Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Egész hétvégén tart a zöld fieszta Budapesten

2008.04.17. 14:38
Vasárnap rendezik a Critical Mass kerékpáros felvonulást, amely tavaly 50 ezres létszámával a világ legnagyobb ilyen rendezvénye volt. Idén a zöld programok elburjánoznak az egész hétvégén, vasárnap ráadásul jó idő is lesz. Túlélési és programjavaslatok a biciklivásárlástól a salsázásig.

Két napra olyan lesz Budapest, mintha egy barátságosabb ország fővárosa lenne. Az idei Föld Napja hétvégéjén ugyanis kerékpáros és kulturális események sorozata szerveződik a városban. Amelyek nemcsak azért számítanak progresszívnek, mert függetlenül attól, hogy helikopterrel, kerékpárokkal, esetleg tévés és sportcelebekkel kapcsolatosak, a környezetbarát közlekedésről szólnak. Hanem azért is, mert a programokat nem az állam vagy a főváros szervezte meg az embereknek, hanem az emberek maguknak. Az április 19-20-i programok jó része civil szervezetekhez és egyéni kezdeményezésekhez köthető.

Képek a tavalyi felvonulásról

A hétvége csúcspontja a vasárnap délután fél ötkor a Deák térről induló Critical Mass felvonulás lesz, amely fél hétkor a Városligetben bringaemeléssel zárul. A teljesen új útvonalon zajló felvonulás alatt a National Geographic légifotósa készít képeket a zöldbe beöltöztetett tömegről. A bicikliemelés után pedig az egyik szervező szabadcsapatot szervez néhány száz felvonulóból, és a Kodály köröndre tekerve megnyitnak egy szabadtéri fotókiállítást. A végén tánc és szomorkodás.

A bicikli beszerzése

A Föld napi bringás programok már szombaton elkezdődnek. A nap fontos programja lehet sokak számára a Szimpla kertbe szervezett bringavásár. A biciklivel nem rendelkező, de már előre lelkes aktivisták ebéd után lesétálhatnak a Kazinczy utcai egységbe, ahol az évek óta népszerű kirakodóvásáron beszerezhetnek egy jó városi kerékpárt, vagy elcserélhetik valakivel a Che Guevara formájú villogójukat egy bicikligumiból varrt karkötőre.

Napos idő vasárnap

A hét végén kora nyárias hőmérsékletre számíthatunk. Több órára ugyan kisüt a nap, de szombaton helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. Vasárnap napos idő, és 8-18 fok közötti hőmérséklet várható.

Az új biciklivel negyed óra alatt átkerekezhetnek a Ráday utcai Fecske presszóba, ahol az évtizedekkel ezelőtti kerékpáros életet bemutató archív fotókat látva megállapíthatjuk, hogy nemcsak testhez tapadó színes nadrágban, hanem öltönyben, lódenkabátban vagy forrónadrágban is lehet biciklizni. A rejtélyes okokból Kerék-Páros-Város című kiállítást László János, a Magyar Kerékpáros Klub elnöke nyitja meg este hétkor. A megnyitó után dj Tonya zenél.

A bicikli kipróbálása

Új kerékpárunkkal vasárnap maratoni távot teljesíthetünk, ha legalább a programok egy részén szeretnénk részt venni. A biciklismozgalom keményvonalas aktivistáinak kultikus helyén, a Millenáris Velodromban már reggel nyolckor elkezdődik a műsor. A Thököly út közelében található kerékpárpályán a Critical Mass egyik szervezője és showmanje, Sinya konferálja fel a számokat, oldalán a felvállaltan kerékpáros celebbel, Hajós Andrással.

A Janus-arcú Velodrom

A Millenáris Velodrom Budapest legrégebbi sporttelepe. Megnyitóünnepségén 1896. május 14-én az első újkori olimpiai játékokról, Athénból hazatérő sportolókat köszöntötték. A három héttel később megrendezett ezredéves ifjúsági tornaversenyen maga Ferenc József császár is tiszteletét tette.

Az emlékév végén a Millenárist le kellett volna bontani, de a sportegyesületek kijárták, hogy a pálya megkapja a fennmaradási engedélyt. A Millenáris falelátói a rendszeres karbantartás hiánya miatt a húszas évek közepére életveszélyessé váltak, ezért Hajós Alfréd és Mattyók Aladár tervei alapján megépítették, és 1928. július 8-án átadták Európa egyik leggyorsabb biciklipályáját. A kerékpáros-világbajnokságra megtelt a ma is álló háromezres fedett lelátó és a tizenegyezres körlépcső. Évtizedekig még - az Elektromos sporttelep megnyitásáig - a Millenáris volt a főváros egyetlen villanyfényes pályája.

A Millenárist a jelenlegi tervek szerint ingatlanfejlesztési okokból lebontanák, amely ellen biciklis civil szervezetek léptek fel.

.

A program a gyorsasági versenyekre kialakított, döntött pálya ellenére is inkább piknikjellegű. Profi pályabringásokat, triálosokat és biciklipólósokat nézhetünk, miközben a gyerekek aszfaltrajzolnak, a szüleik pedig a hivatásosoktól megtanulják, hogyan kell kereket centírozni.

