Diána
12 °C
27 °C

Büdzsé nélkül maradhat Budapest

2008.03.09. 22:04
Patthelyzet a fővárosi MSZP és az SZDSZ egészségügyi vitája miatt kérdéses a költségvetés elfogadása.

Az MSZP és az SZDSZ közötti patthelyzet miatt kérdéses, hogy lesz-e hétfőn költségvetése a fővárosi önkormányzatnak, állították vasárnap este kormánypárti politikusok.

John Emese fővárosi SZDSZ-frakcióvezető elmondta, hogy a költségvetési tervezetbe beépítették a szocialisták múlt heti újabb igényeit, így szerintük nincs akadálya annak, hogy a közgyűlés hétfőn első napirendként döntsön a büdzséről.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető közölte, mivel költségvetési hatásai vannak a tervezett egészségügyi holdingnak, ezért azt szorgalmazzák, hogy hétfőn először az egészségügyi intézményrendszer átalakításáról szavazzanak, csak ezt követően a büdzséről.

John Emese tájékoztatása szerint a hét végén nem volt újabb koalíciós egyeztetés a közgyűlés hétfői napirendi témáiról. Steiner Pál megjegyezte, hogy a büdzsével kapcsolatban is van még néhány nyitott kérdés. Példaként említette, hogy a tervezetben semmilyen összeg nem szerepel az egészségügyi gépek, illetve műszerek beszerzésére, s bizonytalannak látják a Thököly út felújításának forrását is.

John Emese közölte, hogy az SZDSZ-frakció múlt heti ülésén egyöntetűen az egészségügyi holding ellen volt. Steiner Pál hangsúlyozta, a szocialisták viszont - szintén egyhangúan - támogatták legutóbbi frakcióülésükön Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes egészségügyi átalakítási koncepcióját.

Antal Attila BKV-vezérigazgató vasárnap esti lemondása kapcsán John Emese megerősítette azt a nyilatkozatát, amely szerint ha ilyen helyzet bekövetkezik, az SZDSZ ragaszkodik ahhoz, hogy a posztra pályázatot írjanak ki. Steiner Pál közölte, egyetért a pályázattal. Hozzátette, mivel ő maga is csak vasárnap este értesült egy internetes portál híréből a vezérigazgató lemondásáról, illetve arról, hogy ezt egészségügyi indokra hivatkozva tette, ezért nem kívánja kommentálni a cégvezető távozását.