Pénzszedők a Citadellán

2005.07.26. 11:44
A Szabadság szobrot még ingyen is megnézheti a Gellérthegy tetejére tévedő turista, de a Citadella környéki sétáért már fizetni kell, mivel lezárták az egyik útszakaszt. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság illetékesei jegyet véve ellenőrizték a szerintük is szabálytalan állapotot, majd hazamentek.

"Helló!" - kezdi a citadellás pólóba bújtatott beengedő ember a Gellérthegy tetején, a Citadella mellett lévő, sorompóval lezárt terület elején. Az útzár mellett egy stilizált vámszedő bódét állítottak fel az osztrák-magyar monarchia stílusában, de a jegyet egy konténerből adják. Hoszteszlányok is vannak, szép uszályos ruhában, dagadó mellel, erősítve a békebeli hangulatot. A zöld pólós biztonságiak ugyan rontanak az összhangon, de mindegy, felfoghatjuk az egészet úgy, mint egy lírai kapcsot a múlt és a jelen között. Mikor a beengedő rájött, hogy magyar vagyok, kissé zavartan próbált meggyőzni, hogy a belépőjegy megéri az árát, mert a szobor mögötti erődrészt láthatom eredetiben, és még kiállítás is van, és őrségváltás, délben pedig cigányzene. A kopasz őr bizalmatlanul méregetett, de végül betessékelt a sorompón túli világba.

A szervek még tanácstalanok

Lehet, hogy megéri az árát, de erről az 1200 forintos belépőről az illetékes szervek hivatalosan nem tudnak. A terület "felügyelője" továbbra is a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI), az adott helyszínre a Mottone Holdings Kft. kulturális események megrendezésére kapott csak eseti hozzájárulást, engedélyt a KVI-től. Ez azt jelenti, hogy ha kulturális rendezvényt szeretne a cég a Citadellánál, azt megtehetnék, de az utat nem zárhatják le sorompóval. A turistákat ugyanis nem korlátozhatják a szabad mozgásban.

A KVI illetékese elmondta, hogy a múlt héten ők is egy bejelentés nyomán mentek ki a helyszínre, ahol szabályos belépőjegyet váltottak. A blokkról tudták meg, hogy a Mottone Holdings Kft. szedi a belépőket. A KVI szerint valóban adtak eseti hozzájárulást a cégnek, de belépők szedéséről csak akkor lehet szó, ha valódi kultúrális esemény történik, nem pedig olyan útlezárás, ami igazából nem takar ilyen rendezvényt.

Kultúra mackónadrágban

Galéria
Klikk a képre!

És valóban, az erődbe lépve máris mellbe vág az őrségváltás rítusa. Négy, korhű mackóalsóba bújtatott fiatal, köztük egy lányhuszár menetel fel alá, és 10 percenként őrséget vált az étterem előtt. A színpadon egy cigányzenekar rákezd egy nótára, de gyorsan be is fejezi. A koncepciót majd legközelebb megértem. De ha már itt vagyok, nézzük meg az "eredeti" erődöt. Nagyon szép semmi. A várfalon lehet végigsétálni, és egy füves területen leülni. Ez ingyen is megtehető bárhol, de 1200 forintért jelentőségteljesebb a dolog. Pénzért ülni mégiscsak jobb.

Panoptikum

Az erődben panoptikum van. Nem vagyok történész, sem kiállítási szakember, de valahogy nem éreztem át a hely varázsát. Molyszagú bábuk, horogkeresztek és véres fotók közt vezet az út. Kilépve szembeötlik még a várfalon belül egy építkezés, amit egyelőre csak egy faváz jelez. Valószínűleg egy kerthelyiség készül, ahol majd a város tetején lehet sörözni.

Tavaly az Index már megírta, hogy fizetni kell majd a műemlék egy szakaszán. Akkor az azóta elhíresült Citadella 4U Kft. érdekeltségébe tartozott a terület. Egy teraszt építettek a Citadellára, amit azóta elbontottak. Az építkezés és a lezárás úgy volt lehetséges, hogy a bérleti szerződés eredetileg csak az erődre vonatkozik, de a Citadella egy helyrajzi számon szerepel a körülötte futó aszfaltúttal és a Szabadság-szobor bástyájával. Erre az 5412 helyrajzi számú háromhektáros belterületi telekre kötött 2000-ben vagyonkezelési szerződést a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a Citadella 4U kft. A jegyhez most kiadott blokkon is ez a helyrajzi számot tüntették fel, csak most már Mottone Holdings Kft. a cég neve.

A KVI nem tudta megmondani, hogy mióta szednek belépőt a környéken, csak azt fűzték hozzá, hogy ők erre senkinek sem adtak engedélyt. Kérdésünkre, hogy ez a cég összefüggésben lehet-e a Veres István nevével jegyzett Cidadella 4U Kft.-vel, nem kaptunk választ. Tény, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal már több perben állt szemben az említett céggel, és ezeket meg is nyerte. A KVI-nek jelenleg nincs információja a Veres esetleges érdekeltségéről, a cég jogi képviselőjéhez azonban már eljuttattak egy írásos megkeresést az üggyel kapcsolatban.

A cégjegyzék szerint Gaskó Gábor turisztikai tanácsadó a Mottone Holding Kft. tulajdonosa. Ő volt az, aki legutóbb a Citadellára felállított toronydaru kilátót valósította meg. Gaskót - aki információink szerint a Citadella 4U Kft. vezetőjének szűk baráti köréhez tartozik - többszöri próbálkozásunkra sem sikerült elérni.