Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lesz BKV-sztrájk

2007.09.03. 02:20
Megállapodtak, nem lesz sztrájk. Kedden, szeptember 4-én menetrendszerűen járnak a buszok, metrók, trolik és villamosok. Vasárnap este 10 óra után Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes is bekapcsolódott az egyeztetésbe. A több hónapja tartó bértárgyalás után hétfőre virradó éjszaka egyeztek meg a szakszervezeti vezetők a BKV menedzsmentjével.

A szakszervezetek és a BKV is engedett, így az utolsó pillanatban, de megállapodtak, azaz nem lesz sztrájk szeptember 4-én. Korábban a szakszervezet vezetői azt nyilatkozták, ha vasárnap éjfélig nem születik egyezség, hétfőn már nem ülnek tárgyalóasztalhoz, mert a keddi sztrájk előkészítésével lesznek elfoglalva. A személyenként bruttó havi hatezer forintos plusz fizetésemelés azonban elégnek bizonyult.

A vasárnapi bértárgyaláson új, számszerű javaslattal állt elő a BKV menedzsmentje. A társaság amellett, hogy továbbra is fenntartotta az idei üzleti tervben az idénre minimum 15 ezer Ft/fő/hó bérfejlesztést előirányzó ígéretét, megállapodást javasolt a 2007. október 1-e és 2008. december 31 -e közötti időszakra. Eszerint a BKV 2007. szeptember 1-től az eddig vállaltakon felül 6000 Ft/fő/hó bérfejlesztést, míg 2008. január 1-től további legalább 7100 Ft/fő/hó pluszpénzt ad. (Utóbbi akkor lehet több, ha az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlása nagyobb.)

A BKV úgy tett ajánlatot, hogy a mostani béremelést a szociális juttatások terhére adja meg dolgozóinak, azaz az nem okoz terveken felüli költségeket a vállalatnak.

Vasárnap déltől zárt ajtók mögött folytakaz egyeztetések, melyet utolsó esélyként kezelt mindkét fél a keddi munkabeszüntetés előtt. Vasárnap este fél kilenckor már nagyon közelinek tűnt a megállapodás, de mind a vállalat vezetése, mind pedig a szakszervezetek új javaslatokkal álltak elő az elégséges szolgáltatást és a béremeléseket illetően. A megállapodást csak éjjel egy órakor írták alá.

Regőczi Miklós, a BKV vezérigazgató-helyettese az Indexnek azt mondta, a közlekedési vállalat írásos javaslattal készült vasárnapra. A szakszervezetek vezetői ezt elemezték hosszú órákon át. Regőczi szerint a béremeléssel nem lépik át az Országos Érdekegyeztető Tanács által a közszférában javasolt 8 százalékot, és mindenképpen az üzleti terv keretein belül maradnak a tulajdonos főváros elvárásának megfelelően.

Nem vették fel hirdetés alapján új embereket

A beugrós sofőrtoborzás keltette felháborodást a hét végére meghaladta az idő. A BKV korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem vett fel senkit, mert a szakszervezetek időközben a nulla százalékos szolgáltatás biztosításától eljutottak a 20 százalékos minimumig, így a kényszermegoldás értelmét vesztette. Ugyanakkor a BKV vezetősége szerint nem zárható ki, hogy ha később a most jelentkező emberek közül néhányan náluk akarnak dolgozni, esetleg helyet biztosítanak nekik.

Szolidaritás

Vasárnap a megegyezés előtt még támogatásáról biztosította a sztrájkra készülő BKV-sokat a Szociális Fórum (MSZF) Kerekasztala, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) és a Dolgozói Akció Centrum is. Utóbbi sztrájkőrség szervezését is vállalta volna, és a város különböző pontjain ellenőrizte volna a buszok járatsűrűségét.

Megpróbáltuk a maratoni tárgyalássorozat végeztével utolérni Nemes Gábort, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének alelnökét, ám telefonja már nem volt bekapcsolva.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes viszont azt mondta: a BKV vezetése és a szakszervezetek közt létrejött megállapodás garancia arra, hogy folytatódhat a társaság megújulása. A főpolgármester-helyettes nagy eredménynek tartja, hogy a megállapodás nem borítja fel a társaság üzleti tervét, és örül annak, hogy a szakszervezetek kompromisszumkészségének köszönhetően nem lesz az egész város közlekedését megbénító sztrájk.