Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Vegyen kórházat Budapesten!

2005.10.19. 20:05
A Fővárosi Közgyűlés megindította azt a procedúrát, amelynek eredményeként részlegesen privatizálhatják az egyik kórházat. Az ellenzék hevesen tiltakozik, és még az ügyészséghez is kész fordulni.

Eredményesnek nyilvánította a Fővárosi Közgyűlés a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ Kht. tőkeemeléses privatizációjára kiírt tendert, és felhatalmazta a főpolgármestert (illetve annak helyettesét), hogy tárgyaljon a Health Care Company AG-val (HCC), azzal a céggel, amely ajánlatot tett az intézmény működtetésére, részleges tulajdonszerzés mellett.

Minthogy zárt ülésen tárgyaltak az előterjesztésről a városatyák, a részletekről viszonylag kevés információ áll rendelkezésre, az azonban bizonyos, hogy az ellenzék nem ért egyet a kórházprivatizáció e részleges formájával. Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője az ülés után el is mondtatán: közigazgatási hivatalhoz fordulnak, mert az előterjesztők megsértették az eljárási szabályokat. Például a kórház felügyelőbizottságának (fb) megkérdezése nélkül nyújtották be a határozati javaslatot.

A társelőterjesztő, Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes az Indexnek ellenben kijelentette: az fb-nek csak véleményezési joga van, márpedig e testület ülése határozatképtelen volt, mert sem a fideszes, sem pedig az MDF-es tag nem ment el. Kupper viszont azt állította, hogy túl későn kaptak meghívást az ülésre, érdemben nem tudtak felkészülni a döntéshozatalra, ezért nem voltak ott.

Kupper elmondta azt is: nem tisztázott, hogy veszteséges működés estén ki állja a cehhet az intézményben. A Fidesz szerint a tisztázatlan kérdések miatt felmerülhet később a büntetőjogi felelősség tisztázása is, így az ügyészséghez is fordul az ellenzéki frakció, mindemellett az Állami Számvevőszéket is megkeresik.

Szolnoki Andrea viszont lapunknak elmondta: nincs semmiféle veszteségről szó, hiszen még nem történt semmilyen konkrét lépés. Így a büntetőjogi felelősséget sem érti a főpolgármester-helyettes. Szolnoki elmondta, átdolgozták a korábbi határozati javaslatot, és már nem garantálnak biztos nyereséget a magánosításban résztvevő privát cégnek. (Ezt egyébként korábban sajtótájékoztatón Kupper kifogásolta.)

A HCC-vel tehát tovább tárgyal a Városháza, és ha sikerül megfelelő ajánlatot kapnia, így például az üzemevezetési megbízási díjra (egyszerűbben: menedzsmentdíjra), és más feltételek is tisztázódnak, akkor novemberben újra a Fővárosi Közgyűlés dönthet a részleges, tőkeemeléses privatizációról a Schöpf-Merei esetében.