Tünde
11 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Vizsgálják az újpesti bűzöntödét

2008.11.24. 07:12
Aláírást gyűjtenek ellene, birtokvédelmi perrel fenyegetik az újpesti Euro Metall öntödét a környékbeliek. Elmondásuk szerint az öntöde kéménye különböző napszakokban szúrós szagú sárgás-szürkés-feketés füstöt ont, ami tönkreteszi az életüket. A hatóság vizsgálódik, a szakértő szerint akkreditált bűzmérést kell végezni.

A rákospalotai kiskertekben a fekete retek szó szerint fekete retek, legalábbis amióta az újpesti Euro Metall öntöde kéményéből a szél odahordja a kormot, mondják a környéken élők.

Jaskó Györgyi helyi lakos elmondta, hogy a veteményest belepi a kéményből származó por és korom, az égett műanyag és gumi szúrós szaga pedig fojtogatja az ott élőket. A különböző napszakokban terjengő bűzt körülbelül hat éve lehet érezni. Az utóbbi években a lakók egyre több fórumon panaszkodtak ellene, deegyelőre hiába.

A környéken élők Novák Ágnes, XV. kerületi fideszes képviselő vezetésével most több száz aláírást gyűjtöttek össze, hogy nyomatékot adjanak a szavaiknak. Wintermantel Zsolt újpesti fideszes képviselő pedig jogi segítséget ígér a frakció nevében azoknak, akik jogi úton, birtokvédelmi perrel akarnak követelésüknek érvényt szerezni.

Egy helyi lakos felvétele

Derce Tamás újpesti polgármester (az öntöde Újpest szélén található, az Elem utcában) szerint először bizonyítékokat kell szerezni az ügyben, és csak azután megindítani a pert. Ezért levelet írt a környezetvédelmi hatóságnak, amelyben rendszeres mérést kért a helyszínre, és majd az adatok birtokában indítana birtokvédelmi eljárást.

A hatóság eddig kétszer mérte az öntöde szennyezését. A környezetvédelmi minisztériumtól kapott adatok szerint 2006-ban a "pontforráson kibocsátott CO légszennyező anyag koncentrációja meghaladta a légszennyezettségi határértéket", ezért a céget megbírságolták. A helyi lakosok ettől még tovább érezték a bűzt.

Másodszor 2008 nyarán volt hatósági mérés, amelynek alapján kiadott szakértői vélemény szerint a kibocsátott szén-monoxid-koncentráció túllépi a technológiai kibocsátási határértéket. A környezetvédelmi felügyelőség "a bírság kiszabására, illetve a tevékenység felfüggesztésére vonatkozó eljárást megindította". Döntés egy hónapon belül várható.

Ez még mindig nem vigasztalja a lakókat, akik az üzemet bezárva szeretnék látni. Véleményük szerint ugyanis a cég valahogy mindig előre megtudja a mérések időpontját és akkor csökken a füst- és bűzfelhő.

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport szakértője szerint akkreditált bűzmérést kellene végezni, olyan időpontban, amiről az öntöde nem tud. Ha a szennyezés bebizonyosodik, márpedig véleménye szerint több száz ember orra nem hazudik, akkor a cég működését fel kell függeszteni addig, amíg bizonyíthatóan nem végzi el azokat a fejlesztéseket, amivel a probléma kiküszöbölhető.

Harald Scheiner, az öntöde ügyvezető igazgatója megkeresésünkre a következő közleményt küldte az Indexnek. Mint az Euro Metall Kft. ügyvezető igazgatója szeretném az újpesti és rákospalotai lakosokat biztosítani arról, hogy öntödénk sem füsttel, sem más környezetkárosítással nem kívánja rontani életkörülményeiket. Társaságunk tevékenységét jogerős hatósági engedélyek alapján és birtokában végzi. Ez csak úgy vált lehetségessé, hogy az elmúlt években is több jelentős beruházást hajtottunk végre annak érdekében, hogy a környezetvédelmi előírásokat betartsuk. Ezek a beruházások első sorban az olvasztó kemencék környezetvédelmi technológiájának fejlesztését célozták. Ismételten szeretném kiemelni, hogy a lakossági panaszokat komolyan vesszük, és további intézkedések bevezetésére kerül sor a lakosság megelégedettsége érdekében.