Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Visszadobták a fővárosi költségvetést

2004.02.26. 16:13
Az idei költségvetés főbb számairól kellett volna döntenie a fővárosi közgyűlésnek csütörtökön, a városatyák azonban nem fogadták el a javaslatot. A főpolgármester-helyettes szerint a szocialisták belső harcai, az MSZP szerint az SZDSZ okolható a kudarcért. Újabb összecsapás a jövő héten.
Nem fogadták el a költségvetés főbb számait tartalmazó javaslatot a közgyűlés mai ülésén, adta hírül az InfoRádió. Az előterjesztés két változatot tartalmazott, közülük az egyik egyetlen támogató szavazatot sem kapott, és a másikat is csak a képviselők egyharmada támogatta.

Belső harcok

Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes szerint az elutasítás a szocialista frakció belharcainak köszönhető. Atkári elmondta, hogy nem lepődött meg az elutasításon, és arra számít, hogy a költségvetés jövő heti újratárgyalásakor a szocialisták módosító javaslataikkal szétbombázhatják a költségvetést. Szerinte a büdzsé keretei nem tágíthatók tovább. Ha ez megtörténne, akkor Atkári János szerint az is előfordulhat, hogy nem szavazza meg a saját maga által beterjesztett költségvetést.

Nincs pénz a rendőröknek

Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP-frakció vezetője a rádiónak azt mondta, hogy a tervezetet azért nem támogatták, mert néhány nagyon fontos tétel hiányzik belőle. Az általuk javasolt mintegy másfél milliárdos többletkiadás többek között a rendőrség és a tűzoltóság támogatását tartalmazza. A politikus szerint az SZDSZ nem tud dűlőre jutni saját főpolgármester-helyettesével.

Másodosztályú költségvetés

Az ellenzéki frakciók egységesen elutasították a költségvetést. Kupper András, a Fidesz-MKDSZ képviselőcsoport vezetője szerint a büdzsé egy, az EU-kampány miatt másodállásban dolgozó főpolgármester másodosztályú költségvetése. A politikus kifogásolta, hogy a tervezet reálbércsökkenéssel és elbocsátásokkal számol a főváros intézményeiben. Végül elmondta, hogy a jelenlegi eladósodási ütem mellett Budapest feléli jövőjét.