Alfréd
-2 °C
2 °C

Tizenöt százalékkal drágulhat a BKV

2004.03.11. 12:39
Július 1-től 5 százalék helyett 10, vagy akár 15 százalékkal is drágulhatnak a BKV-tarifák - közölte az InfoRádió. A tömegközlekedési cég most azt vizsgálja, hogyan pótolhatják a Draskovics-csomag miatt kieső bevételeket.
Az InfoRádió értesülései szerint a tavaly év végén meghatározott júliusi 5 százalék helyett 10, sőt 15 százalékkal is emelkedhetnek a BKV tarifái. A Draskovics-csomagnak köszönhetően ugyanis mintegy 700 millió forinttal kevesebb támogatást kap a társaság a tömegközlekedési normatívára elkülönített állami forrásokból.

A BKV most vizsgálja, miként pótolható a kiesés - mondta el a rádiónak Aba Botond, a cég vezérigazgatója. Ennek egyik útja lenne a július elsejei nagyobb áremelés. Ha a városvezetés politikai okokból ezt a lehetőséget elveti, akkor a BKV-nak Aba Botond szerint meg kell vizsgálnia azt is, milyen tevékenységeket végez, amelyek nem vágnak közvetlenül a cég profiljába.

A vezérigazgató szerint ezek közé tartozik például a közterületek takarítása, a polgári védelem egy részének fenntartása, vagy akár a metróőrség finanszírozása.

A lehetséges lépésekről április elsejéig, az üzleti terv véglegesítéséig dönt a BKV. A javaslatokról ezt követően a fővárosi közgyűlés határoz.