Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

BKV-jelentés: felelős nincs, hiányosságok vannak

2006.10.19. 15:53
A BKV felügyelőbizottsága hivatalosan nem talált felelőst a nagykörúti felsővezetékek átépítésének problémáiért. Az ellenzék szerint a városvezetést azonban felelőssé lehetett volna tenni a a beruházások sürgetéséért.

A Combinók még forgalomba sem álltak, máris az újságok címlapjára kerültek, hiszen ahhoz, hogy közlekedhessenek, át kellett építeni a 4-es és a 6-os vonalak felsővezetékeit. Ezek jelentős része azonban megereszkedett, meglazult, bizonyos esetekben a tartószerkezetek törtek el, a Margit hídon pedig egy oszlop is kidőlt, mert nem bírta az új, a korábbinál vastagabb és nehezebb vezetékek súlyát.

Felelős nincs

Nem lesz tarifaemelés a BKV-nál?
Szálka Miklós, a BKV felügyelő bizottságának fideszes tagja az InfoRádiónak elmondta, hogy a testület nem javasol tarifaemelést. Elmondása szerint a bizottság a főváros vezetésére hagyja a döntést, hogy emeljenek-e egyáltalán a BKV árain. A BKV 6, 10, 15 vagy 20 százalékos drágulást is elképzelhetőnek tartana.

Az ügyben vizsgálat indult a BKV-nál, amely most zárult le. Időközben a Combinóknál is gondok léptek fel: az ajtóhibákat a Siemens azonnal elismerte, és maga tett intézkedéseket a kijavításra, illetve a főpolgármester egy időre kivonatta a szerelvényeket a forgalomból.

A BKV felügyelőbizottsága (fb) csütörtökön megtárgyalta a nagykörúti villamosok felsővezeték-átépítését vizsgáló jelentést, és lezárta az ügyet. Az SZDSZ-es Székely Gábor, az fb elnöke, az Indexnek csak annyit mondott, hogy átküldik az éppen alakuló fővárosi szakbizottságnak azt a jelentést, amely felelősöket nem, viszont bizonyos szakmai szervezeteknél hiányosságokat állapít meg.

A Fidesz szerint a városvezetés is felelős

Szálka Miklós, az fb fideszes tagja viszont az Indexnek elmondta: a jelentés a kivitelezők szerepéről, a Siemens, illetve a Tent nevű cégek, továbbá a műszaki ellenőrzésért felelős Metróber munkájának hiányosságairól szól. (Az Index érdeklődésére a Siemensnél elmondták: ők nem tudnak arról, hogy cégük felelősségét megállapították volna. A siemens azt várja, hogy tájékoztatást kapjon a jelentésről, és ezután kész tárgyalni az abban foglalt megállapításokról.)

A BKV esetében a felelősség csak annyi, hogy nem járt el a cég kellő óvatossággal a próbaüzem idején, vagyis nem rendelt el időben sebességkorlátozást, mondta Szálka. Elmondta azt is, hogy a Ganz villamosok áramszedői törtek a megereszkedett felsővezetékek miatt, a Combinók erősebb szerkezeti bírták ezt a terhelést.

Aba Botondot tisztázta a jelentés

A fideszes várospolitikus azt is hozzátette: a jelentés nem állapította meg Aba Botond BKV-vezérigazgató felelősségét, és ez szerinte nem is lett volna indokolt. Ezzel Szálka szerint bebizonyosodott, hogy Demszky Gábor főpolgármesternek nem volt igaza, amikor a BKV-vezért támadta.

Ugyanakkor Szálka különvéleményének adott hangot amiatt, hogy a jelentés nem említi a városvezetés felelősségét, pedig ez a műegyetemi szakvélemény alapján - amelyet az fb rendelet meg korábban - ez is felvethető lett volna. Szálka szerint elsősorban azért érdemes a városvezetés szerepével foglalkozni, mert ez sürgette a beruházás minél előbbi lebonyolítását.

Szálka érdekességképpen megjegyezte: a felsővezetékek mind a mai napig próbaüzemben működnek, a műszaki átadás ugyanis csak november 15-én lesz.

Rossz állapotban a Margit híd

Szálka a főváros felelősségét emlegette annak kapcsán is, hogy a Margit hídon korábban kidőlt egy oszlop is. Ezek az oszlopok az önkormányzat üzemeltetésében vannak, és akárcsak a híddal, ezekkel sem törődtek eleget az illetékesek. Szerinte a híd gyalázatos állapotát mutatja az is, hogy immár nemcsak az oszlopokat, hanem a járdát is meg kellett erősíteni az átkelőhelyen, amelyet egyébként 15 évvel ezelőtt kellett volna felújítani.

A Városháza illetékese az Indexnek annyit mondott: a Margit hidat akkor kezdik el teljesen felújítani, amikor elkészül az M0-s északi hídja, tehát amikor a Budapest északi részén haladó forgalmat az Árpád híd mellett egy másik átkelőhelyre is át tudják terelni.