Emőke
4 °C
20 °C

Versenyhivatali vizsgálat a BKV ellen

2008.11.20. 17:57
Vizsgálat folyik a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a BKV ellen erőfölénnyel visszaélés miatt, tudta meg az Index. A közlekedési cég ugyanis ingyenes buszmegálló-használatot biztosított szerződésben a City Tour Hop-on Hop-off Kft. városnéző buszainak, cserébe mindössze annyit kért, hogy tegyék föl a buszokra a BKV logóját. A konkurens turisztikai cégekkel viszont szóba se álltak.

Vizsgálatot folytat a BKV ellen a Gazdasági Versenyhivatal, tudta meg az Index. A közlekedési cég ugyanis egy olyan szerződést kötött az egyik turisztikai piaci szereplővel, ami sértette a konkurens társaságok jogait.

A BKV korábban ugyanis egy olyan szerződést kötött a városnéző buszokat üzemeltető City Tour-ral, hogy az ingyenesen használhatja a cég buszmegállóit. Ellenértékként a BKV annyit kért, hogy a cég helyezze el buszain a BKV logóját.

Fotó: Huszti István

Az Index információi szerint az egyik konkurens, a Programcentrum Kft. fordult a Versenyhivatalhoz, mert szerintük a kizárólagos szerződés kárt okozott nekik, a konkurens céget viszont jogtalan előnyhöz juttatta.

A BKV legutóbbi felügyelőbizottsági ülésén is szóba került a téma. Ezen azt javasolták a menedzsmentnek, hogy a BKV bontsa fel a vitatott szerződést. Az Index úgy tudja, hogy a GVH jövő márciusban dönt az ügyben. Ha elmarasztalják a BKV-t, akkor a cég súlyos bírságot kaphat.

Hertzka András ügyvezető igazgató a City Tour Kft. képviseletében elmondta, hogy amikor a BKV részéről felvetődött az együttműködés, akkor az első megbeszélésen ott ültek a Programcentrum Kft. képviselői is, tehát nem maradtak ki a lehetőségből. Hozzátette, hogy a BKV-val kötött szerződésük korrekt módon köttetett, állnak a GVH vizsgálat elé. Véleménye szerint az egész ügynek a piaci konkurenciaharc az oka.

Az Index megkereste a BKV-t is, ahol elmondták: A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatához a BKV Zrt. megadja a törvények által előírt segítséget, azonban annak lezárásáig az ügyet nem kívánja kommentálni.

A Programcentrum Kft. egyik vezetője csak akkor nyilatkozott volna, ha az általuk meghatározott szövegverzió jelenik meg az Indexen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!