A Velodrom sztárja az egyetlen, világszinten is elismert magyar kerékpáros, az egyébként már Franciaországban élő Bodrogi László lesz. A Pekingből érkező biciklista 10-től mesél Tour de France-os élményeiről, olimpiai felkészüléséről, végezetül pedig dedikálja a rajongók kerékpárját.

A program bicikliemeléssel zárul, és a boldog tömeg együtt indul el a Critical Mass startpontjára, a Deák térre.

Mozgó park

A bringázást a környezettudatosság felől közelítők, vagy azok, akik két órával tovább szeretnének aludni, a Városháza téren rendezett Ökovurstliban találhatják meg számításaikat.

A lezárt, autómentesített Károly körúton nemcsak a biciklistákra, hanem a gyalogosan környezetbarátokra is számítanak. A szervezők már kora reggel harcos hangulatba hoznák a tömeget, így a program nem kávézással, hanem bio-Hyde Parkkal kezdődik. Itt rögtön kikiabálhatjuk magunkból a környezetszennyezéssel, a környezetvédelemmel és a környezettudatossággal kapcsolatos, elfojtott érzéseinket.

A feszültség levezetése után békésebb mederben folyik tovább a vasárnap. A biobarkács hajlammal megáldottak tárgyakat készíthetnek maguknak reciklálásra váró anyagokból, a biokonzumisták pedig az Erzsébet téri Wamp művészpiacon szerezhetnek be egyedi bokaláncot, emlékkönyvet és vakondnadrágot. Mindeközben a Krétakör Színész Tánczenekar zenél, a büszke biciklitulajdonosok pedig bringaszépségversenyre nevezhetik be járművüket.

A nap egyik legizgalmasabb programja fél háromkor kezdődik: a Park Land Art projekt keretében több ezer zöld pólót osztanak ki a lábukkal a Földgolyóhoz tapadók közt. Majd Jason Hawkes világhírű brit légifotós helikopterrel száll a tömeg fölé, hogy az általuk zöldre festett várost fotózza.

A zöld massza, amely a tervek szerint a levegőből óriási parkra hasonlít, fél ötkor indul el az Erzsébet híd irányába, miközben helikopteren követi a National Geographic légifotósaként is dolgozó Jason Hawkes. A brit művész reméli, hogy a budapesti Critical Massről készített felvételeit a neves magazin is bemutatja.

A biciklis felvonulás szervezői egyébként arra buzdítják a résztvevőket, hogy csillagtúrát szervezve már együtt érkezzenek a starthoz, ezzel is szélesítve a demonstrációt. Itt tekintheti meg, a város mely pontjairól indulnak csapatok >>>.

A mozgó park Budára érve végigkúszik az Attila úton, a Lánchídon keresztül visszatér Pestre, tiszteletét teszi a Kossuth térnél, majd az Andrássy úton át a Városligetbe vonul. A kerékpáros felvonulásokra jellemző fiesztahangulatot fokozza, hogy a Clarck Ádám téren az Acoustic Disco fúvósai zenélnek majd, a ligetben pedig a Batucada salsazenekar dobosai és táncosai pörgetik tovább a hangulatot.

Hol autózhatok és tömegközlekedhetek vasárnap?

Mivel a Deák tér és a Károly körút egész nap le lesz zárva, a belvárost mindenképpen érdemes lesz elkerülni. A vonulás miatt délután az Erzsébet híd és a Lánchíd nem autózható. A vidékről hazatérőknek délen a Petőfi és a Lágymányosi hidat lesz célszerű használniuk, északon pedig az Árpád hídon lehet majd autózni. A Margit hídon dugóra lehet számítani.

A rendezvények nem zavarják majd a Hungária körút, az Alkotás út és a rakpartok forgalmát.

A tömegközlekedési eszközök közül a metrót és a villamosokat lesz érdemes használni. A metrót azért, mert a föld alá nem mennek le a biciklisek, a villamost pedig azért, mert a szerelvényeket elengedik a felvonulók. A villamosok érkezésekor a rendezők megállítják a tömeget, így a járművek 2-3 perces várakozás után folytathatják útjukat.

Fél hétkor lesz a rituális bringaemelés, ováció és örömünnep, ami azonban nem jelenti a program végét.

Az extázis csillapodása után az egyik szervező, Sinya szabadcsapatot szervez a jelenlévőkből, és visszakerekezve a Kodály köröndre megnyitja a Kiszállás című szabadtéri fotókiállítást, amelynek kurátora lapunk biciklis és kulturális újságírója, Földes András, és egy munkájával képviselteti magát az Index fotósa, Barakonyi Szabolcs is.

A felfokozott hangulatba került biciklistának ezután érdemes visszatérniük a Deák térre, ahol a Csókolom zenekar segít visszatérni a rögvalóságba. Akkor sem maradunk a felhők közt, ha alterosok lennénk, és a szplínes hangulat csak fokozná eksztázisunkat. A kelet-európai turnét bonyolító nemzetközi Vector program csapata ugyanis ismerteti a jelenlévőkkel méréseit a budapesti szálló por mennyiségéről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?