Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány: Negyvenmilliárdot kaphat a BKV

2008.11.26. 14:55
Az alapvető megoldások, egyezségek már körvonalazódtak azokon a tárgyalásokon, amelyek nyár óta folynak a kormány és a fővárosi önkormányzat között a BKV többletfinanszírozásáról, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszterelnök elmondta, hogy a főváros vezetése és a kormány között rendkívül komoly tárgyalások voltak a legutolsó időkben is arról, hogy milyen módon lehet hosszabb távra gondolva rendezni a társaság helyzetét.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: összetett megoldásról tárgyalnak. A megoldás által érintett összes forrás - amely 40 milliárd forint körül van - belső szerkezete még nincsen tisztázva. További egyeztetéseket kell folytatni a témában.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője kedden viszont azt közölte az MTI-vel, hogy nem kap többlettámogatást a BKV az államtól. Akkor úgy fogalmazott: a kormány álláspontja szerint a céget a BKV tulajdonosának, a fővárosi önkormányzatnak kell finanszíroznia. "Többlettámogatásban nem gondolkodunk", tette hozzá a szóvivő.

Demszky Gábor főpolgármester kedden egy más témában tartott sajtótájékoztatón arra utalt, hogy a főváros reményei szerint a parlament a költségvetési módosító indítványok között megszavazza azt is, amely plusztámogatáshoz juttatja a BKV-t.

A Hírszerző internetes újság kedden azt írta, hogy a vállalat még az idén 5-10 milliárd forint többlettámogatást kaphat, jövőre pedig plusz 20-30 milliárd forinttal egészíthetik ki a társaság állami juttatását.

Nemes Gábor, a BKV sztrájkot jelentő szakszervezeteiből alakult sztrájkbizottság szóvivője is - igaz nem hivatalos forrásból - úgy tudja, hogy a cég megkapja a plusz pénzt.

Az állam évente árkiegészítés címén 17 milliárd forintot, normatív támogatásként további 32 milliárd forintot ad a BKV-nak. A fővárosi önkormányzat - tőkepótlás címén - 10 milliárddal támogatja a vállalatot.