Jolán
2 °C
4 °C

Hallgatott hibás buszairól a BKV

2008.08.04. 20:13
A közlekedési hatóság nemrég négy buszt félreállított a rossz állapotú gumiabroncsok miatt, korábban pedig 31 buszból kilencnek nem volt jó a fékje. A BKV közleménye szerint viszont kisebb hiányosságoktól eltekintve rendben volt minden.

A BKV éppen egy hete, a Nemzeti Közlekedési Hatóság ellenőrzése után büszkén számolt be arról, hogy buszaival minden rendben. Most viszont kiderült, a hatóság más ellenőrzéseket is végzett, és több busz is fennakadt a rostán, például fékhiba miatt, számolt be az RTL Híradó.

A végállomásokon állítottak félre buszokat a közlekedési hatóság ellenőrei. Négynél a gumiabroncsok olyan állapotban voltak, hogy korlátozást rendeltek el. 30 napon belül kellett a gumikat cserélni, a buszokat műszaki vizsgára kellett küldeni.

"... a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai.... kisebb hiányosságoktól eltekintve rendben találták a BKV Zrt. járműveit. Így a délelőtti, szúrópróbaszerű ellenőrzés után minden autóbusz forgalomban maradhatott, tovább szállíthatta az utasokat" - így kommentálta a BKV az ellenőrzéseket. Hiányosságokról szó sem esik közleményükben.

Arról sem, hogy egy hónappal korábban, júniusban az egyik garázsukban még veszélyesebb problémára derült fény. 31 buszból kilencnek nem volt jó a fékje.

Lovas Károly Róbert, a Nemzeti Közlekedési Hatóság főigazgatójának magyarázata szerint a fékprobléma azt jelenti: a fékvizsgáló padon való ellenőrzéskor azt állapították meg, hogy nem alkalmas a közúti közlekedésre, nem teljesíti azokat az előírásokat, amelyeket kellene a féknek. Vagyis volt fék, csak nem úgy fogott, ahogy kellett volna. A BKV szerint közvetlen balesetveszély nem volt.

Szilágyi Károly, a közlekedési vállalat szóvivője azt mondta: ha ez a forgalom biztonságát veszélyeztette volna, akkor biztos, hogy szól a sofőr, hiszen saját életét is veszélyeztette volna, ha fékhibás autóbusszal közlekedik. Szilágyi Károly elmondta még, hogy a fékpróbán megbukott buszokat azóta kijavíttatták, és már megvan a műszaki engedélyük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?