Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Versenyhivatali vizsgálat a BKV ellen

2008.11.20. 17:57
Vizsgálat folyik a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a BKV ellen erőfölénnyel visszaélés miatt, tudta meg az Index. A közlekedési cég ugyanis ingyenes buszmegálló-használatot biztosított szerződésben a City Tour Hop-on Hop-off Kft. városnéző buszainak, cserébe mindössze annyit kért, hogy tegyék föl a buszokra a BKV logóját. A konkurens turisztikai cégekkel viszont szóba se álltak.

Vizsgálatot folytat a BKV ellen a Gazdasági Versenyhivatal, tudta meg az Index. A közlekedési cég ugyanis egy olyan szerződést kötött az egyik turisztikai piaci szereplővel, ami sértette a konkurens társaságok jogait.

A BKV korábban ugyanis egy olyan szerződést kötött a városnéző buszokat üzemeltető City Tour-ral, hogy az ingyenesen használhatja a cég buszmegállóit. Ellenértékként a BKV annyit kért, hogy a cég helyezze el buszain a BKV logóját.

Fotó: Huszti István

Az Index információi szerint az egyik konkurens, a Programcentrum Kft. fordult a Versenyhivatalhoz, mert szerintük a kizárólagos szerződés kárt okozott nekik, a konkurens céget viszont jogtalan előnyhöz juttatta.

A BKV legutóbbi felügyelőbizottsági ülésén is szóba került a téma. Ezen azt javasolták a menedzsmentnek, hogy a BKV bontsa fel a vitatott szerződést. Az Index úgy tudja, hogy a GVH jövő márciusban dönt az ügyben. Ha elmarasztalják a BKV-t, akkor a cég súlyos bírságot kaphat.

Hertzka András ügyvezető igazgató a City Tour Kft. képviseletében elmondta, hogy amikor a BKV részéről felvetődött az együttműködés, akkor az első megbeszélésen ott ültek a Programcentrum Kft. képviselői is, tehát nem maradtak ki a lehetőségből. Hozzátette, hogy a BKV-val kötött szerződésük korrekt módon köttetett, állnak a GVH vizsgálat elé. Véleménye szerint az egész ügynek a piaci konkurenciaharc az oka.

Az Index megkereste a BKV-t is, ahol elmondták: A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatához a BKV Zrt. megadja a törvények által előírt segítséget, azonban annak lezárásáig az ügyet nem kívánja kommentálni.

A Programcentrum Kft. egyik vezetője csak akkor nyilatkozott volna, ha az általuk meghatározott szövegverzió jelenik meg az Indexen.