Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Húsz százalékkal is drágulhatnak a BKV-tarifák

2004.07.31. 10:34
Budapest gazdasági főpolgármester-helyettese szerint elkerülhetetlen a BKV jegyárainak drasztikus emelése - írja a Népszabadság. Egy optimista forgatókönyv szerint is minimum 10 ezer forint lesz a havibérlet 2008-ban. Gy. Német Erzsébet szocialista frakcióvezető szerint Atkári csak azért riogat, hogy Demszky Gábor ügyeiről elterelje a figyelmet.
Akár húsz százalékkal drágulhatnak jövőre a BKV-tarifái és az évtized végégig minden évben legalább tíz százalékos drágulásra volna szükség - nyilatkozta a Népszabadságnak Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes.

A főváros arra számít, hogy jövőre a tömegközlekedés normatív állami támogatására szánt országos keret nyolcvan százalékát kapja a BKV, ez becslések szerint 25 milliárd forint lehet - mondta Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes. A finanszírozás új kereteinek megteremtéséhez arra volna szükség, hogy minden szereplő egyszerre nyúljon a zsebébe: jövőre kellene bevezetni a közlekedési vállalat normatív, önkormányzati támogatási rendszerét, ezzel egyidejűleg pedig az volna a legjobb megoldás, ha drasztikusan, akár húsz százalékkal is drágulnának a jegyárak - állítja Atkári János.

Atkári szerint a drágulás mértékének meghatározásakor figyelembe veszik a fogyasztók tűrőképességét, valamint azt is el akarják kerülni, hogy "mindenki vegyen egy kisautót, és a BKV helyett azzal közlekedjen".

A BKV-nál több elemzés is készült az állami támogatások különféle variációit elemezve. A legoptimistább forgatókönyv szerint a havibérlet ára 2008-ra átlépi a tízezer forintot, a jegy pedig megközelítheti a 300 forintos határt.

Nem várható BKV-tarifa emelés az idén, s a jövőre vonatkozóan sincsen döntés - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP-frakció vezetője az MTI-nek vasárnap. Gy. Németh Erzsébet szavai szerint meglepetéssel értesült a híradásokból Atkári János nyilatkozatáról, akit ezért felelőtlennek tart. "Anélkül felesleges riogatni az embereket, hogy ebben az ügyben bármilyen érdemi döntés elindult vagy született volna" - közölte. Hozzátette, hogy "ebben mindig is felelős, megalapozott döntést szokott hozni a közgyűlés, hosszas egyeztetés, szakmai és politikai egyeztetés után". A politikus leszögezte: "az idén semmiféle áremelés biztosan nem lesz." A szocialista frakcióvezető gyanúja szerint Atkári János bejelentésével Demszky Gábor főpolgármester sajtóban megjelent aktuális ügyeiről kívánja elterelni a nyilvánosság figyelmét. "Elvárjuk, hogy a főpolgármester isztriai nyaralása alatt olyan személyt bízzon meg a hivatal vezetésével és saját maga helyettesítésével, aki nem fogja feleslegesen riogatni az embereket, hanem felelősen és higgadtan irányítja a főpolgármester távollétében a hivatalt" - hangsúlyozta Gy. Németh Erzsébet

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!