Salamon
-1 °C
13 °C

Mi történt az Utca Legjobb Kocsmájával?

2007.03.13. 12:53
Budán eddig is alig lehetett normális vendéglátóhelyet, kávézót találni, az elmúlt hónapok azonban egyenesen katasztrofálisnak bizonyultak a Vár környékén. Számos kocsma, cukrászda bérleti szerződése lejárt, a bérlőket ellehetetlenítették, az újak - már ahol van - még nem nyitottak ki. Lehúzta a redőnyt az Utca Legjobb Kocsmája, a Déryné cukrászda, a Tárnok kávézó. Kik fogják a jövőben üzemeltetni ezeket a helyeket? Hogy kerül a képbe Fábry Sándor és Szulák Andrea?

A budavári önkormányzat a napokban két I. kerületi vendéglő jövőjéről dönt: hárommillió forint egyösszegű befizetése után és havi 350 ezer forintért öt évre szóló szerződés köthető a Tárnok kávézóra. 5 millió forintos befizetés után, 450 ezer havi bérleti díjért a Tabáni Kakas éttermre is lehet pályázni.

A Tabáni Kakast az I. kerületi önkormányzat tavaly egyszer már meghirdette, de aki aspirált rá, inkább visszalépett. A régi bérlő harminc évig vitte a helyiséget, most azért szállt ki, mert az önkormányzat olyan feltételeket teremtett, amit már nem tudott vállalni. Hasonló sorsra jutott az Attila úton a Tabáni teázó is, amelynek tulajdonosa húsz év bérlés után adta be a kulcsot.


Katt!
Fotók: Katona Boglárka

Nyaranként, amikor este Budán szinte már minden kerthelyiség bezárt, az éjjel nappal nyitva tartó az Utca Legjobb Kocsmája (más néven Alagút) adott megnyugvást. Tavaly augusztus óta viszont ez a hely is zárva. Egykori bérlője egy közeli kocsmában látható esténként, az új feltételeket már ő sem tudta vállalni.

Kalkuláció
A Tabán Kakas étterem volt tulajdonosát is megleltük. A hölgy harminc év után adta fel, kérésünkre a következőket mondta éttermének egykori működési költségeiről. Havonta két és félmillió forint forgalma volt. A kiadási oldalon a készlet és az áru kifizetése után még 100 ezer forintos távfűtési díj, a személyzet 600 ezer forintos fizetési- és járulékköltsége, 80 ezer forintos áramszámla, 20 ezer forint csatornadíj, 40 ezer forint gázdíj, 30 ezer forint felszerelés és egyéb költség jelentkezik. Úgy véli, ötmillió forintos forgalom mellett lehetett volna nyereségesen üzemeltetni, és felújítani a helyiséget.

A helyiségek egyik volt, a neve elhallgatását kérlő bérlője a következőket panaszolta az Indexnek: az ötéves bérleti időszak lejárta előtt egy évvel hiába jelezte, megújítaná a szerződést, mégis a pályáztatás mellett döntöttek. A pályázatban a bérleti díjon felül többmilliós kiadást követeltek. Az önkormányzat a pályázatban azt is kikötötte, hogy a helyiségeket fel kell újítani. Ezt persze a bérlőnek kellene finanszíroznia. "Máshol felújítva adják ki a helyeket, itt nem. Ez nem korrekt" - mondta nyilatkozónk.

Közérdek kontra korrektség

Az önkormányzat szempontjából ugyanakkor érthető a változtatás, a bérleti díj, továbbá egyösszegben többmilliós bevétel, valamint szintén a milliós határon túli kauciós díj hízlalja az önkormányzati kasszát. (A közjegyzők kasszáját meg az, hogy a szerződést a pályázat szerint közjegyzői okiratba kell foglalni).

Az, hogy az önkormányzat számítása bejött-e, arról egyelőre nem sok minden tudható. Annyi bizonyos, hogy a hét bezárt cukrászda, teázó, kávézó, kocsma hónapok óta nem üzemel. A Dérynében, valamint az Erzsébet híd sörözőben (közismerten, a Platánban) munkásokat találni. Az utóbbi hely éppen augusztus 20-a előtt, a legnagyobb forgalom idején volt kénytelen bezárni, a munkások szerint áprilisban nyit.


Katt!

Új bérlője van Kulcsár Attila és megannyi más híresség kedvenc törzshelyének számító Dérynének is. A belülről teljesen szétvert helyiség nemcsak új berendezést kap, hanem, ahogy láttuk, a szomszédban megszűnt üzlethelyiséggel egybenyitva, bővül. És hogy kik lesznek az új bérlők? Információink szerint a Szulák-show és a Fábry-show producere, Kovács Kristóf valósítja meg itt álmait. Őt egyelőre nem értük el, külföldön tartózkodik.

Az új feltételekről, bérleti szerződésekről a budavári önkormányzat igyekezett mindennél kevesebb információt adni. Az új bérlőkre vonatkozó kérdésünkre például az adatvédelmi törvényre hivatkozva nem adtak tájékoztatást. Emiatt Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsmanhoz fordultunk, aki amikor meghallotta, hogyan akarnak kibújni a válaszadás elől, elképedt.

Közérdek a bérlő adata

Az adatvédelmi ombudsman tavaly egy jogszabály-véleményezés után kifejtette, és ezt most az Indexnek megerősítette: amennyiben az önkormányzat a tulajdonos, a teljes szerződésnek nyilvánosnak kell lennie. Ezen tényekhez képest az I. kerületi jegyző visszautasította kérésünket, hogy valamit megismerjünk az újakról, és a szerződéskötések körülményeiről.

Általában az önkormányzat álláspontja az, hogy "az érintett helyiségek turisták által frekventált helyen vannak, s minőségi szolgáltatást szeretett volna az önkormányzat elérni, éppen ezért döntött a pályáztatás mellett". Egyszer - reméljük - meglátjuk.