Benedek
-5 °C
5 °C

A lebukott magyar bliccelők is kaphatnak jegyet?

2006.08.08. 16:35
A BKV fontolgatja, hogy magyarok is levásárolhassák a pótdíjat, ha lebuknak blicceléskor.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint diszkriminálják a magyar utasokat a budapesti tömegközlekedési járatokon. Kupper András szerint ugyanis a turisták választhatnak, ha bliccelésen kapják őket: vagy pótdíjat fizetnek, vagy vesznek egy háromnapos turistajegyet, mindkettőt egyébként 2500 forintért tehetik meg, miközben magyaroknak nincs választásuk, egyből büntetik őket.

A BKV szerint viszont igenis van lehetősége a pestieknek, hiszen 700 forintos bérletbemutatási díj és egy új bérlet vásárlása fejében bárki utólag igazolhatja, hogy volt bérlete a "lebukáskor". Vagyis a BKV illetékese szerint a magyaroknak jobb esélyeik vannak a bírság rendezésére. Ugyanakkor Lucza Mihály, a BKV osztályvezetője hozzátette, ha a turistákkal kedvezőek a tapasztalatok, akkor megfontolják a háromnapos jegyvásárlási lehetőség kiterjesztését magyar állampolgárokra is.

Jutalomjegy

Az Indexet megkereste egy olvasó, aki közölte, hogy a BKV-ellenőrök máris rugalmasan kezelik ezt. Olvasónk ezt írta: "Én magyar vagyok, és én is kaptam 3 napos turistajegyet a bírság megfizetésekor... Én is meglepődtem, és azt mondták, azért kapom, mert nagyon rendes voltam, hogy kötekedés nélkül egyből fizettem a pótdíjat".


A BKV szerint július 1-től több mint ezer, illetve egészen pontosan 1406 turista vette igénybe a pótdíjfizetés helyetti háromnapos jegyvásárlást.

A Magyar Turizmus (MT) Zrt. belföldi utazásokkal foglalkozó igazgatója, Asztalos Zoltán utóbb az Indexnek elmondta: az MT kereste meg a BKV-t, hogy változtasson eddigi gyakorlatán, mert rendkívül sok panasz érkezett hozzájuk a jegyellenőrök fellépése miatt. Először csak a Tourinform irodák jelezték a panaszokat, később a MT külföldi képviseleteit keresték fel a Pesten járt turisták, és az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor a brit nagykövetség fordult a Magyar Turizmus Zrt.-hez, miután két Falkland-szigetekről érkezett idős asszonyt három BKV-ellenőr inzultált a Deák téren.

A külföldiek mumusai

Az MT ezért kérte, hogy a BKV adjon ki speciális tájékoztatókat a turistáknak, és vezessen be valamilyen kedvezményes lehetőséget a pótdíjfizetésre. Érdekesség, hogy az Index tudósítója, amikor kedden kipróbálta, milyen turistaként lebukni a BKV-nál, akkor nem kapott speciális tájékoztatót, és az ellenőrök nem ajánlották fel maguktól a jegyvásárlási lehetőséget, csak hosszas tanakodás után sikerült kiharcolni magunknak egy háromnapos jegyet.

Az MT Zrt. szerint egyébként a BKV-ellenőrök a harmadik legzavaróbb tényezőnek számítanak a Budapestre látogató külföldiek számára. Nyugat-Európában ugyanis szokatlan a budapesti tömegközlekedés rendszere, az átszállójegyet például nem is ismerik a turisták, és ez lefordíthatatlan kifejezés számukra. A taxishiénák és a lehúzós éttermek után BKV-ellenőrökre panaszkodnak a legtöbbet a Magyar Turizmus Rt.-nél a külföldiek.