Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkészült, de nem nyújtották be az újabb paraméterkönyvet

2008.05.08. 15:03
Hiába készült egy új, immár szakmailag is elfogadható paraméterkönyv-változat, azt nem tárgyalja a főváros szakbizottsága május 14-én, Hagyó Miklós ugyanis nem nyújtotta be. Így már szinte biztos, hogy 2008-ban nem lesz változás a BKV menetrendjében.

Elkészült a paraméterkönyv legújabb tervezete, amelyet kisebb fenntartásokkal ugyan, de alapvetően elfogadhatónak tartottak a kerületi önkormányzatok, a civil szervezetek és a főváros illetékes ügyosztálya is. Az új tervezet már csak egymilliárd forint megtakarítással számol, de fejlesztéseket is tartalmaz több helyen.

Noha a BKV illetékes szervezeti egységei határidőre elkészültek az új paraméterkönyvvel, azt sikerült – a BKV-s szakszervezeteken kívül – minden érintettel egyeztetniük, ez mégsem kerülhet már májusban a főváros Városüzemeltetési Bizottsága (VüBi) elé. A beterjesztésre jogosult Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes nem adta be.

Lakos Imre, a VüBi elnöke az Indexnek elmondta, hogy júniusban vagy szeptemberben tárgyalhatják csak a paraméterkönyvet. Miután az elfogadás után még több hónapnyi munka a bevezetés, szerinte már 2008-ban nem változik a BKV járatok menetrendje.

Így látja ezt Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője is, aki egyenesen úgy fogalmazott, hogy a VEKE akadályozta meg a 6 milliárd forintos járatritkítást. A szóvivő, aki egyben a BKV felügyelő bizottságának is tagja, hozzátette, hogy a rendszerváltás óta 2008. lehet az első év, amikor egyáltalán nem változik a BKV menetrendje, pedig szükség lenne a változásra és fejlesztése.

Nemes Gábor, a BKV szakszervezeti sztrájkbizottságának szóvivője szerint a szakszervezeti követelések tárgyában az elmúlt hetekben semmi változás nem történt. A paraméterkönyv-tervezet hivatalosan nem lett visszavonva, csak elutasítva, de a szakszervezetek nem vettek részt az új előkészítésében. Nincs tehát újabb hivatalos paraméterkönyv-tervezet, mégis leállhat tehát akár több napra Budapest közlekedése.

A most leegyeztetett paraméterkönyv-tervezet érdekessége, hogy azt árpilis 29-én adták át az önkormányzatoknak véleményezésre, egy nappal a közlekedési vezérigazgató-helyettes szakmai alkalmatlanság miatti kirúgása előtt. Noha a kegyvesztetté vált vezető kirúgásának fő oka épp a paraméterkönyv rossz színvonala volt, május hetedikén már „a kerületek pozitívan ítélték meg az új tervezetet” alcímmel méltatta azt közleményében a BKV.