Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jogszerűtlen két pesti közműcég felügyelőbizottsága?

2007.05.31. 15:58
Meghiúsult a kerületi küldöttek alakuló gyűlése, a Fővárosi Közgyűlés nem kér árpádsávos zászlót a Jobbiktól, a Fidesz és a KDNP pedig a városi közműcégek felügyelőbizottsági posztjainak betöltését (pontosabban részleges betöltetlenségét) kifogásolja.

Miközben a Fővárosi Közgyűlésben a legfontosabb stratégiai ügyben, az európai uniós kiemelt direkt támogatások esetében egyhangú döntés született, politikai viták azért voltak továbbra is a csütörtöki ülésen, illetve annak szünetében.

Nem egyeztet a koalíció

Tarlós István, a Fidesz és Bagdy Gábor, a KDNP frakcióvezetője sajtótájékoztatót tartott arról, hogy a közgyűlés gazdasági bizottságában az ellenzék nélkül döntöttek a fővárosi közműcégek felügyelőbizottsági (fb) tisztségeinek betöltéséről.

A két ellenzéki képviselőcsoport vezetői elmondták, hogy ötpárti egyeztetést ígért először a koalíció az ügyben, végül azonban nem jöttek el a tárgyalásokra az SZDSZ és az MSZP képviselői.

Az utolsó pillanatban jött az előterjesztés

A gazdasági bizottság elé az utolsó pillanatban terjesztették az Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) és Hagyó Miklós (MSZP) által összeállított listát, amelyet a Fidesz és a KDNP szerint túl későn, a szervezeti és működési szabályzatot (szmsz) megsértve nyújtottak be az illetékesek. A formai okokból jogsértő bizottsági döntés miatt Bagdy előbb a főjegyzőhöz fordult, ám tőle nem kapott választ.

Éppen ezért Bagdy most a közigazgatási hivatalhoz fordul, hogy vizsgálja felül a döntést, amely nemcsak a gazdasági bizottság, hanem a Fővárosi Közgyűlés ügyrendjét is sérti. (A bizottság esetében a határidőket nem tartották be az ülés összehívásakor az szmsz szerint, a Fővárosi Közgyűlés esetében pedig az előterjesztést nem mellékelték a rendkívüli üléshez, amit az ottani szmsz írna elő.)

Jogszerűtlen fb két közműcégnél?

A gazdasági bizottságban egyébként a fideszesek és a KDNP-sek végül előterjesztettek egy-egy általuk összeállított listát, az MSZP és az SZDSZ azonban ezt sem vette figyelembe, így végül egyes cégekbe az alapító okiratban rögzítettnél kevesebb fb-tagot delegáltak. Tarlós és Bagdy szerint így nem működhet jogszerűen a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek felügyelő bizottsága.

Ikvai-Szabó Imre szerint igaz, hogy a Vízműveknél és a Csatornázási Műveknél gondot okozhat a hiányos lista, de politikai egyeztetést nem neki kell lefolytatnia, erről levelet is írt Tarlósnak. Ikvai szerint ugyanis az ellenzék három pártjának, tehát az MDF-nek és a két másik frakciónak kellene megegyezniük az fb-tisztségek betöltéséről, az efféle egyeztetéseket a kormányzó koalíció nem tudja helyettük lefolytatni.

Október óta ígérnek ötpárti egyeztetést

Bagdy Gábor, Ikvai-Szabó szavaira reagálva elmondta az Indexnek, október óta ígéri a fővárosi koalíciós vezetés, hogy leülnek az öt párttal egyeztetni. Hat fővárosi cégnél egy hónappal ezelőtt ugyan a koalíció egyeztetés nélkül, helyszíni kiosztással döntött, most pedig megint saját hatáskörben terjesztett elő egy listát Ikvai és Hagyó, így pedig elég nehéz tárgyalni a posztok konszenzusos betöltéséről.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén egyébként visszautasította a Jobbik Magyarország felajánlását, a szervezet árpádsávos zászlókat adott volna a Fővárosi Önkormányzatnak.

Demszky Gábor csütörtöki sajtótájékoztatóján a vészkorszakot idéző szimbólumnak minősítette a zászlót, amelynek a Parlamentben, a történelmi zászlók között megvan a maga helye, de önállóan Budapest nem kívánja jelképpé tenni ezt. A főpolgármester megemlítette, hogy a Fővárosi Közgyűlés ellenszavazat nélkül utasította el az árpádsávos zászlókat, igaz, a Fidesz és a KDNP a szavazásban nem vett részt.

Koalíciós delegált nem ment el a kerületi küldöttek gyűlésére

Az Index információi szerint furcsa eset történt szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt. Ekkorra hívták ugyanis össze a kerületi küldöttek testületének alakuló ülését, amely a 23 városrész delegáltjaiból állna. Ám a Fővárosi Közgyűlésben megfigyelői joggal résztvevő küldöttek közül csak nyolc ellenzéki jött el (összesen 11 ellenzéki kerületből), a 12 koalíciós delegált egyike sem jelent meg.