Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Egy héttel elhalasztották a Budakeszi úti káoszt

2004.08.11. 13:00
Vízcső-rekonstrukciós munkába kezdett hétfőn a Fővárosi Vízművek Rt. a Budakeszi úton, aminek hatására rögtön hatalmas dugók alakultak ki a környéken. Szerdára helyreállt a rend, a vízművek ugyanis ideiglenesen abbahagyta az út felbontását és visszaszfaltozta a kiásott gödröket. Előreláthatólag jövő héten kezdik újra a munkákat.
Fotó: Index
Megértést kérnek
Fotó: Index
Vihar utáni és előtti csend - talán így lehetne jellemezni a Budakeszi úton jelenleg uralkodó állapotokat. A Fővárosi Vízművek Rt. augusztus 9-én megkezdte a Budakeszi út Szépjuhászné utca és Pihenő utca közötti, mintegy kétszáz méteres szakaszán azt a vízcsőfelújítási munkát, ami miatt hétfőn hatalmas közlekedési dugó alakult ki a környéken. A kétsávos út egyik sávját lezárták, és jelzőlámpa engedte váltakozó irányban a forgalmat. Az útszűkület miatt feltorlódott kilométeres kocsisorban a 22-es buszok is csak araszolni tudtak, a megszokott húsz perces menetidő több mint háromszorosára nőtt.

Visszatemették a gödröket

Kedden este a BKV fődiszpécsere már arról számolt be, hogy nincsenek számottevő késések a buszjáratok menetidejében, ami annak tudható be, hogy a vízművek dolgozói felfüggesztették a munkát és visszatemették a kiásott gödröket.

Fotó: Index
Visszaaszfaltozták
Fotó: Index
Szerdán délelőtt a helyszínen járva azt tapasztaltuk, hogy két helyen még folytak a munkák, de a megkérdezett munkások elmondták, délutánra járható lesz a frissen leaszfaltozott útszakasz. A Budakeszi úton ekkor nem volt különösebb fennakadás a forgalomban, a BKV autóbusza is a szokásos menetidő alatt ért velünk Budakeszire.

A helyreállt nyugalom azonban feltehetőleg nem tart sokáig, a jövő hét elején ugyanis folytatódnak a fent említett útszakaszon a megkezdett, majd félbeszakított munkák - tudtuk meg a vízművek sajtóosztályától. A kivitelezési kavarodás amiatt történt, hogy a betervezettel ellentétben nem fejeződtek be hétfőre a Budaőrsi úton hasonló forgalomkorlátozással járó nagyszabású rekonstrukciós munkák, így inkább abbahagyták a Budakeszi úti rekonstrukciót. A Budaörsi úton végzett munkák hozzávetőlegesen a jövő hét elejére fejeződnek be, és ha majd teljes mértékben helyreáll a közlekedés, akkor vágnak bele az északabbra fekvő, fővárosba vezető út felbontásába.

Éjjel is dolgoznak majd

Fotó: Index
Most nem késik
Fotó: Index
A vízcső rekonstrukciójával a Budakeszi út körülbelül kétszáz méteres szakaszán új, háromszáz milliméter átmérőjű, úgynevezett gömbgrafitos öntöttvas vízcsöveket fektetnek a korábbinál mélyebbre a vízművek szakemberei. Így a nagy járműforgalom kevésbé befolyásolja a csövek élettartamát és a nyáron jelentősen megemelkedő fogyasztói vízigényt egyenletes víznyomás mellett, megbízhatóan tudja kielégíteni majd a Vízművek - áll a Fővárosi Vízművek Rt. közleményében. Annak érdekében, hogy a csőcsere minél kevesebb ideig zavarja a közlekedést, éjjel is dolgoznak majd a szakemberek. A munkák az eredeti terv szerint augusztus 18-ra fejeződtek volna be, ebben feltehetőleg egy hét csúszással kell számolni.

Ambivalens Budakeszi

A tizenháromezer-ötszáz lakosú Budakeszin ambivalens érzelmekkel fogadták a vízvezeték-felújítás hírét - mondta el az Indexnek Lendvay Endre alpolgármester. Mert igaz ugyan, hogy az ott lakók érdekeltek a vízellátás minőségének javulásában, és üdvözlik a vízművek beruházását, de örülnének ha mindez megoldható lenne a közlekedés összeomlása nélkül. A fővárosba vezető út forgalma a mérések szerint így is két és félszer nagyobb terhelést visel el nap mint nap, mint ami optimális lenne, és borítékolható, hogy jövő héten "Budaörsig fog állni a sor", ha megkezdődik a félpályás útlezárás - vélekedett Lendvay Endre. A város vezetése szeretné, ha a vízmű le tudná szűkíteni a munkaterületet, hogy ne kelljen egy egész sávot a forgalom elől lezárni. A településről naponta ötezren járnak be Budapestre dolgozni, közülük sokan csak a Budakeszi úton juthatnak el munkahelyükre.

Aki teheti a Budaörsi út vagy a 10-es út felől közelítse meg Budapestet, de inkább "aki tud meneküljön" - tette hozzá félig tréfásan az alpolgármester.