Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

'Le kell győzni Orbán Viktor és Semjén Zsolt közös jelöltjét'

2006.06.23. 16:04
Eddig csupán abban állapodott meg egymással az SZDSZ és az MSZP a fővárosban, hogy a nagyobbik párt beáll a kisebbik főpolgármester-jelöltje, Demszky Gábor mögé.

Ahogy az már korábban kiderült, Demszky Gábor lesz az MSZP és az SZDSZ közös főpolgármester-jelöltje az önkormányzati választáson. Demszky és Molnár Gyula, a szocialisták budapesti elnöke pénteken reggel Balatonőszödön aláírták az erről szóló megállapodást, amelyet a településen kormányülést vezető Gyurcsány Ferenc kormányfő is szentesített.

Jóllehet az MSZP csak abban az esetben volt hajlandó támogatni Demszkyt, ha a két párt közös listát is indít, de aztán mégis úgy állapodtak meg, hogy nem közös, hanem külön-külön pártlistát állítanak, amit pénteken délután a Főpolgármesteri Hivatal udvarán tartott sajtótájékoztatón azzal magyaráztak, hogy nemrégiben egy közvéleménykutatás adataihoz jutottak hozzá, amely erre az eshetőségre több képviselői helyet ígért.

Új lendület, régi emberekkel

Tarlós a Fidesz főpolgármester-jelöltje
A Fidesz elnöksége elfogadta Tarlós István feltételeit, amelyekhez a III. kerületi független polgármester kötötte a főpolgármester-jelöltség elvállalását - közölte Szijjártó Péter szóvivő az elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón. A Fidesz ugyanakkor azt kéri Tarlós Istvántól, hogy tegye korrupciómentessé a fővárosi önkormányzat működését, világos közgyűlési, hivatali, döntéshozatali eljárásokat alakítson ki. (MTI)

A szocialisták listáját Molnár Gyula vezeti, akit Gy. Németh Erzsébet követ. A megállapodás hat pontból áll, de mind csupán általános feladatokat és munkacsoportokmegalakítását írja elő, pozíciókról egy szó sem esik. Az egyik pont például közös kampány összehangolását írja elő, egy másik egy olyan munkacsoport felállítását, amely a "kormányzati stabilizációs csomag" fővárosra gyakorolt hatását méri föl.

Demszky Gábor kijelentette, közös értékek mentén, közös kampányt terveznek, és a kerületekben közös jelöltek állítását. Eddig két kerületben, a XIV-ben állapodtak meg a közös polgármesterjelöltről, akit az SZDSZ állít majd, a III. kerületben pedig egy szocialista jelöltben egyeztek meg.

A két politikus arról is beszélt, milyen várost szeretne. A főpolgármester például a Geroge Bush látogatása kapcsán látképről, és a címerről beszélt, illetve arról, hogy a tendenciáknak folytatódniuk kell. Molnár szerint pedig új lendületre, és közös városvezetésre van szükség. Demszky a kampány nyitásaként kijelentette, "le kell győzni Orbán Viktor és Semjén Zsolt közös jelöltjét, Tarlós Istvánt.

Molnár Gyula cáfolta azokat a korábban nem cáfolt információkat, hogy valamilyen főpolgármesteri pozícióról megállapodtak volna.