Ervin
14 °C
22 °C

Beszólnak a BKV-sok Demszkynek

2006.11.01. 19:09
Tizenkét BKV-s szakszervezet nyílt levélben fordul Demszky Gáborhoz, akit figyelmeztetnek, "tagságunk érdekérvényesítő képességét lebecsülni végzetes hiba volt". A szakszervezetek szerint Demszky rontja a vállalat hírét és nem tartja be ígéreteit, a dolgozókat nem vonják be a céget érintő döntések előkészítésébe.
Megrendült a BKV dolgozóinak bizalma Demszky Gábor iránt, akivel ezután nem tudnak konstruktívan együttműködni - közölték szakszervezeti vezetők szerdán az MTI-vel. Egyik képviselőjük, a főként a 3500 buszos munkavállalót képviselő Nemes Gábor elmondta, hogy az erőteljesebb érdekérvényesítés érdekében novemberben beolvadnak a több mint ötezer dolgozót tömörítő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségébe.

Az érdekképviseleti vezető közölte, hogy az elmúlt hónapokban többször kezdeményezték Demszky Gábor főpolgármesternél a BKV finanszírozásának rendezését, működésének biztonságosabbá tételét. A választások előtt, augusztusban a főpolgármester mindenre ígéretet tett ugyan, de érdemben azóta sem történt semmi. Az elmúlt időszakban két levelet küldtek a főpolgármesternek és egy újabb személyes találkozót kezdeményeztek, választ azonban nem kaptak.

Nyílt levél a cég érdekében

Nemes Gábor kifejtette, mielőtt az elvárható színvonalú tömegközlekedés biztosítása érdekében, illetve a cég dolgozói jó hírnevének megőrzéséért minden törvényes eszközt igénybe vennének, utolsó eszközként nyílt levelet küldenek a főpolgármesternek. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, ha Demszky Gábor is a nyilvánosságon keresztül üzenget saját álláspontjáról, ők is a nyilvánossághoz fordulnak.

A nyílt levélben leszögezik, bizalomvesztésük miatt, ha rajtuk múlna, ha "mi lennénk az ön munkáltatói jogkörgyakorlói, már nem kéne a városházára bejárnia". Az MTI-hez eljuttatott levélben emlékeztetik a főpolgármestert arra, hogy a választás előtt ígéretet tett a cég finanszírozási gondjainak rendezésére, "ismerve a BKV Zrt. munkavállalóinak befolyását, érdekérvényesítő képességét." Felhívják a főpolgármester figyelmet arra, hogy a választást csaknem annyi szavazattal nyerte meg, mint ahányan (12.600) a BKV-nál dolgoznak. Sérelmezik, hogy a választás óta egyetlen megkeresésükre sem reagált. Felróják a főpolgármesternek, hogy a Combino-ügy kapcsán a vizsgálóbizottság megállapításait figyelmen kívül hagyva, "odáig merészkedett, hogy társaságunk utazóközönségünknél meglévő jó hírét szándékosan besározni kívánja".

Sztrájkra is készek

A nyílt levelet jegyző 12 szakszervezet úgy véli, nagyot csalódtak Demszky Gáborban, s megállapítják, "nem tagadjuk, hogy megbántuk az ön mellé leadott voksokat". Hangsúlyozzák, a főpolgármesternek azonban tudnia kell, hogy "tagságunk érdekérvényesítő képességét lebecsülni végzetes hiba volt". Nemes Gábor elmondta azt is, ha a munkavállalókat hátrányosan érintik a cégnél várható tevékenység-kiszervezések, esetleges privatizáció, akkor a munkahelyek biztonságának megőrzése érdekében adott esetben sztrájkra is készek. Ennek elkerülésére szeretnék megismerni a tulajdonos fővárosi önkormányzatnak a BKV-val kapcsolatos elképzeléseit, s igénylik azt is, hogy bevonják őket a céget érintő döntésekbe.