Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Belvárosi kőcicik és a szembejövő busz

2006.11.22. 15:06
Egyes elképzelések szerint gömbsüvegsor, azaz kőcicik választanák el a Károlyi Mihály utcában és a Kecskeméti utcában az egyirányú forgalmat a szembehaladó buszoktól. A buszsávok tartanák az eddigi irányt, viszont az autók 2008-tól csak fordítva hajthatnának be a két belvárosi utcába.

A Belváros forgalomcsillapítása ma olyan jelszó, amivel minden politikai erő egyetért. Az észak-déli tranzitforgalom csökkentésére több terv is született, amelynek kulcshelyszíne a Kecskeméti utca és a Károlyi Mihály utca.

Túl nagy az átmenő forgalom

Az Info rádió által ismertetett elképzelések olyan extrém megoldásokat tartalmaznak például, mint az egyirányú utcában a forgalommal szemben közlekedő BKV-busz.

Közlekedési szakemberek szerint forgalmi szempontból a Belváros egyik legkritikusabb pontja a Kecskeméti utca és a Károlyi Mihály utca. Az autósok jelentős része ezt az útvonalat választja, hogy Délpest felől az Erzsébet hídon keresztül Buda belső része felé eljuthasson. A nagy átmenő forgalom miatt ezen az útvonalon állandó a dugó és nagy a légszennyezés.

2008-tól megfordul a Kecskeméti utca?

Az Info rádió szerint a Kecskeméti utca forgalomcsillapítására több terv létezik, de ebből kettő lehet reális. Mindkettőhöz 2008-ban foghat hozzá a főváros, mert a 4-es metró építése akkorra éri el a tervek szerint a Fővám teret és a Kálvin teret, és akkor lesz lezárva felújítás miatt a Szabadság híd is.

Az egyik elképzelés szerint a jelenlegi forgalmi irányt megfordítanák, azaz nem a Kálvin tértől lehetne eljutni az Irányi utcáig és az Erzsébet hídig, hanem fordítva, az Irányi utcából jobbra kanyarodva lehetne közlekedni a Károlyi Mihály utcában és a Kecskeméti utcában a Kálvin tér felé.

A busz szembemenne a forgalommal

Ennek a tervnek külön érdekessége, hogy az itt közlekedő 15-ös busz továbbra is az eredeti északi irányba járna, szembe az egyirányú forgalommal - igaz külön buszsávban. Ennek a nyugaton már elterjedt megoldásnak a bevezetésétől kissé tartanak a szakemberek.

A forgalmi irány megfordításának a hátránya, hogy az Üllői útról érkező, és a Kecskeméti utcában a behajtani tilos táblának ütköző gépkocsikat az első időszakban nehezen tudná elvezetni a Kiskörút, ahol már szintén nagyon gyakori a torlódás. A tranzitforgalom viszont megszűnne, és aki Dél-Pest felől Budára szeretne menni, az kénytelen lenne a Lágymányosi hidat vagy a Petőfi hidat használni.

Egy másik terv

Hasonló a szándéka a másik elképzelésnek, amely szerint a Károlyi Mihály utca forgalma egyirányú lenne dél felé az Egyetem térig, ahol találkozna az észak felé egyirányú Kecskeméti utca forgalmával. A találkozási pontnál jobbra vagy balra el lehetne kanyarodni, de egyenesen továbbhaladni egyik irányba sem tudnának a gépkocsik. A környék összes csatlakozó kisebb utcájának a sétálóvá alakítása, díszburkolása ehhez a feltételhez kapcsolódik.

Még radikálisabb, de már utópisztikus jellegű tervek szerint megszüntetnék az Erzsébet híd alatt átvezető forgalmi aluljárót, így nemcsak Dél-Pest felől, hanem a rakpartról felkanyarodó Irányi utcából sem lehetne felhajtani az Erzsébet hídra, vagy tovább menni észak felé a Petőfi Sándor utcán.

Az Info rádió értesülései szerint 2008-ig biztos nem lesz változás a térségben, a jövő évi fővárosi költségvetési tervezet ugyanis egy fillért sem tartalmaz erre a célra.

A VEKE közlekedéstervezői találták ki

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője az Indexnek elmondta, eredetileg az ő ötletük volt, hogy zárják le teljesen vagy részlegesen az autóforgalom elől a Károlyi Mihály és a Kecskeméti utcákat, illetve alakítsanak ki itt buszsávokat.

Ezt az ötletüket a Budapest Szíve pályázaton - más elképzelésekkel együtt, az Art Front építészeti tervezőcsoporttal közösen - nyújtották be, és a Városháza harmadik díjjal jutalmazta ezt a pályázatot. (Az Art Front és a VEKE-sek mellett a pályázatot Cselovszki Zoltán neve is fémjelezte, aki a Fidesz egyik városfejlesztéssel foglalkozó háttérembere.)

Kőcicik a Belvárosban

A buszsávokat kőcicikkel, azaz gömbsüvegsorral választanák el az autóforgalomtól - magyarázta Vitézy, és így a buszok akár a kocsikkal ellentétes irányba is közlekedhetnének.

A VEKE szóvivője szerint jó példa erre Lyonban akad: ott az autók csak az egyik irányba haladhatnak, a buszok viszont két irányban közlekedhetnek bizonyos helyeken. A világ más részein arra is van példa, hogy a busz is csak egyetlen irányba jár, és ez lehet ellentétes az autóforgalommal.

Vitézy szerint elképzelhető az is, hogy korlátozzák az autók behajtását a két utcába, ennek a teljes tiltástól kezdve a Ráday utcában alkalmazott módszerekig többféle formája is lehet. Ez utóbbi azt jelentené, hogy sorompóval zárnák le az utcákat, ahová csak a célforgalom, illetve a buszok hajthatnának be.

Egy-két utca lezárása önmagában nem segít

Vitézy szerint a Belváros forgalomcsillapításán egy vagy két utca részleges vagy teljes lezárása nem sokat segít. Ehhez nagyobb léptékű programokra van szükség.

A VEKE szóvivője úgy tudja, a Főpolgármesteri Hivatalban jelenleg is dolgoznak azon, hogy a Budapest Szíve pályázatra beadott pályázatokból koherens terveket készítsenek, és az egymással sokszor ellentétes javaslatokból egységes programot dolgozzanak ki a belváros forgalomcsillapítására.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft