Mátyás
-6 °C
1 °C

Hangszergyűjtemény, Ford Mondeók, kílbótok

2006.02.01. 18:40
Demszky Gábor a vagyonnyilatkozatában benne van a Kupper Andrástól perben nyert, de még ki nem fizetett félmillió forint, más változást nem hozott a főpolgármesternek 2005. A fővárosi városvezetők közül többen Ford Mondeókkal lettek vagyonosabbak az elmúlt hónapokban.

Demszky Gábor néhány órával a január 31-e éjféli határidő előtt Budapest hivatalos honlapján tette közzé 2005-ös vagyonnyilatkozatát. A főpolgármester vagyoni helyzete nem változott az elmúlt egy évben, hacsak azt nem számítjuk, hogy feltüntette a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjétől, Kupper Andrástól nyert félmillió forintot. Kupper jogerősen veszített, megsértette a főpolgármester személyiségi jogait, de még nem fizette ki a megítélt kártérítést. Azt állította, hogy Demszkynek ménese, izlandi pónija és angol telivére van, amiket nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.

Demszky és a roncs

A főpolgármesternek csak Budakeszin vannak ingatlanjai (három), és Horvátországban üdülője, ezek korábban is szerepeltek a bevallásában. Személygépkocsija húsz éve VW, megtakarítása 1,7 millió forint, köztartozása félmillió forint, valamint további tizenegymillió forinttal tartozik ennek-annak. Főpolgármesteri jövedelme 727 ezer forint.

A fővárosi képviselők vagyoni helyzetéért el kell látogatni a Fővárosi Önkormányzat Vagyonnyilatkozat-ellenőrző és Összeférhetetlenséget Vizsgáló bizottságának második emeleti irodájába.

Frakcióvezetők

Az MSZP frakióvezetője, Gy. Németh Erzsébet a fővárosban, a XVII. kerületben egy 360 négyzetméteres telken álló, 140 négyzetméteres családi házban él. Az 1986-ban szerzett ingatlan fele az övé. Az MSZP egykori főpolgármester-jelöltjének van még Lovasberényben egy 1548 négyzetméteres szántója, Balatonakalin egy 264 négyzetméteres telke, rajta 40 négyzetméteres hétvégi üdülője. Egyik sem tavalyi szerzemény. A Renault Mégane-ja is már kétéves, 4,1 millió forintos követelése és félmilliós tartozása is van, továbbá gazdasági érdekeltsége a N+Gy Kereskedelmi Bt.-ben.

A Fidesz frakcióvezetője, Kupper András, a XI. kerületben él egy 2866 négyzetméteres telken álló 560 négyzetméteres társasházban, a fele az övé. Emellett 2000-ben vásárolt Érden egy 610 négyzetméteres telket, 118 négyzetméteres lakóházat. Kupper két éve vett egy Ford Mondeót. Hangszergyűjtő is: két zongora, valamint más hangszerek és egy ötszáz darabos lemezgyűjtemény tulajdonosa. 25 milliós követelése és 490 ezres tartozása is van. Havi 117 ezer forintot kap az Óbudai EÜ Kht. felügyelőbizottsági elnökségért, a XI. kerületi önkormányzat 203 ezer forinttal gyarapítja a vagyonát.

Bőhm Andrásnak, az SZDSZ frakcióvezetőjének - bevallása szerint - a XII. kerületben van egy 49 négyzetméteres társasháza. 2005-ben vett egy BMW-t, valamint festmények, rézkarcok, tulajdonosa. Tízmilliós megtakarítás, nyolcmillió forint készpénz, négymillió forint követelés, valamint 12 millió forintnyi devizakövetelés fele az övé, és hárommillióval adós. Ügyvédként havi egymillióval gyarapodik, országgyűlési képviselőként félmilliót tehet zsebre.

