Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Interaktív játszótér a Nyugati aluljáróban

2006.09.14. 18:17
Csütörtökön hivatalosan is átadták azt a padlóra ragasztott műholdképet, amin pár napja taposnak a járókelők a Nyugati téri aluljáróban. A köztéri művészeti alkotást Schiffer János főpolgármester-helyettes avatta fel tizenegy órakor, de addigra már birtokba is vették az emberek Budapest madártávlati képét.

A fotón álldogálók, guggolók, a Duna szalagja fölé görnyedők legjellemzőbb reakciója az öröm és az önfeledt játékkedv volt, mindenfelől olyan felkiáltásokat lehetett hallani, hogy "itt lakunk!", "hát ez zseniális!", ott a nagymama háza!". Pethő Attiláné, budai lakos lelkesen mutatta nekünk házát, az idős nő szerint remek ötlet volt ez a térkép, és csak gratulálni tud a készítőknek. Két lányt is megszólítottunk, Lilla és Réka épp azt silabizálták, hogy merre szoktak iskolába járni az Üllői úton. "Jó ötlet, tetszik" - mondták egybehangzóan.

A hatalmas térképszerű fotó az aluljáró központi terében látható, a padlóra ragasztott, csúszásgátló fóliával védett műholdkép Budapestet ábrázolja, az aluljáró oszlopairól pedig kis matricákat lehet leszedegetni és a térkép megfelelő pontjaira helyezni. A művelettel az interaktív játszadozásra kapható járókelők megjelölhetik a szerintük jó, rossz, figyelemreméltó, örömteli vagy éppen szomorú pontjait a városnak, de egy kis házikó jellel saját otthonukra is felhívhatják a figyelmet. A tapasztaltak szerint az emberek vevők erre a játékra, a megnyitóig már sok-sok kis pötty jelezte, hogy miként vélekednek az emberek a fővárosi helyekről.

Közösségfejlesztő kommunikációs

A projekt a főváros kulturális városfejlesztési koncepciója, az Atlantisz program keretén belül valósulhatott meg. A pályázati kiírást megnyerő Új Irány Csoport két tagja, Tihanyi Dominika és Lendvai Gábor a helyszínen elmondták az Indexnek, hogy a járókelőket kis időre - negyed-, félórára - megtorpantó műholdkép célja az emberek és a város közelebb hozása egymáshoz. "Ez egy interaktív, közösségfejlesztő kommunikációs felület, ami kizökkenheti egy kicsit a mindennapi rohanásból az embereket" - mondták a tájépítészek, akik szerint meglehetősen erős hatás egy ilyen kép az aluljáró padlóján, és ezért a legtöbb ember önkéntelenül is megáll fölötte és böngészni kezdi. "Az a legjobb, amikor idegenek kezdenek közösen keresgélni, és együtt örülnek a felfedezéseknek" - tette hozzá Tihanyi Dominika.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A két fiatal építész készségesen elismerte, hogy az alkotás nagyban hasonlít a Google Earth internetes műholdfotós térképalkalmazásához, amiben hasonlóképp lehet keresgélni, pontokat megjelölni (úgynevezett placemarkokat elhelyezni) és jókora közösségépítő ereje is van. "A Google Earth-höz hasonlóan az a jó ebben is, hogy nyitott, bárki számára elérhető dolog, és a projekt lényege itt is a kommunikáció" - mondta Tihanyi Dominika, aki szerint a Nyugati téri "verzió" annyiban más, hogy azok számára is élvezhető, akiknek nincs internetkapcsolata, vagy akik még sosem ültek repülőn és sosem csodálkozhattak még rá, hogy milyen szép a főváros a magasból.

Három hónapig marad

Az élménytérkép olyan szempontból is érdekes lehet, hogy milyen matricából fogy a legtöbb, mennyi mínuszjel ("rossz") kerül például és mely pontjaira a térképnek, tette hozzá Lendvai Gábor, aki kérdésünkre elmondta, hogy az ötmilliós projekt a tervek szerint három hónapig marad az aluljáró kövén, ennyi ideig elvileg kibírja a tömeges koptatást és használatot a légifelvétel.

Hasonló kezdeményezés más világvárosokban is látható, a londoni városháza földszintjén egy szőnyeg tölt be hasonló funkciót, bár az nem annyira publikus mint most ez a budapesti, Schiffer János megnyitón elhangzó ígérete szerint a jövőben több ilyen köztéri közösségépítő kezdeményezéssel lehet majd találkozni a fővárosban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?