Valér
-1 °C
0 °C

Milliókat kapott a BKV Bush védelméért

2006.07.04. 16:20
A BKV 3,5 millió forintot kapott azért, hogy az amerikai elnök múlt havi budapesti látogatásakor villamosokból álló blokádot vonjon a Parlament elé. A részletekről Aba Botond hallgat.

A fővárosi közgyűlésen kiderült, hogy George W. Bush két héttel ezelőtti látogatása előtt a közlekedési vállalat, az amerikai és a magyar biztonsági szolgálatokkal megegyeztek abban, hogy villamoskordon zárja le a Kossuth teret az amerikai elnök parlamenti látogatásának idejére.

Villamos installáció

Az amerikai elnök látogatásakor a Kossuth teret tucatnyi, egymás mögött szorosan felsorakozott villamos zárta el. A rendőrség akkor azzal a különös magyarázattal állt elő, hogy a villamosok egyszerűen feltorlódtak, de a BKV még aznap cáfolta a rendőri magyarázatot, és beismerte, hogy védelmi okokból készült az installáció.


Nézze meg a belvárost!

Aba Botond, a BKV vezérigazgatója a közgyűlésen Wintermantell Zsolt fideszes képviselő kérdésére elmondta hogy a biztonságiak eredetileg olyan megoldást szorgalmaztak, amely sokkal nagyobb zavart keltett volna. Ennek a megoldásnak a részleteiről azonban nem nyilatkozott a cégvezető. A villamosokkordonért cserébe a BKV 3,5 millió forintot kapott.

Aba: utast nem ért kár

Aba szerint az utasokat nem érte kár a villamoskordon miatt, mivel a kérdéses időszakban olyan villamosok maradtak a Kossuth téren, amelyeket a csúcsidőszak után garázsba küldtek volna. A villamosokat azok közül a járművek közül választották ki, amelyek aznap amúgy sem közlekedtek. A járművezetők a kordon idejére az FM-ben (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium) kaptak tartózkodási helyet".

A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy az elmúlt másfél hónapban 12 forgalomleállással, menetkimaradással járó zavar volt a nagykörúti új felsővezetékek rendszeréhez köthetően. Többletköltséget ez a cég számára nem jelentett, mivel a zavarok elhárítására a forgalomban lévő járműveiket csoportosították át. Demszky Gábor főpolgármester ugyanakkor Abát tette felelőssé a történtekért.

A kormánypárti többség és a velük szavazó MDF-es bizottsági tag szavazatával különösebb vita nélkül elfogadta a testület a BKV múlt évi konszolidált mérlegbeszámolóját.

A cég vezetői egyebek között elmondták, hogy a 60 milliárd forintos hitelfelvételi célt csak a költségek megtakarításával tudták teljesítni. Jórészt a karbantartási kiadásokon spóroltak. A cég konszolidált mérlege 22,5 milliárd forintos hiányt tartalmazott tavaly.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!