Főpolgármester-helyettesek

A főpolgármester-helyettesek közül a szocialista Bakonyi Tibornak a III. kerületben van egy 592 négyzetméteres telken egy 107 négyzetméteres lakóháza (beépített tetőtérrel) és egy 39 négyzetméteres garázsa, felerészben. Továbbá egy balatonfenyvesi 647 négyzetméteres telek, rajta 57 négyzetméteres üdülőingatlan (beépített tetőtér) fele is az övé. A Toyotája hároméves. Tizenötmilliós tartozással szemben Bakonyi főpolgármester-helyettes százezer forintnyi törzsrészvény, egy tízmillió forintos biztosítás, egy négymilliós takarékbetét és kétmillió forint készpénz büszke tulajdonosa. Főpolgármesterhelyettesként 630 ezret vesz fel, parlamenti képviselőként 596 ezret.

Vajda Pálnak szerényen csupán egy 1979-ben szerzett 58 négyzetméteres szövetkezeti ingatlan ötven százaléka a tulajdona. Ezenkívül a vagyonbevallása szerint nincs is semmije, csak 17,5 millió forintnyi K&H-befektetésijegye, valamint egy 3,4 milliós számlakövetelése. 630 ezer forintos keresetét az Épít Rt. fb-tagságának 116 ezer forintos javadalmazásával és a Károlyi-kórház felügyelő tanácsi tagságának 68 ezer forintjával egészíti ki.

Schiffer János főpolgármester-helyettes vagyonbevallásában azonnal a kisautógyűjteményét kezdtük keresni. Örömmel jelentjük: megvan. 190 négyzetméteres lakásában - hivalkodó módon felsorolva - Jándi Dávid: Firenze című képe, Gyémánt László, Tóth Ernő és Végh András, Schéner Mihály egy-egy képe lóg a falon. Egymillió forintos életbiztosítás, négymilliónyi értékpapír, négymilliós számlakövetelés, valamint 900 ezer forintnyi deviza gyarapítja még a vagyonát. Schiffer 420 ezerrel tartozik, de törlesztheti a János-kórházi felügyelőtanács-tagságért húzott havi 73 ezer forintból és a Művészetek Palotájától kapott 50 ezer forintos fb-tagi pluszból.

Bizottsági elnökök

Ford Mondeót vásárolt tavaly a városrendészeti bizottság vezetője, Danielisz Béla is. Viszonylag új szerzemény a 98 négyzetméteres XV. kerületi lakóház fele. Régóta tulajdonának számít a verőcemarosi 64 négyzetméteres gyümölcsös. Danielisznak 4,5 millió forint értékben vannak megtakarításai. Viszont tartozik a CIB Banknak 14,5 millióval (illetve a felével). Emiatt érzett szomorúságát oldhatja, hogy a Vidámpark felügyelő bizottságának elnökeként 137 ezer forinttal gyarapodik havonta, továbbá az MVM Rt. szakértője is, ami havi 450 ezer, és fb-elnök az EÜ Közbeszerzési Kft.-nél, havi 60-ért.

A kereskedelmi és turisztikai bizottság MSZP-s elnöke, Rusznák Imre 2001-ben kölltözött be a XXII. kerületben egy 519 négyzetméteres telken álló, 98 négyzetméteres ingatlanba, a fele az övé. Az elmúlt év végén gyarapodott, megvásárolt egy Ford Mondeót (Ghia). Rusznáknak 14,7 millió forint megtakarítása van. Rusznák fb-elnök a Magyar Turizmus Rt.-nél, amiért 275 ezer forint illeti. A Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató kht.-től 360 ezret kap esetenként, a Fővárosi Közterület-hasznosítási Társulás tagjaként 163 ezret, a Fővárosi Csatornázási Művektől 151 ezret, a Budapesti Nagybani Piac Rt.-től 142 ezret tehet zsebre.

