Visszaminősítették a főváros adósi osztályzatát

2006.06.16. 18:06
Visszaminősítette a közepes befektetői sávba Budapest külön nyilvántartott adósi osztályzatát a Standard & Poor's. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes az Index kérdésére azt mondta: a lépés az ország visszaminősítése után várható volt. Bár ez nem jó hír, nem okoz drámai hatást, a főváros ugyanis nem tervez hitelfelvételt az elkövetkező időszakban.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének pénteki londoni bejelentése szerint Budapest mint városi adós hosszú távú osztályzata az eddigi elsőrendű "A mínusz"-ról a már csak megszorításokkal befektetői ajánlású "BBB plusz"-ra romlik, ugyanúgy, ahogy előző nap a magyar szuverén besorolás.

Az elemzés szerint Budapest gazdasági és pénzügyi alapmutatói szorosan összefüggnek a magyar szuverén adóséival, mivel a város Magyarország gazdasági, pénzügyi és kormányzati központja.

Kritikus pont a BKV hiánya

Lerontották a Aegon Magyarország osztályzatát is

A Standard & Poor's a fővárossal együtt az Aegon Magyarország Általános Biztosító Rt. (Aegon Hungary) cégadósi és pénzügyierő-osztályzatát is visszaminősítette. Az Aegon biztosítási csoport magyar érdekeltségének hosszú távú besorolása az eddigi "A mínusz/pi"-ról egy fokozattal "BBB plusz/pi"-ra romlik.

Az S&P pénteki londoni bejelentése szerint a biztosító társaság leminősítése kizárólag a szuverén hosszú futamú magyar adóskockázati osztályzat előző napi rontásával van összefüggésben. A cég hasonló okokból korábban már a K&H és a CIB osztályzatait is "BBB/pi"-ra rontotta. Az S&P megjegyzi, hogy a magyar biztosító önmagában tartósan nagyon erős jövedelmezőségű, erős tőkeellátottságú és likviditású vállalat.

Budapest besorolását változatlanul alátámasztja erős likviditása, sokoldalú és viszonylag jómódú gazdasága, valamint a fejlett városvezetés. Ugyanakkor a főváros pénzügyi teljesítménye viszonylag ingatag, és a besorolásban benne vannak a helyi és térségi önkormányzati finanszírozási rendszer készülő reformjának bizonytalanságai, valamint a BKV által felhalmozott kötelezettségek és a cég folyamatos vesztesége, áll az S&P elemzésében.

A hitelminősítő szerint a magyar főváros besorolására nyomást gyakorolhat emellett az is, ha az adósságállomány nem áll meg a bevételek 90 százaléka felett sem, vagy ha nem sikerül rövid időn belül tartós megoldást találni a BKV visszatérő hiányaira és adósságára.

Bár várható volt, de nem jó hír a főváros leminősítése, ez azonban nem okoz drámai hatást – reagált a hírre Ikvai-Szabó Imre. A főpolgármester-helyettes az Index kérdésére azt mondta: a lépés nincs érdemi hatással a reálfolyamatokra, a főváros ugyanis nem tervez hitelfelvételt az elkövetkező időszakban.

Jó hitelt kaptak

Mindez várható következménye volt annak, hogy az országot is leminősítették, hiszen a főváros költségvetése függ a büdzsétől – tette hozzá.

Néhány hónappal ezelőtt a főváros egy 25 milliárd forintos hitelt vett fel. A közbeszerzési eljáráson kiválasztott OTP-től olyan kedvező konstrukcióban kapták a hitelt, amely rendkívül hízelgő volt a főváros hitelképességére nézve – mondta Ikvai-Szabó Imre.

Ha később az ország besorolása javul, nem lesz automatikus folyamat a főváros visszaminősítése, ezért majd meg kell dolgozni – mondta a főpolgármester-helyettes.

A költségvetés emlőin

A főváros és a magyar állam szuverén adósi besorolása általában megegyezik egymással. A főváros ettől csak lefelé térhet el, erre csak nagyon ritkán volt példa az utóbbi években.

Ezek azok az évek voltak, amikor a központi kormányzat olyan intézkedéseket hozott, amely az önkormányzatokat, illetve konkrétan Budapestet hátrányosan érintette. Korábban előfordult ugyanis, hogy az önkormányzatoktól elvont a központi költségvetés, illetve nem adott megfelelő támogatást bizonyos feladatok ellátásához.

Az is gyakori volt, hogy a tervezett fejlesztésekhez végül nem kapta meg az ígért kormányzati pénzeket Budapest. Ebben a kormányváltások is szerepet játszottak időnként.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön