Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Éjféltől be kell zárni a belvárosi teraszokat

2006.07.14. 22:20
A belvárosi vendéglősök, kávézóüzemeltetők az Indextől értesültek arról, hogy az önkormányzat korlátozza teraszaik nyitva tartását. Szerintük nem világos, hogy a Vörösmarty tér és a Duna-korzó miért számít kivételnek.

Korlátozzák az éttermi teraszok nyitva tartását az V. kerületben. A napokon belül életbe lépő rendeletmódosítást Steiner Pál polgármester javasolta a lakók zavartalan pihenése érdekében. Egyidejűleg több közterület-felügyelő is lesz az utcákon - közölte az Indexszel Prónay-Zakar Gina, a Belváros-Lipótvárosi Önkormányzat szóvivője.

Kivéve a Vörösmarty teret és a Duna-korzót

A Duna-korzó és a Vörösmarty tér kivételével éjfél és hajnal 6 óra között nem működhet éttermi, kávézói terasz Belváros-Lipótvárosban - erről döntött az V. kerületi képviselőtestület július 13-án.

Az új kereskedelmi törvény lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy saját hatáskörben intézkedjenek az üzletek, vendéglátóipari egységek éjszakai nyitva tartásáról. Mivel a kerületben a legtöbb panasz az egész éjszaka nyitva tartó éttermek teraszaira érkezett, a polgármester javaslatára a képviselőtestület úgy döntött, a teraszoknak éjfélkor be kell zárniuk, és reggel 6-kor nyithatnak leghamarabb - tudtuk meg Prónay-Zakartól.

Ötmillió plusz a közterület-felügyelőknek

Emellett 5 millió forintot elkülönítettek arra a célra, hogy több közterület-felügyelő járja éjszakánként a belvárosi utcákat. A felügyelők kiemelten ellenőrzik a "csendrendelet" betartását, és büntetik az egyéb szabálysértőket is - közölte a szóvivő.

Az Index körkérdésére több helyen meglepetten fogadták az éttermek, presszók és kávézók üzletvezetői a belvárosi rendeletet. Szavaikból kiderült, nem nagyon tudtak az új jogszabályról, önkormányzati egyeztetésről a lapunknak nyilatkozó féltucatnyi vendéglátós közül egy sem beszélt.

Kevesen nyilatkoztak névvel, címmel


Terasz a belvárosban

Az is érdekes, hogy kevesen vállalták névvel a nyilatkozatokat, sőt, egy Nádor utcai helyen azt bizonygatták az Indexnek, hogy rájuk nem vonatkozik a rendelet, jóllehet éjszaka is nyitva tartó teraszaik vannak, majd lecsapták a telefont.

Az éttermek, kávézók jelentős része üzemeltet teraszokat is, de például a Kárpátia és a Majd Leonárd nevű helyek jóval éjfél előtt, bezárnak, így őket tényleg nem érinti az új rendelet. Vannak olyanok is, ahol korábban voltak asztalok a közterületen, de már megszüntették ezeket, ilyen például az egyik Nádor utcai egység.

Több étterem csak név nélkül nyilatkozott, és üzletvezetőik elmondták: furcsának tartják, hogy - bár ők fizetnek a közterület használatáért az önkormányzatnak -, korlátozzák tevékenységüket. Különösen azt sérelmezték e cégek, hogy bizonyos övezetekben, a Duna-korzón és a Vörösmarty téren nincsenek korlátozások, pedig ott is vannak szomszédok, akiket esetleg zavarhatnak az éjszaka is nyitva tartó teraszok.

Az Iguana üzletvezetője nem vár forgalomcsökkenést

Az Indexnek egyetlen helyen sikerült az üzletvezetőt a cégnév vállalásával megszólaltatnia a rendelet kapcsán. Az Iguana nevű, Zoltán utcai helyen elmondták nekünk, hogy be fogják tartani az önkormányzat rendeletét, de korábban is figyelembe vették a lakók észrevételeit, és nem tudnak panaszokról.

Azt is elmondta az üzletvezető, hogy szerinte nem fog visszaesni a forgalmuk, ha a jelenleg éjszaka is működő teraszukat 12-kor be kell zárniuk, hiszen például a Ráday utca népszerűsége sem csökkent egy hasonló intézkedés nyomán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!