demszky Gábornak is. A főpolgármester ennek tudatában vonta meg hatásköreit - tette hozzá Atkári.

Egypárti kormányzást szeretne

Atkári csak olyan önkormányzat irányításában működne tehát közre, amelyik kizárólag egyetlen párt vezetése alatt áll. Hogy ennek van-e esélye a jövőben, erre a kérdésre Atkári úgy válaszolt, hogy 1994-ben is felvetették a Fidesznek, hogy bizottsági elnökökön alapuló struktúrára alapozva kormányozna az SZDSZ, ám a Fidesz végül elzárkózott attól, hogy egy ilyen struktúrában megszavazza az éves költségvetést. Később pedig egyre kevesebb volt erre a remény. Ugyanakkor elvben nem tartja kizártnak Atkári, hogy kialakuljon egy egypárti kormányzás, amely megteremti a feltételeket a költségvetés megszavazáshoz, ahogyan erre vidéki önkormányzatokban van példa.

Atkári példaként említette Derce Tamás újpesti polgármestert - akivel korábban számos vitája volt -, mint aki képes volt megteremteni a kormányzóképességet, annak ellenére, hogy sokáig az önkormányzat feloszlatásának veszélye is fenyegette a IV. kerületet. Dercét azért is dicsérte Atkári, mert az nem engedte beleszólni a politikát a hivatal működésébe Újpesten. Atkári szerint a fővárosban ezzel ellentétes a helyzet, ott akár évekig is koalíciós alkudozás tárgya egy-egy ügyosztályvezetői kinevezés, a bizottságok és ügyosztályok pedig túlburjánoznak a lobbizások következtében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?