Eleonóra
-1 °C
2 °C

A BKV a bliccelők számlájáról emelné le a büntetést

2005.11.30. 20:27
A parkolási társaságokhoz hasonlóan a BKV is azt fontolgatja, hogy a jegy nélkül utazók büntetését a bliccelők számlájáról vonná le - értesült az RTL Klub. A BKV évente négy milliárd forintot vet ki a bliccelőkre, aminek körülbelül csak a felét tudja behajtani.

A BKV, a parkolási cégekhez hasonlóan, közvetlenül a bliccelők számlájáról hajtaná be a ki nem fizetett pótdíjakat - tudta meg az egyik kereskedelmi televízió.

A BKV még egyeztet a tulajdonos fővárosi önkormányzattal arról, hogy mikortól hajtaná be adók módjára a ki nem fizetett tartozásokat - hangzott el az RTL Klub szerda esti híradójában.

A közlekedési vállalat a parkolási cégek példáját akarja követni. Egy nemrég hozott legfelsőbb bírósági jogegységi döntés alapján a parkolási cégek az önkormányzati adóhatóságon keresztül leemelhetik az autósok bankszámlájáról a tartozást, letilthatják az öszeget a munkabérből, de ingóságát vagy ingatlanát is elárverezhetik.

A BKV évente négy milliárd forintot vet ki a bliccelőkre, aminek körülbelül csak a felét tudja behajtani, a maradékot a cég peres úton igyekszik visszanyerni. A fővárosban minden száz utasból tizenkettő jegy és bérlet nélkül utazik.

Az ellenőrök jelenleg még a bliccelő személyi igazolványát sem kérhetik el. Ha probléma adódik, akkor rendőrt hívhatnak a helyszínre, aki megnézheti az igazolványt, de az adatokat nem mondhatja el az ellenőrnek. Így gyakorlatilag nincs semmi a BKV-jegyellenőreinek a kezében.

A társaságnál ezért felmerült az is, hogy a BKV-ellenőröknek nagyobb jogkört kellene biztosítani, akik így akár "rendőri fokozatú minőségben" is eljárhatnának. A tervet jogvédő szervezetek élesen ellenzik.