Gusztáv
3 °C
7 °C

Jogszerűtlen két pesti közműcég felügyelőbizottsága?

2007.05.31. 15:58
Meghiúsult a kerületi küldöttek alakuló gyűlése, a Fővárosi Közgyűlés nem kér árpádsávos zászlót a Jobbiktól, a Fidesz és a KDNP pedig a városi közműcégek felügyelőbizottsági posztjainak betöltését (pontosabban részleges betöltetlenségét) kifogásolja.

Miközben a Fővárosi Közgyűlésben a legfontosabb stratégiai ügyben, az európai uniós kiemelt direkt támogatások esetében egyhangú döntés született, politikai viták azért voltak továbbra is a csütörtöki ülésen, illetve annak szünetében.

Nem egyeztet a koalíció

Tarlós István, a Fidesz és Bagdy Gábor, a KDNP frakcióvezetője sajtótájékoztatót tartott arról, hogy a közgyűlés gazdasági bizottságában az ellenzék nélkül döntöttek a fővárosi közműcégek felügyelőbizottsági (fb) tisztségeinek betöltéséről.

A két ellenzéki képviselőcsoport vezetői elmondták, hogy ötpárti egyeztetést ígért először a koalíció az ügyben, végül azonban nem jöttek el a tárgyalásokra az SZDSZ és az MSZP képviselői.

Az utolsó pillanatban jött az előterjesztés

A gazdasági bizottság elé az utolsó pillanatban terjesztették az Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) és Hagyó Miklós (MSZP) által összeállított listát, amelyet a Fidesz és a KDNP szerint túl későn, a szervezeti és működési szabályzatot (szmsz) megsértve nyújtottak be az illetékesek. A formai okokból jogsértő bizottsági döntés miatt Bagdy előbb a főjegyzőhöz fordult, ám tőle nem kapott választ.

Éppen ezért Bagdy most a közigazgatási hivatalhoz fordul, hogy vizsgálja felül a döntést, amely nemcsak a gazdasági bizottság, hanem a Fővárosi Közgyűlés ügyrendjét is sérti. (A bizottság esetében a határidőket nem tartották be az ülés összehívásakor az szmsz szerint, a Fővárosi Közgyűlés esetében pedig az előterjesztést nem mellékelték a rendkívüli üléshez, amit az ottani szmsz írna elő.)

Jogszerűtlen fb két közműcégnél?

A gazdasági bizottságban egyébként a fideszesek és a KDNP-sek végül előterjesztettek egy-egy általuk összeállított listát, az MSZP és az SZDSZ azonban ezt sem vette figyelembe, így végül egyes cégekbe az alapító okiratban rögzítettnél kevesebb fb-tagot delegáltak. Tarlós és Bagdy szerint így nem működhet jogszerűen a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek felügyelő bizottsága.

Ikvai-Szabó Imre szerint igaz, hogy a Vízműveknél és a Csatornázási Műveknél gondot okozhat a hiányos lista, de politikai egyeztetést nem neki kell lefolytatnia, erről levelet is írt Tarlósnak. Ikvai szerint ugyanis az ellenzék három pártjának, tehát az MDF-nek és a két másik frakciónak kellene megegyezniük az fb-tisztségek betöltéséről, az efféle egyeztetéseket a kormányzó koalíció nem tudja helyettük lefolytatni.

Október óta ígérnek ötpárti egyeztetést

Bagdy Gábor, Ikvai-Szabó szavaira reagálva elmondta az Indexnek, október óta ígéri a fővárosi koalíciós vezetés, hogy leülnek az öt párttal egyeztetni. Hat fővárosi cégnél egy hónappal ezelőtt ugyan a koalíció egyeztetés nélkül, helyszíni kiosztással döntött, most pedig megint saját hatáskörben terjesztett elő egy listát Ikvai és Hagyó, így pedig elég nehéz tárgyalni a posztok konszenzusos betöltéséről.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén egyébként visszautasította a Jobbik Magyarország felajánlását, a szervezet árpádsávos zászlókat adott volna a Fővárosi Önkormányzatnak.

Demszky Gábor csütörtöki sajtótájékoztatóján a vészkorszakot idéző szimbólumnak minősítette a zászlót, amelynek a Parlamentben, a történelmi zászlók között megvan a maga helye, de önállóan Budapest nem kívánja jelképpé tenni ezt. A főpolgármester megemlítette, hogy a Fővárosi Közgyűlés ellenszavazat nélkül utasította el az árpádsávos zászlókat, igaz, a Fidesz és a KDNP a szavazásban nem vett részt.

Koalíciós delegált nem ment el a kerületi küldöttek gyűlésére

Az Index információi szerint furcsa eset történt szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt. Ekkorra hívták ugyanis össze a kerületi küldöttek testületének alakuló ülését, amely a 23 városrész delegáltjaiból állna. Ám a Fővárosi Közgyűlésben megfigyelői joggal résztvevő küldöttek közül csak nyolc ellenzéki jött el (összesen 11 ellenzéki kerületből), a 12 koalíciós delegált egyike sem jelent meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!