Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Szakmai önéletrajz a budapest.com alatt

2005.02.16. 15:15
Egy amerikai-magyar állampolgár imponáló szakmai pályafutása olvasható a www.budapest.com domainnév alatt. A domaint még 1995-ben regisztrálták, a Fővárosi Önkormányzatnál ismerik a helyzetet, és keresik a megoldást, hogy miképp lehetne Budapest hasznára fordítani a jelenleg nem túl informatív oldalt.

Virtuális főváros helyett céges önéletrajz található jelenleg a budapest.com oldalon, amit elvileg reflexszerűen beír a Budapest iránt érdeklődő külföldi, ha netalán szállást, vagy programajánlót keresne a magyar fővárosban. A 47 éves kétgyermekes amerikai-magyar állampolgár Pick Tamás szakmai pályafutására azonban valószínűleg jóval kevesebben kíváncsiak, mint például arra, hogy milyen hotelek, galériák, éttermek, szórakozóhelyek, szabadidős programok várják a turistákat Budapesten. A domaint még 1995-ben regisztrálta a Pick Tamás cége, az InterNetwork Hungary Kft., és elvileg 2009-ben jár le a legutóbb szerdán (2005. február 16-án) meghosszabbított regisztráció.

Sex and the city


Önéletrajz a budapest.com-on

A szájt fejléce szerint a budapest.com a magyar főváros hivatalos oldala és egyben szállásfoglalási központ is. Az egyoldalas önéletrajzot tartalmazó lap forráskódjába belemászva kitűnik, hogy az immár tíz éve létező budapest.com ennek megfelelően nagy tervekkel indult, ugyanis a keresőmotoroknak szóló angol kulcsszavak között olyan vannak, mint "Hungary, Restaurants, Nightclubs, Jazz, Rock, Theaters, Museums, Antiques Shoppes, Art Galleries, Hotels, Tourist Information Center". Emellett erős profilnak tűnik az Európa Bangkokja vonal is az "Erotica, Sex, Naked, Sex, men, women, gay, lesbian, adult" kulcsszavak szerepeltetésével.

A valamikor használható site romjai közül azért ki lehet halászni a korabeli dizájnjegyeket őrző aloldalakat: több mint száz, még létező oldalon hoteladatlapok, idegenforgalmi ajánlatok, városnéző, vidéklátogató túrák leírásait lehet fellelni a budapest.com szerverén. A lajosmizsei lovasműsor ismertetője, a Budapest.com Modellügynökség névtelen manökenjei, az exkluzív folklór-show választható programjai a kilencvenes évek második felének még létező dokumentumai, bizonyára vannak akik még emlékeznek az animgifekkel fémjelzett időkre.

Dotkom kapitalz

A nagyobb európai fővárosok .com végződésű lapjait végigszemlézve meglehetősen szegényesnek tűnik a magyar "testvéroldal". A wien.com, a prague.com, a bratislava.com, a helsinki.com, és a warsaw.com szájtok hírközpontú portálok, a wien.com kivételével ugyanaz a cég működteti őket, gyakorlatilag azonos tartalommal és struktúrával. A berlin.com, a rome.com, a dublin.com oldalak szintén egy kézben (egy amerikai magáncég üzemeltetésében) vannak, ezek fő profilja az internetes szállásfoglalás, hotelkeresés. Az amsterdam.com, a lisbon.com, a paris.com és a stockholm.com eltérő köntösben, de hasonló tartalommal fogadja a látogatókat, a városismertetőkön és programajánlókon kívül, szálláskeresővel és hírekkel is szolgálnak.

A nagyjából egy kaptafára készült .com oldalak közül a csupán egy rejtélyes levelezőlistát tartalamzó madrid.com, illetve a legösszefogottabb és legsokszínűbb london.com emelkedik ki, ez utóbbi magasan verve hasznosságával és portáljellegével a többi főváros hasonló oldalait.

Oldal külföldieknek

Szerettük volna megkérdezni a budapest.com oldal gazdáját is, azonban Pick Tamást, illetve az InterNetwork Hungary Kft.-t többszöri próbálkozásra sem sikerült elérni.

A Fővárosi Önkormányzat - a budapest.hu gazdája - tud a budapest.com jelenlegi állapotáról, ismerik a helyzetet, és egy ideje keresik is a megoldást arra, hogy miképp lehetne a főváros hasznára fordítani a jelenleg nem túl informatív budapest.com oldalt. Az önkormányzat szeretné megszerezni a jelenlegi tulajdonostól ezt a felső szintű domaint, de nem mindenáron, tudtuk meg a Fővárosi Önkormányzat sajtóirodájától. Amennyiben a főváros tulajdonába kerülne, a budapest.hu-éhoz hasonló szerepet és tartalmat szánnának az oldalnak. Az elképzelések szerint elsősorban természetesen a külföldieket célozná meg az újdonsült budapest.com, bár rendszeresen frissített idegennyelvű aloldalakat a budapest.hu-n is olvashatnak az érdeklődők.  • Vennék
  • Bankszámla