Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Óriási dugót okozott a Lágymányosi híd lezárása

2006.02.17. 15:31
Több órára le kellett zárni a Lágymányosi hidat péntek délután, mert második világháborúból származó bombát találtak a dél-budai egyetemvárosban.

Teljesen lezárták a forgalom elől péntek délután a Lágymányosi hidat és a déli összekötő vasúti hidat, mert bombát találtak egy közeli építkezésen, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, Unger Pál az MTI-vel. A hidat 14 óra 40 perckor zárták le, és csak nem sokkal délután fél hat előtt oldották fel az útzárat. A déli összekötő vasúti hídat szintén lezárták ebben az időszakban. A tűzszerészek mindeközben a bombát a helyszínen megsemmisítették.

Unger az Indexnek elmondta, hogy rendőrök biztosították a dél-budai helyszíneket, nemcsak a közúti és a vasúti forgalmat zárták le, hanem a környező egyetemi és irodaépületeket is kiürítették.

Ciráki Tamás, a Tűzszerész és Hadihajós ezred törzsfőnöke korábban azt közölte: egy XI. kerületi építkezésen találták az 500 kilogramm súlyú, második világháborús rombolóbombát, amelynek gyújtószerkezetei élesek. Az építkezés mellett, a Lágymányosi híd budai lábánál található egyetemi épületeket (ELTE és a Műszaki Egyetem épületei) kiürítették a bomba megsemmisítésekor.

Dugók Dél-Budán

A HavariaPress értesülései szerint tíz perccel egy óra előtt jelentették be a katasztrófavédelem főügyeletére, hogy a Gábor Dénes utcában egy nagy méretű bombát találtak. A rendőrség lezárta a környéket, és a tűzszerészek megkezdték a robbanószerkezet hatástalanítását.

A Fővinformtól az Index úgy értesült, hogy a Lágymányosi híd lezárása elsősorban Dél-Budán okozott pénteken délután forgalmi problémákat. Az autósok a Petőfi híd felé próbáltak eljutni, és így komoly dugók alakultak ki. Pesten a Lágymányosi híd lezárása nem okozott akkora nehézségeket, mert ott a forgalom jobban eloszlott, de a Dunának ezen oldalán is torlódások voltak, ami a szokásos péntek délutáni forgalmi helyzetnek felelt meg.

Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője arról tájékoztatta az Indexet, hogy a bomba hatástalanítása miatt hét vonatnak is várakozni kellett Budapesten. A vasúti hidat 14 óra 50 perckor zárták le a vonatforgalom elől, s csak 17 óra 23 perckor nyitották meg újra. Ez idő alatt a vonatok a Ferencvárosi, illetve a Kelenföldi pályaudvaron várakoztak. A korlátozás hat vonatot érintett, köztük a Budapest Keleti pályaudvarról induló Maestral, Avala, Báthory nemzetközi gyorsvonatot, a Lővér-Halászbástya IC-t, továbbá a München felől érkező Bartók Béla EC-járatot, valamint a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal két gyorsvonatát.

Nem számítottak bombarobbanásra Rómában
Második világháborús bombát robbantottak pénteken délelőtt a tűzszerészek Róma központjában - ám a lakosság előzetes figyelmeztetését elmulasztották a hatóságok, és így a környéken sokan megrémültek. A bombát a Piazzale Clodio közelében a városközpont restaurálása során fedezték fel. A robbantást a prefektúra rendelte el a műszaki előkészületek megtörténtével - csak éppen a környék lakóit nem készítették fel a nem mindennapi eseményre. A detonációt nemcsak a közvetlen szomszédságban, hanem még a szomszédos kerületekben is hallani lehetett. Mint arról az olasz rádiók és tévék beszámoltak, a környék lakói és a járókelők valósággal sokan pánikba estek, attól tartva, hogy terrorista merénylet történt. A hatóságok ezután sietve közölték, hogy a bombát ők robbantották, minden rendben, nincs ok a nyugtalanságra.