Sára, Márió
2 °C
6 °C

Bűzös vita a Svábhegyen

2004.11.11. 13:03
Budapest egyik legfelkapottabb részén, a XII. kerületi Adonisz utcában fél éve hiába küzdenek a lakók az önkormányzattal, kénytelenek elviselni saját szennyvizük szagát. Az utca talán egyetlen csatornázatlan házánál még áprilisban beomlott az emésztő teteje. Hogy nagyobb tragédia ne történjen, az önkormányzat lebontotatta az emésztőtetőt, újat azonban nem építettek, mindössze egy műanyag fóliával van letakarva a pöcegödör.
Kétségbeesett lakók keresték meg az Index szerkesztőségét, mert alig tudnak ablakot nyitni, olyan orrfacsaró a bűz Budapest egyik legszebb környékén, a svábhegyi Adonisz utcában. A 4-es számú ház az utca talán legszebb épülete, a műemlékvédelmi hatóság műemlékké is nyilvánította a patinás építményt. Az Ürményi-Wagner-villa (úgyvezett Repos-villa) 1847 körül épült, itt lakott egykor Devecseri Gábor költő, író, műfordító. A ház azonban nincsen csatornázva, a ház emésztője a szemben lévő elkerített, gazos telken van. Állítólag régebben szép kert volt a területen, most csak gaz és bűz.

Április óta terjeng a bűz

#alt#
Klikk a képre!
A bűzös ügy idén áprilisban kezdődött, amikor az emésztő teteje beszakadt a szippantóautó személyzete alatt, szerencsére komolyabb baj nem történt. Az önkormányzat a további bajok megelőzésére lebontatta a gödör egész tetejét. Az újjáépítés viszont elmaradt, a bontóbrigád ugyanis továbbsietett a felrobbant Alkotás utcai házhoz, a lakók azóta sem látták a munkásokat.

"Nyáron az ablakot sem nyithattuk ki, olyan tömény bűz áradt a fóliával letakart emésztőből" - panaszolja Terike, aki évtizedek óta lakik az Adonisz utca 4.-ben. Szőllősiné -ő is ötven éve él a házban - azt mondja, hiába hívták a polgármesteri hivatalt, hiába kértek időpontot a polgármestertől, nincs előrelépés. Az önkrományzat először kikalkulálta, hogy lakásonként negyvenkilencezer forintot kell fizetni az emésztő lefedéséért, aztán nem történt semmi.

Az önkormányzat hallgat

A lakók azt javasolták, hogy ha sikerrel lezárul a ház tizenöt éve húzódó eladása, akkor a lakás vételárához számolják hozzá az összeget, állításuk szerint azonban az önkormányzat erre nem hajlott. Azt a nyolc lakásos társasház lakóinak nem mondták meg, hogyan kalkulálták ki az összeget, a hivatalnak mindesetre az az álláspontja, hogy mivel a házat hamarosan eladják, legyen a lakók gondja a felújítás és az emésztőprobléma megoldása is. Szerettük volna megszólaltatni az önkormányzat illetékeseit is, de ahogy a lakóknak, az Indexnek sem sikerült három nap alatt választ kapnia arra, miért nem oldják meg a problémát.