Auguszta
-4 °C
2 °C

Újra szabadon bonthatnak a zsidónegyedben

2008.05.30. 08:36
Május végétől ismét szabadon rendelkezhet a zsidónegyednek nevezett területről a VII. kerületi önkormányzat. Korábban nagy botrány lett abból, hogy sok régi házat lebontottak ott.

Belső-Erzsébetvárosban az elmúlt időszakban változási tilalom volt érvényben, de a moratórium május végével lejár. A Fővárosi Közgyűlés nem szavazta meg a tilalom fenntartását, így újra kezdődhetnek a házbontások a zsidónegyedben.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes (SZDSZ) előterjesztette ugyan a változási tilalom meghosszabbítását, de a képviselőket inkább Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármester és fővárosi képviselő érvei győzték meg. Hunvald szerint a VII. kerületieknek nem érdekük a változási tilalom.

A fővárosi tilalmat korábban azért hozták, mert a kerületi önkormányzat régi házak sorára adott ki bontási engedélyt. Ez ellen több civil szervezet is tiltakozott és a fővárosi vezetésnek sem tetszett, hogy Belső-Erzsébetváros 19. századi jellegzetes épületeit modernekre cserélik. Több lebontott épületet korábban védelemre javasoltak.

A VII. kerület idei szabályozási terve sem tetszik a főváros szakmai bizottságainak, de ez még nem korlátozza a kerületet abban, hogy belátása szerint bontasson.