Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

A Camponáé lett a három gigantikus kocka

2005.03.17. 18:45
Tízhónapos helykeresés után a Campona bevásárlóközpont előtt épülhetett meg a Konstruktív nevű fém műalkotás. A készítők annak idején a fejlesztési bank páláyzatán nyertek pénzt a megvalósításra, majd hosszú hányattatás következett. A csütörtöki nyitás után grandiózus vetítések, play station bajnokság és egyebek kezdődnek, belépő nincs.

Csütörtök este megnyit a hatalmas, sarkára állított kockákból álló, Konstruktív nevű kulturális építmény, ami hosszú helykeresés után végül a Camponánál kötött ki. A szokatlan külsejű épületegyüttes készítői több mint egy éve háromszázmillió forintot nyertek a Magyar Fejlesztési Bank pályázatán, de engedély hiányában nem építkezhettek az MFB által kijelölt helyszínen, a Felvonulási téren.


Nézze meg a kockákat!
A pályázati feltételek előírták, hogy az EU-csatlakozásról megemlékezni hivatott, ideiglenes építménynek 2004. május 31-ig fel kell épülnie, ez azonban szintén nem teljesülhetett. A pénzt az MFB annak ellenére eltette nekik, hogy a helykeresési mizéria miatt csaknem tíz hónappal a kitűzött határidő után nyithattak meg.

Hiába alapoztak

A Felvonulási térre - a csatlakozási ünnepségek, a Sting-koncert és a sörsátor miatt - nem kaptak engedélyt a fővárosi önkormányzattól, így több alkalmas (tehát nagy) területtel bíró magánszemélynél és önkormányzatnál is bejelentkeztek. Rendre elutasították őket, többnyire arra hivatkozva, hogy a könnyűszerkezetű, hozható-vihető Konstruktív ideiglenes műalkotás. Egy kósza ígéret érkezett a fővárostól is, de végül Demján Sándor ajánlott fel nekik megfelelő területet az épülő Művészetek Palotája mellett. A beruházás leginkább időigényes, költséges részét, az alapozást már el is kezdték, amikor kiderült, hogy menniük kell.

Így maradt a már kezdettől fogva érdeklődő, városszéli Campona. "Most boldogok vagyunk" - mondta Erdélyi Zsolt, a projekt gazdája. "Erre az évre nyitott megállapodásunk van a bevásárlóközponttal, és kicsit persze reménykedünk, hogy ha látják, hogy milyen jó, beviszik a városba." Az áruház tárt karokkal várta az építményt, vállalta a monstrum őrzését és az áramszolgáltatást is.

Gigamozi


Próbaüzem
A Konstruktív három, egyenként 28 méteres belső átlójú, belülről átjárható, fémből és üvegből készült kockából áll, tele hatalmas terekkel. Belső és külső oldalaira is vetíteni lehet, kialakítása kulturális események, partik, vetítések és persze sportközvetítések alkalmas helyszínévé teszi.

Az elmúlt hetekben a próbaüzemből kiderült, tetszik az embereknek a feltűnő és Erdélyi szerint gyönyörű építmény; a kockák mellett álló bevásárlóközpont esti forgalma jelentősen nőtt, és állítólag egyszer a megálló előtt megállt a Nagytétényi úton a kék csuklós busz, amikor este kivilágították a kockákat.

Napi porgram

Ünnepélyes megnyitó csütörtök este, onnantól kezdve április 30-ig mindennap 18.30-tól PlayStation 2. Bajnokság óriási kivetítőkön, utána 23.00-ig Konstruktív teevee, vj-k, dj-k, zene, tánc. Belépő nincs.