Valér
4 °C
8 °C

Harmincmilliós végkielégítés a csalógyanús cégvezetőnek

2004.05.06. 08:52
Adócsalás gyanúja is felmerült a BKV Rt. a százmilliós könyvértéken szereplő készleteit 2,4 millióért eladó járműjavító cégénél. A zavarok ellenére a közlekedési vállalat vezetése nem látott okot a rendkívüli intézkedésekre, a cég vezetője harmincmillió forintos végkielégítéssel távozott.
Harmincmillió forintos végkielégítéssel távozott posztjáról a BKV Rt. vasúti járműjavító cégének vezetője. A járműjavító cég az adóellenőrök szerint csalást követett el, mivel leselejtezett anyagokat használt fel a javítási munkák során - írja a Magyar Hírlap. A Magyar Nemzet keddi értesülései szerint a járműjavító 2,4 millió forintért adott el könyv szerinti értéken százmillió forintot érő készleteket.

A Nemzet értesülései szerint a leselejtezett alkatrészekben található ezüst is csaknem a vételár kétszeresét, 4,6 millió forintot ért.

Értéktelen ezüst

Az eset kapcsán a BKV a cég hét munkatársát vonta felelősségre. Volt, akitől a prémiumot vonták meg, volt, akinek a fizetését csökkentették. Mivel azonban rendkívüli intézkedésekre okot adó gondatlanságot nem lehetett megállapítani, a társaság vezetője harmincmilliós végkielégítést kapott távozásakor.

Szentgyörgyi Tamás, a BKV Rt. gazdasági igazgatója szerint a 2,4 millióért értékesített alkatrészek csak a könyv szerint értek százmilliót, a céget a könyvvizsgálók korábban már figyelmeztették a készlet leértékelésére vagy leselejtezésére. A Magyar Nemzet szerint 4,6 milliót érő ezüst Szentgyörgyi szerint értéktelen formában, például vezetékek részeként, bevonatként volt jelen. A kft. időközben hétszázezres adóhátralékát is rendezte.