Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Húsz százalékkal is drágulhatnak a BKV-tarifák

2004.07.31. 10:34
Budapest gazdasági főpolgármester-helyettese szerint elkerülhetetlen a BKV jegyárainak drasztikus emelése - írja a Népszabadság. Egy optimista forgatókönyv szerint is minimum 10 ezer forint lesz a havibérlet 2008-ban. Gy. Német Erzsébet szocialista frakcióvezető szerint Atkári csak azért riogat, hogy Demszky Gábor ügyeiről elterelje a figyelmet.
Akár húsz százalékkal drágulhatnak jövőre a BKV-tarifái és az évtized végégig minden évben legalább tíz százalékos drágulásra volna szükség - nyilatkozta a Népszabadságnak Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes.

A főváros arra számít, hogy jövőre a tömegközlekedés normatív állami támogatására szánt országos keret nyolcvan százalékát kapja a BKV, ez becslések szerint 25 milliárd forint lehet - mondta Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes. A finanszírozás új kereteinek megteremtéséhez arra volna szükség, hogy minden szereplő egyszerre nyúljon a zsebébe: jövőre kellene bevezetni a közlekedési vállalat normatív, önkormányzati támogatási rendszerét, ezzel egyidejűleg pedig az volna a legjobb megoldás, ha drasztikusan, akár húsz százalékkal is drágulnának a jegyárak - állítja Atkári János.

Atkári szerint a drágulás mértékének meghatározásakor figyelembe veszik a fogyasztók tűrőképességét, valamint azt is el akarják kerülni, hogy "mindenki vegyen egy kisautót, és a BKV helyett azzal közlekedjen".

A BKV-nál több elemzés is készült az állami támogatások különféle variációit elemezve. A legoptimistább forgatókönyv szerint a havibérlet ára 2008-ra átlépi a tízezer forintot, a jegy pedig megközelítheti a 300 forintos határt.

Nem várható BKV-tarifa emelés az idén, s a jövőre vonatkozóan sincsen döntés - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP-frakció vezetője az MTI-nek vasárnap. Gy. Németh Erzsébet szavai szerint meglepetéssel értesült a híradásokból Atkári János nyilatkozatáról, akit ezért felelőtlennek tart. "Anélkül felesleges riogatni az embereket, hogy ebben az ügyben bármilyen érdemi döntés elindult vagy született volna" - közölte. Hozzátette, hogy "ebben mindig is felelős, megalapozott döntést szokott hozni a közgyűlés, hosszas egyeztetés, szakmai és politikai egyeztetés után". A politikus leszögezte: "az idén semmiféle áremelés biztosan nem lesz." A szocialista frakcióvezető gyanúja szerint Atkári János bejelentésével Demszky Gábor főpolgármester sajtóban megjelent aktuális ügyeiről kívánja elterelni a nyilvánosság figyelmét. "Elvárjuk, hogy a főpolgármester isztriai nyaralása alatt olyan személyt bízzon meg a hivatal vezetésével és saját maga helyettesítésével, aki nem fogja feleslegesen riogatni az embereket, hanem felelősen és higgadtan irányítja a főpolgármester távollétében a hivatalt" - hangsúlyozta Gy. Németh Erzsébet