Ha képviselő lennék, Somlyódi Csaba szeretnék lenni. A képviselő számos bizottság elnöki (tulajdonosi, kiemelt fejlesztések), alelnöki (közbeszerzési) tisztét betölti. Ennek megfelelően módos embernek számít: a X. kerületben van egy 1127 négyzetméteres ingatlanon egy 172 négyzetméteres lakása, 2003-ban vásárolt egy csókakői, 1836 négyzetméteres zártkertet. A Saabot 2003-ban vette. Megtakarítása ötmillió körüli, és van hétmillió követelése és 21 millió tartozása. Bizottsági elnöki tisztjei mellett igazi pozíciógyűjtő: az Esély Alapítvány igazgatója (80 ezer), az NA Zrt. fb-elnöke (350 ezer), a BGYH Zrt. fb-elnöke (137 ezer), a BDK Kft. fb-elnöke (170 ezer), a Vikuv Kft. fb-elnöke (52 ezer), a fővárosi önkormányzattól havi 400 ezer forint illeti. Övé a Two Cities Consultancy LTD fele, ennek a cégnak az ügyvezető igazgatója is.

Lakos Imre, a városüzemeltetési bizottság SZDSZ-es elnöke egyike azon fővárosi politikusoknak, akiknek a vagyona százmillióra rúg, és ezt be is vallják. Az I. kerületben bérel egy 160 négyzetméteres önkormányzati lakást, Gárdonyban egy 398 négyzetméteres hétvégi telek várja 1992 óta, egy 80 négyzetméteres házzal. 2004-ben vett a XI. kerületben egy 1021 négyzetméteres beépítetlen területet, 2002-ben meg egy 530-as BMW-t. Megtakarítása 83 millió forint, hárommilliója van készpénzben. Kintlevőségei elérik a nyolcmillió forintot, valamint további 12 ezer eurót. Az NA Rt. igazgatósági elnöke, ezért 500 ezer forint illeti, továbbá fb-tag egy Kft.-nél 230 ezerért, a XI. kerületi önkormányzattól 260 ezer forint húz. Övé az Interinvent 2000 Bt., és résztulajdonosa a Formen-bau Kft.-nek.

A közbeszerzési bizottság elnöke a fideszes Deák András. Az ő ingatlanainak nyilvántartásához pótlapra volt szükség. Az V. kerületben 150 négyzetméteres ingatlan fele, a VIII. kerületben (2004-es vétel) 76 négyzetméteres lakás, Zebegényben 3320 négyzetméter szántó negyede, ugyanott 3352 négyzetméter gyep, Tószegen 144 138 + 59 677 + 4997 négyzetméter szántó a övé. Az idén vagyonnyilatkozatbeli megemlítést érő bútorgarnítúrát vásárolt. Húszmillió forint megtakarítása és kétmillió készpénze, valamint 13 milliós követelése is van. 11,5 millióval tartozik, amit 300 ezer forintos keresetéből törleszthet.

Mitnyan György és a Volvo

A polgármesterek közül említést érdemel Mitnyan György, a XII. kerület polgármestere, aki egy 1997-ben vett 74 négyzetméteres lakással (a kerület nincs feltüntetve) és egy 2004-ben vett v40-es Volvóval bír. 1,6 milliós megtakarítás, 2,4 millió készpénz, 8,8 millió értékű követelés, egymilliós adósság, valamint 580 + 174 ezer forintos jövedelem szerepel még vagyonbevallásában.

Tüttő Kata szocialista képviselő azért került a listánkba, mert az idén vásárolt egy Suzuku Swiftet, amúgy nem változott a vagyoni helyzete. Atkári János, a Demszky Gábor jobbkezéből a főpolgármester legharcosabb ellenfelévé avanzsált független politikus sem vásárolt semmit tavaly. Három éve vett egy Opel Corsát. Tízévenként (1984, 1994) kílbótokat vesz, a harmadik megvételére - jelezzük - megérett az idő.

A képviselők vagyoni helyzetét bárki megvizsgálhatja hétköznap a Fővárosi Önkormányzat Vagyonnyilatkozat-ellenőrző és Összeférhetetlenséget Vizsgáló bizottságának irodájában. A fővárosi képviselők vagyonnyilatkozatát - ellentétben a parlamenti képviselőkével - nem teszik fel az internetre.