Benedek
-5 °C
5 °C

Nincs megegyezés a BKV-nál

2008.05.06. 16:26
A BKV és a szakszervezetek közti tárgyalások keddi fordulója se zárult megegyezéssel. A szakszervezetek nehezményezik, hogy miközben ígéretet tettek a háromszáz fős létszámcsökkentés visszavonására, az üzleti terv továbbra is tartalmazza azt. Ha 3 múlva nincs megegyezés, jöhet a többnapos sztrájk.

Nem született megegyezés a BKV vezetősége és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság között a keddi tárgyaláson sem - közölte Nemes Gábor.

A sztrájkbizottság szóvivő elmondta, hogy a cég vezetőségétől ígéretet kaptak arra, hogy jövő héten hétfőn folytatódnak a létszám-felülvizsgálatok azokon a területeken, amelyeken ezek még nem történtek meg. Erre azért van szükség, mert a szakszervezetek egyik követelése éppen az, hogy a tervezett 300 fős létszámleépítést a cég vonja vissza. A legutóbbi felülvizsgálaton az derült ki, hogy például néhány műszaki területen létszámhiány van.

Nemes Gábor felhívta arra a figyelmet: bár a cég egy megállapodás-csomagban ígéretet tett arra, hogy eláll a leépítéstől, de az üzleti tervben még mindig ott van a létszámcsökkentés.

"Az nem megoldás, hogy ma visszavonom és holnap meg megint bejelentem" - tette hozzá. A szakszervezetek nehezményezték, hogy sem az illetékes tárcák képviselői, sem a BKV megbízott vezérigazgatója nem volt jelen a tárgyaláson.

Az esetleges többnapos sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatás mértékéről sem sikerült megegyezni, mert a szakszervezetek csak a következő tárgyalási fordulóra, csütörtökre alakítják ki az ez irányú elképzeléseiket.

A szakszervezetek két-három hétnél tovább semmiképp nem várnak a megegyezésre, ha továbbra is marad a patthelyzet, több napos sztrájk lesz - hangoztatta Nemes Gábor.

A szakszervezetek két hete nyújtottak át egy javaslat-csomagot a cég vezetőségének, amelyben megerősítik követeléseiket: a BKV gazdasági helyzetének megnyugtató rendezése a főváros és az állam bevonásával, a paraméterkönyv visszavonása és egy új készítése a szakszervezetekkel közösen, a tervezett létszámleépítés leállítása, a munkakörülmények javítása.

A dokumentum ezen kívül tartalmazza azt is, hogy ezeket a követeléseket, hogyan lehet teljesíteni, valamint ebben az érdekképviseletek ajánlást fogalmaznak meg a vállalat vezetésének, hogy a BKV rövid-, közép- és hosszú távú stratégiájában milyen változások szükségesek a cég gazdasági helyzetének rendezéshez.

A BKV Zrt. kedden délután azt közölte az MTI-vel: a cég továbbra is bízik abban, hogy az érdekképviseletek mérlegelik az utazóközönség helyzetét, és nem fognak újabb munkabeszüntetést kezdeményezni

A közlemény szerint a sztrájk elkerülése érdekében négy munkacsoport is megkezdte munkáját, melyekben a BKV delegáltjai és a szakszervezetek képviselői együtt dolgoznak. Az egyik csoport a karbantartói és alkalmazotti létszám felülvizsgálatát végzi, a másik a paraméterkönyvvel kapcsolatos tevékenységekben vesz részt, a harmadik a műszaki munkakörülmények feltételeivel, a negyedik pedig a társaság rövid- közép-, és hosszú távú terveivel foglalkozik.