Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Jogi lépéseket tesz a BKV a kartellező útépítők ellen

2007.06.04. 17:39
A BKV is benyújtja kárigényét a kartellezésért megbírságolt útépítő cégeknek, de már lehet, hogy későn, tudta meg az InfoRádió. A lépésről a DBR Metró projektirányító bizottsága döntött a napokban, amelynek vezetője Antal Attila, a BKV vezérigazgatója.

Az InfoRádió értesülése szerint a BKV is jogi lépéseket tesz a korábban kartellezésért megbírságolt útépítő cégek ellen. A közlekedési céghez tartozó DBR Metró projektirányító bizottság a napokban úgy döntött, hogy megbízza azt az ügyvédi irodát, amely a fővárosi önkormányzatnak is intézi a kartell-ügyekben a kárigény bejelentését, hogy jelezze a BKV kárigényét is a Strabag Rt-nek, az EGÚT Rt-nek és a Ring Kkt-nak.

A Versenyhivatal a 2002-ben felújított Bartók Béla út kapcsán talált kartellezésre utaló jeleket a fenti cégekkel kapcsolatban. Az intézmény ezért a Strabag Rt-re, az EGÚT Rt-re és a RING Kkt-ra összesen 245 millió forintos bírságot szabott ki. A hivatal idén március elején jelezte a BKV-nak, hogy indítson pert a 3 cég ellen, mert hamarosan kicsúszik az erre szabott határidőből.

Egyes jogi vélemények szerint a BKV május végére már kicsúszhatott a határidőből, a szerződést ugyanis már több mint öt éve kötötték meg a munkákra. Az InfoRádió úgy tudja, hogy a BKV csak akkor indít belső vizsgálatot az ügyben, ha kiderül, hogy valóban nem tudja érvényesíteni a követelését.

A Versenyhivatal márciusban a fővárosi önkormányzat figyelmét is felhívta a perindítási lehetőségre. Az intézmény korábban a 2001-es és a 2002-es budapesti útfelújítások kapcsán kartellezés miatt nyolc további útépítő céget bírságolt meg. Az InfoRádió értesülése szerint a fővárosi önkormányzat eddig a Hídépítő Rt-nél jelezte kárigényét, de a többi cég is hamarosan sorra kerül.

Az önkormányzat azért nem indít egyelőre kártérítési pert, mert az útépítő cégek bíróságon támadták meg a Versenyhivatal döntését, és bár első fokon vesztettek, még nincs jogerős ítélet az ügyben. A főváros szakértői szerint elég, ha jelzik az önkormányzat kárigényét, ezzel ugyanis elhárítják azt a veszélyt, hogy lejár a kártérítés követelésére szabott öt éves idő.  • Vennék
  • Hírek