Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Nem tartja alkalmasnak a főpolgármestert Atkári

2005.08.23. 13:51
Atkári János, a hatásköreitől megfosztott, az SZDSZ-frakcióból kizárt főpolgármester-helyettes szabálytalannak tartja azt az eljárást, ahogyan a Városháza nyomására PR-cégeket bíztak meg a budapesti útfelújításokat végző kivitelezők. A városháza magyarázkodik.
A városháza közleménye
A Főpolgármesteri Hivatal keddi közleménye szerint a fővárosi útfelújítások tájékoztatási munkáját ellátó cégekkel kapcsolatban az elmúlt napokban számos téves vagy félreértésen alapuló információ látott napvilágot. A közlés szerint "az útfelújítási munkák kivitelezőit nyílt, nemzetközi közbeszerzési pályázaton választotta ki a főváros. A pályázat eredményét 2005. május 18-án hirdették ki. A kivitelező cégeknek évek óta a pályázati dokumentációban előírt feladata a lakossági tájékoztatás is."

A szerződést előzőleg a Közbeszerzési Bizottság is tárgyalta és elfogadta; mindez természetesen bármely képviselő számára hozzáférhető. A városháza jelzi, hogy a fővárosi útfelújításokkal kapcsolatos teljes pályázati dokumentáció és az ezzel kapcsolatos szerződéses rendszer hamarosan letölthető formában is elérhető lesz a Budapest.hu portálon.

A Városháza pénzéből az útfelújításokat végző cégek PR-szerződéseket kötöttek olyan kommunikációs vállalkozásokkal, amelyek politikai pártokhoz, a fővárost irányító koalícióhoz köthetőek. Erről korábban az Index is beszámolt. Atkári János főpolgármester-helyettes szerint közbeszerzéssel, vagy a beruházási engedélyokiratok, illetve a pályázati kiírás megfelelő megfogalmazásával el lehetett volna kerülni a szabálytalanságokat. Atkári hangsúlyozta, hogy egyelőre nem áll megfelelő mennyiségű adat a rendelkezésére, ezért nem kíván elhamarkodottan ítélni. A főpolgármester-helyettes éppen ezért levelet intézett a főjegyzőhöz, amelyben fővárosi képviselőként betekintést kíván nyerni a hivatalos okiratokba.

Demszkyt bírálja továbbra is

Atkári a sajtótájékoztatón megismételte korábbi kijelentéseit, amelyekkel Demszky Gábort bírálta. Szerinte mindenképpen változtatásra van szükség a főváros élén, mert a főpolgármester elvesztette az érdeklődését a város iránt. 2000-ig Atkári szerint Demszky a képességeihez mérten felnőtt az általa ellátandó feladatokhoz, de azóta már inkább gátló tényező. A főpolgármester olyan politikai szerkezetet alakított ki, illetve olyan helyzetbe került, amely nem szolgálja a város érdekét - vélekedett Atkári, akinek hatásköreit korábban éppen Demszky Gábor vonta meg.

Magát nem tartaná alkalmasnak a főpolgármesteri tisztségre Atkári, így a jövőben sem pályázna erre a posztra. "A helyzet nem érett meg annyira, hogy elviselne engem" - jegyezte meg. Ugyanakkor hozzátette az Index kérdésére azt is, hogy a MIÉP-pel nem tudna a jövőben együttműködni, de ha az SZDSZ, az MSZP vagy a Fidesz olyan főpolgármestert állítana, aki elfogadható számára, azzal együtt tudna dolgozni. Atkári hangsúlyozta, hogy koalíciós kormányzásban többé nem venne részt, és ezt már korábban megmondta Demszky Gábornak is. A főpolgármester ennek tudatában vonta meg hatásköreit - tette hozzá Atkári.

Egypárti kormányzást szeretne

Atkári csak olyan önkormányzat irányításában működne tehát közre, amelyik kizárólag egyetlen párt vezetése alatt áll. Hogy ennek van-e esélye a jövőben, erre a kérdésre Atkári úgy válaszolt, hogy 1994-ben is felvetették a Fidesznek, hogy bizottsági elnökökön alapuló struktúrára alapozva kormányozna az SZDSZ, ám a Fidesz végül elzárkózott attól, hogy egy ilyen struktúrában megszavazza az éves költségvetést. Később pedig egyre kevesebb volt erre a remény. Ugyanakkor elvben nem tartja kizártnak Atkári, hogy kialakuljon egy egypárti kormányzás, amely megteremti a feltételeket a költségvetés megszavazáshoz, ahogyan erre vidéki önkormányzatokban van példa.

Atkári példaként említette Derce Tamás újpesti polgármestert - akivel korábban számos vitája volt -, mint aki képes volt megteremteni a kormányzóképességet, annak ellenére, hogy sokáig az önkormányzat feloszlatásának veszélye is fenyegette a IV. kerületet. Dercét azért is dicsérte Atkári, mert az nem engedte beleszólni a politikát a hivatal működésébe Újpesten. Atkári szerint a fővárosban ezzel ellentétes a helyzet, ott akár évekig is koalíciós alkudozás tárgya egy-egy ügyosztályvezetői kinevezés, a bizottságok és ügyosztályok pedig túlburjánoznak a lobbizások következtében.