Ágnes
-1 °C
2 °C

Népszavazást tartana a nagymarosi erőműről Nemcsók

2004.02.18. 08:14
Egyedül a nagymarosi erőmű megépítésével lehet megakadályozni a bősi vízlépcső miatt keletkező ökológiai katasztrófát - vélekedett Nemcsók János. A Horn-kormány volt biztosa népszavazást tartana a kérdésben. Véleménye szerint a nagymarosi erőművel az Orbán-kormány is számolt, ezért magasították meg az esztergomi Mária Valéria híd pilléreit.
Népszavazást tartana a bősi vízlépcső ügyében Nemcsók János - írja a Népszabadság. A Horn-kormány idején a vízlépcső ügyével megbízott kormánybiztos szerint a tétlenség a lehető legrosszabb megoldás, a természeti katasztrófával fenyegető helyzetet leginkább a nagymarosi vízerőmű megépítésével lehetne megoldani.

A Duna bősi elterelése miatt két métert mélyült a folyómeder. A Barátság kőolajvezeték korábban a Duna medre alatt húzódott meg Százhalombattánál, mostanra azonban a mederszint fölé került. "Elég egy elvétett horgonykivetés és kész a katasztrófa" - hozta fel példaként a veszélyekre Nemcsók a Népszabadságnak nyilatkozva. A jelenleg az Alföld felzárkóztatásáért felelős kormánybiztos szerint ökológiai katasztrófa is fenyeget, erre utal, hogy máris kiszáradtak a gemenci erdő fái. A meder mélyülése miatt hajózhatatlanná válhat a folyó - véli.

"Én volnék a legboldogabb, ha valaki olyan bölcs lenne, hogy a vízduzzasztást és a hajózhatóságot gátépítés nélkül tudná megoldani" - nyilatkozta a napilapnak Nemcsók. Mivel azonban ez nem lehetséges, a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha külföldi szakértőkkel is megvizsgáltatnák a helyzetet.

Amennyiben a pártatlan vizsgálat is hasonló megállapításra jut, népszavazást kellene tartani a gátépítésről. Nemcsók szerint a jelenlegi helyzet csak a szlovákoknak jó, a nagymarosi gát megépítésével pedig az Orbán-kormány is számolt. "Ezt bizonyítja, hogy az esztergomi Mária Valéria híd pillérét az eredetinél magasabbra emelték.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft