Csak májusra készül el a Balatoni úti felüljáró

2006.03.02. 18:19
Senki nem felel a Balatoni úti felüljáró fél évvel későbbi átadásáért Dél-Budán - az InfoRádió szerint. A fővárosnak 14 milliós, a beruházónak százmilliós pluszkiadást jelent a csúszás.

Felelős és kötbér nincs, többletköltség van a Balatoni úti felüljáró elrontott rekonstrukciója miatt - tudta meg az InfoRádió. A főváros 14 millió forintot fizet rá az acélszerkezet megerősítésére, a kivitelező pedig "lenyeli" a több mint 100 milliós pluszköltséget.

A most befejezett vizsgálat szerint senki sem felel a Balatoni úti felüljáró átadásának fél éves csúszásáért - mondta az InfoRádiónak, a főpolgármesteri hivatal alosztályvezetője. Konyáry Zsófia hozzátette, hogy a kötbértől is elesik az önkormányzat, mert a kivitelezőnek kötbért csak a meglévő tervjóváhagyást követően kellett volna fizetnie, ez azonban késett az építkezéshez képest.

A főváros anyagköltségre ad plusz 14 milliót

Konyáry Zsófia közölte, hogy a főváros a beruházásra eredetileg elkülönített összeget, 600 millió forintot költi a felüljáróra, plusz ezen felül 14 millió forintot az acélszerkezet megerősítéséhez szükséges anyagra. Korábban Vajda Pál főpolgármester-helyettes azt nyilatkozta, hogy a fővárosnak nem kerül többletpénzébe a beruházás módosítása.

Mint arról az InfoRádió beszámolt, novemberben felül kellett vizsgálni a felüljáró rekonstrukcióját, mert kiderült, hogy a híd szerkezetét statikailag alulméretezték, a gyenge szerkezetre pedig veszélyes lett volna ráengedni a forgalmat. A városházi vizsgálat szerint a tervező sem felelős a történtekért.

Fél évvel később készül el a híd

Az új tervek szerinti, megerősített acélszerkezettel épülő híd fél éves csúszással, május 1-jén készül el.

A kivitelező Hídépítő Rt. a kötbér fizetését ugyan megúszta, a módosítás miatti költségeket azonban le kellett nyelnie. Hegedűs Csaba, a társaság mélyépítési igazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy több mint 100 millió forintos többletköltségük származik a tervek módosításából.  • Hírek
  • Hírek