György
8 °C
23 °C

Elkészült, de nem nyújtották be az újabb paraméterkönyvet

2008.05.08. 15:03
Hiába készült egy új, immár szakmailag is elfogadható paraméterkönyv-változat, azt nem tárgyalja a főváros szakbizottsága május 14-én, Hagyó Miklós ugyanis nem nyújtotta be. Így már szinte biztos, hogy 2008-ban nem lesz változás a BKV menetrendjében.

Elkészült a paraméterkönyv legújabb tervezete, amelyet kisebb fenntartásokkal ugyan, de alapvetően elfogadhatónak tartottak a kerületi önkormányzatok, a civil szervezetek és a főváros illetékes ügyosztálya is. Az új tervezet már csak egymilliárd forint megtakarítással számol, de fejlesztéseket is tartalmaz több helyen.

Noha a BKV illetékes szervezeti egységei határidőre elkészültek az új paraméterkönyvvel, azt sikerült – a BKV-s szakszervezeteken kívül – minden érintettel egyeztetniük, ez mégsem kerülhet már májusban a főváros Városüzemeltetési Bizottsága (VüBi) elé. A beterjesztésre jogosult Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes nem adta be.

Lakos Imre, a VüBi elnöke az Indexnek elmondta, hogy júniusban vagy szeptemberben tárgyalhatják csak a paraméterkönyvet. Miután az elfogadás után még több hónapnyi munka a bevezetés, szerinte már 2008-ban nem változik a BKV járatok menetrendje.

Így látja ezt Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője is, aki egyenesen úgy fogalmazott, hogy a VEKE akadályozta meg a 6 milliárd forintos járatritkítást. A szóvivő, aki egyben a BKV felügyelő bizottságának is tagja, hozzátette, hogy a rendszerváltás óta 2008. lehet az első év, amikor egyáltalán nem változik a BKV menetrendje, pedig szükség lenne a változásra és fejlesztése.

Nemes Gábor, a BKV szakszervezeti sztrájkbizottságának szóvivője szerint a szakszervezeti követelések tárgyában az elmúlt hetekben semmi változás nem történt. A paraméterkönyv-tervezet hivatalosan nem lett visszavonva, csak elutasítva, de a szakszervezetek nem vettek részt az új előkészítésében. Nincs tehát újabb hivatalos paraméterkönyv-tervezet, mégis leállhat tehát akár több napra Budapest közlekedése.

A most leegyeztetett paraméterkönyv-tervezet érdekessége, hogy azt árpilis 29-én adták át az önkormányzatoknak véleményezésre, egy nappal a közlekedési vezérigazgató-helyettes szakmai alkalmatlanság miatti kirúgása előtt. Noha a kegyvesztetté vált vezető kirúgásának fő oka épp a paraméterkönyv rossz színvonala volt, május hetedikén már „a kerületek pozitívan ítélték meg az új tervezetet” alcímmel méltatta azt közleményében a BKV.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!