Piroska
-2 °C
5 °C

Ötven öntöttvas cipőt állítanának a Duna-partra

2004.11.05. 15:46
Holokauszt-emlékmű felállítását tervezi az V. kerületi önkormányzat a Duna-parton, ötven, öntöttvasból mintázott cipő a nyilasterror idején Dunába lőtt budapestiekre emlékeztet majd. Az emlékmű tervét a képviselő-testület és a Budapest Galéria zsűrije már elfogadta, az alkotás felállításáról a Fővárosi Önkormányzat dönt.
Steiner Pál, az V. kerület polgármestere elmondta, hogy az emlékmű megvalósítására alapítványt hoztak létre. A mű elkészítésére a kuratórium tagjai Pauer Gyula Munkácsy-díjas szobrászművészt kérték fel.

Az "elhagyott cipők" huszonhét méter hosszan sorakoznak majd a pesti Duna-parton - mondta a szobrászművész. Közlése szerint azért ötven-ötvenöt darab lábbelit helyez el a Roosevelt és a Kossuth tér közötti Duna-szakasz terméskő szegélyén, mert körülbelül ilyen létszámú csoportokban hajtották az embereket a Duna-partra.

Szálasi Ferenc és nyilaskeresztes pártja hatvan évvel ezelőtt, 1944. október 15-én puccsal vette át a hatalmat. A diktatúra idején a nyilasok, mielőtt a Dunába lőtték az embereket, levetették velük a cipőjüket, és a náluk lévő értékes tárgyukat abba rakatták bele. Pauer Gyula emlékműve ezekkel az elárvult cipőkkel emlékeztet a zsidó, és a zsidókat bújtató nem zsidó áldozatokra.

Pauer elmondta "a vascipőket", közöttük gyermekcipőket korhű lábbelik alapján formálja meg, azokat kitartó kutatómunkával sikerült beszereznie. Az alkotást a tervek szerint 2005. április 16-án, a holokauszt áldozatainak emléknapján avatják fel - tette hozzá Pauer Gyula. A díszlet- és jelmeztervezőként is ismert művész elmondta, az ötlet a Hídember forgatása idején fogalmazódott meg benne, annak kidolgozásában segítséget kapott Can Togay-től, a film társ-forgatókönyvírójától. Pauer Gyula korábban már készített holokauszt-emlékművet, alkotása a volt észak-ausztriai haláltáborban, Ebensee-ben áll.

Budapestre tervezett emlékmű mellé három öntöttvas táblát is felállítanának. Azon három nyelven, magyarul, angolul és héberül a következő felirat szerepel majd, ha a Magyar Tudományos Akadémia Tudománytörténeti Intézete elfogadja: "A második világháborúban, a nyilasterror idején, a fegyveresek által Dunába lőtt budapesti áldozatok emlékére" - mondta Pauer Gyula.

Az emlékmű létrejöttéhez a Nemzeti Kulturális Alapprogram jelentős összeggel járult hozzá. Az alkotás elkészítéséhez a Szobrász Közhasznú Alapítvány "Cipők a Duna-parton" jeligére felajánlásokat is vár - tette hozzá a művész.