Judit
3 °C
7 °C

A közlekedésrendészek és a taxisok is felkészültek a BKV-sztrájkra

2008.04.06. 14:47
A taxitársaságokhoz az átlagosnál jóval nagyobb számú előrendelés érkezett, a cégek várhatóan az összes autójukat és sofőrjüket csatasorba állítják a hétfőn üzemkezdettől tervezett BKV-sztrájk idején; a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szintén nagyobb létszámmal segíti majd a csomópontokban a közlekedési káosz elkerülését.

Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese elmondta: ha leáll a tömegközlekedés, a rendőrök emelt létszámban lesznek jelen a csomópontoknál, valamint a ki- és bevezető útszakaszoknál, és mindent megtesznek majd a helyzet normalizálása érdekében. Forgalomirányítással, tereléssel is segítik a dugók elkerülését.

Ha a helyzet úgy kívánja, egyes útszakaszokon a rendőrök a buszsávban is engedélyezhetik az autósok közlekedését, a BKV-sztrájk azonban nem ad automatikus felhatalmazást az autósoknak, hogy folyamatos haladásra használhassák a buszsávokat.

Barakka Gáborné, a hatszáz autóval dolgozó 6X6 taxi nappalos műszakvezetője elmondta: a sofőrök fele-fele arányban dolgoznak nappal, illetve éjszaka, hétfőn azonban aki él és mozog, szállítani fogja az utasokat, és a központban is erősített szolgálat várja az utasok hívásait. Tisztán érzékelhető az előrendelések számának nagyarányú növekedése. Vasárnap éjszaka kevesebb taxi lesz kint, a sofőrök hétfőre tartalékolják erejüket, és már hajnali 3-4 órától nagyobb számban lesznek az utcán - jegyezte meg.

A csaknem 450 autóval dolgozó Tele5 taxinál szintén azt jelezték, hogy már vasárnap délben az átlagos hétfői előrendelés duplája érkezett be, a nagy rohamot a délutáni-esti órákra várják.

A Taxi 2000 munkatársa a szilveszteri forgalomhoz hasonlította az utasok által hétfőre jelzett taxiigényt. Szilveszter Albert elmondta, a maximális autószámmal, ötszáz járművel készülnek a sztrájk napjára, és már vasárnap kora délután az átlagos előrendelések 6-8-szorosát érzékelik.

A BKV Zrt. vezetése és a szakszervezet képviselői vasárnap délután négy órakor újra tárgyalóasztalhoz ülnek, miután szombaton sem tudtak megegyezni. Ha vasárnap sem sikerül megállapodásra jutni, hétfőn üzemkezdettől 13 óráig száz, az éjszakai menetrend szerint közlekedő autóbusz bonyolítaná a főváros forgalmát. A metró, a HÉV, a trolibusz és a villamos egyáltalán nem közlekedne a sztrájk idején.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?