Interaktív játszótér a Nyugati aluljáróban

2006.09.14. 18:17
Csütörtökön hivatalosan is átadták azt a padlóra ragasztott műholdképet, amin pár napja taposnak a járókelők a Nyugati téri aluljáróban. A köztéri művészeti alkotást Schiffer János főpolgármester-helyettes avatta fel tizenegy órakor, de addigra már birtokba is vették az emberek Budapest madártávlati képét.

A fotón álldogálók, guggolók, a Duna szalagja fölé görnyedők legjellemzőbb reakciója az öröm és az önfeledt játékkedv volt, mindenfelől olyan felkiáltásokat lehetett hallani, hogy "itt lakunk!", "hát ez zseniális!", ott a nagymama háza!". Pethő Attiláné, budai lakos lelkesen mutatta nekünk házát, az idős nő szerint remek ötlet volt ez a térkép, és csak gratulálni tud a készítőknek. Két lányt is megszólítottunk, Lilla és Réka épp azt silabizálták, hogy merre szoktak iskolába járni az Üllői úton. "Jó ötlet, tetszik" - mondták egybehangzóan.

A hatalmas térképszerű fotó az aluljáró központi terében látható, a padlóra ragasztott, csúszásgátló fóliával védett műholdkép Budapestet ábrázolja, az aluljáró oszlopairól pedig kis matricákat lehet leszedegetni és a térkép megfelelő pontjaira helyezni. A művelettel az interaktív játszadozásra kapható járókelők megjelölhetik a szerintük jó, rossz, figyelemreméltó, örömteli vagy éppen szomorú pontjait a városnak, de egy kis házikó jellel saját otthonukra is felhívhatják a figyelmet. A tapasztaltak szerint az emberek vevők erre a játékra, a megnyitóig már sok-sok kis pötty jelezte, hogy miként vélekednek az emberek a fővárosi helyekről.

Közösségfejlesztő kommunikációs

A projekt a főváros kulturális városfejlesztési koncepciója, az Atlantisz program keretén belül valósulhatott meg. A pályázati kiírást megnyerő Új Irány Csoport két tagja, Tihanyi Dominika és Lendvai Gábor a helyszínen elmondták az Indexnek, hogy a járókelőket kis időre - negyed-, félórára - megtorpantó műholdkép célja az emberek és a város közelebb hozása egymáshoz. "Ez egy interaktív, közösségfejlesztő kommunikációs felület, ami kizökkenheti egy kicsit a mindennapi rohanásból az embereket" - mondták a tájépítészek, akik szerint meglehetősen erős hatás egy ilyen kép az aluljáró padlóján, és ezért a legtöbb ember önkéntelenül is megáll fölötte és böngészni kezdi. "Az a legjobb, amikor idegenek kezdenek közösen keresgélni, és együtt örülnek a felfedezéseknek" - tette hozzá Tihanyi Dominika.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A két fiatal építész készségesen elismerte, hogy az alkotás nagyban hasonlít a Google Earth internetes műholdfotós térképalkalmazásához, amiben hasonlóképp lehet keresgélni, pontokat megjelölni (úgynevezett placemarkokat elhelyezni) és jókora közösségépítő ereje is van. "A Google Earth-höz hasonlóan az a jó ebben is, hogy nyitott, bárki számára elérhető dolog, és a projekt lényege itt is a kommunikáció" - mondta Tihanyi Dominika, aki szerint a Nyugati téri "verzió" annyiban más, hogy azok számára is élvezhető, akiknek nincs internetkapcsolata, vagy akik még sosem ültek repülőn és sosem csodálkozhattak még rá, hogy milyen szép a főváros a magasból.

Három hónapig marad

Az élménytérkép olyan szempontból is érdekes lehet, hogy milyen matricából fogy a legtöbb, mennyi mínuszjel ("rossz") kerül például és mely pontjaira a térképnek, tette hozzá Lendvai Gábor, aki kérdésünkre elmondta, hogy az ötmilliós projekt a tervek szerint három hónapig marad az aluljáró kövén, ennyi ideig elvileg kibírja a tömeges koptatást és használatot a légifelvétel.

Hasonló kezdeményezés más világvárosokban is látható, a londoni városháza földszintjén egy szőnyeg tölt be hasonló funkciót, bár az nem annyira publikus mint most ez a budapesti, Schiffer János megnyitón elhangzó ígérete szerint a jövőben több ilyen köztéri közösségépítő kezdeményezéssel lehet majd találkozni a fővárosban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét