Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Egész hétvégén tart a zöld fieszta Budapesten

2008.04.17. 14:38
Vasárnap rendezik a Critical Mass kerékpáros felvonulást, amely tavaly 50 ezres létszámával a világ legnagyobb ilyen rendezvénye volt. Idén a zöld programok elburjánoznak az egész hétvégén, vasárnap ráadásul jó idő is lesz. Túlélési és programjavaslatok a biciklivásárlástól a salsázásig.

Két napra olyan lesz Budapest, mintha egy barátságosabb ország fővárosa lenne. Az idei Föld Napja hétvégéjén ugyanis kerékpáros és kulturális események sorozata szerveződik a városban. Amelyek nemcsak azért számítanak progresszívnek, mert függetlenül attól, hogy helikopterrel, kerékpárokkal, esetleg tévés és sportcelebekkel kapcsolatosak, a környezetbarát közlekedésről szólnak. Hanem azért is, mert a programokat nem az állam vagy a főváros szervezte meg az embereknek, hanem az emberek maguknak. Az április 19-20-i programok jó része civil szervezetekhez és egyéni kezdeményezésekhez köthető.

Képek a tavalyi felvonulásról

A hétvége csúcspontja a vasárnap délután fél ötkor a Deák térről induló Critical Mass felvonulás lesz, amely fél hétkor a Városligetben bringaemeléssel zárul. A teljesen új útvonalon zajló felvonulás alatt a National Geographic légifotósa készít képeket a zöldbe beöltöztetett tömegről. A bicikliemelés után pedig az egyik szervező szabadcsapatot szervez néhány száz felvonulóból, és a Kodály köröndre tekerve megnyitnak egy szabadtéri fotókiállítást. A végén tánc és szomorkodás.

A bicikli beszerzése

A Föld napi bringás programok már szombaton elkezdődnek. A nap fontos programja lehet sokak számára a Szimpla kertbe szervezett bringavásár. A biciklivel nem rendelkező, de már előre lelkes aktivisták ebéd után lesétálhatnak a Kazinczy utcai egységbe, ahol az évek óta népszerű kirakodóvásáron beszerezhetnek egy jó városi kerékpárt, vagy elcserélhetik valakivel a Che Guevara formájú villogójukat egy bicikligumiból varrt karkötőre.

Napos idő vasárnap

A hét végén kora nyárias hőmérsékletre számíthatunk. Több órára ugyan kisüt a nap, de szombaton helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. Vasárnap napos idő, és 8-18 fok közötti hőmérséklet várható.

Az új biciklivel negyed óra alatt átkerekezhetnek a Ráday utcai Fecske presszóba, ahol az évtizedekkel ezelőtti kerékpáros életet bemutató archív fotókat látva megállapíthatjuk, hogy nemcsak testhez tapadó színes nadrágban, hanem öltönyben, lódenkabátban vagy forrónadrágban is lehet biciklizni. A rejtélyes okokból Kerék-Páros-Város című kiállítást László János, a Magyar Kerékpáros Klub elnöke nyitja meg este hétkor. A megnyitó után dj Tonya zenél.

A bicikli kipróbálása

Új kerékpárunkkal vasárnap maratoni távot teljesíthetünk, ha legalább a programok egy részén szeretnénk részt venni. A biciklismozgalom keményvonalas aktivistáinak kultikus helyén, a Millenáris Velodromban már reggel nyolckor elkezdődik a műsor. A Thököly út közelében található kerékpárpályán a Critical Mass egyik szervezője és showmanje, Sinya konferálja fel a számokat, oldalán a felvállaltan kerékpáros celebbel, Hajós Andrással.

A Janus-arcú Velodrom

A Millenáris Velodrom Budapest legrégebbi sporttelepe. Megnyitóünnepségén 1896. május 14-én az első újkori olimpiai játékokról, Athénból hazatérő sportolókat köszöntötték. A három héttel később megrendezett ezredéves ifjúsági tornaversenyen maga Ferenc József császár is tiszteletét tette.

Az emlékév végén a Millenárist le kellett volna bontani, de a sportegyesületek kijárták, hogy a pálya megkapja a fennmaradási engedélyt. A Millenáris falelátói a rendszeres karbantartás hiánya miatt a húszas évek közepére életveszélyessé váltak, ezért Hajós Alfréd és Mattyók Aladár tervei alapján megépítették, és 1928. július 8-án átadták Európa egyik leggyorsabb biciklipályáját. A kerékpáros-világbajnokságra megtelt a ma is álló háromezres fedett lelátó és a tizenegyezres körlépcső. Évtizedekig még - az Elektromos sporttelep megnyitásáig - a Millenáris volt a főváros egyetlen villanyfényes pályája.

A Millenárist a jelenlegi tervek szerint ingatlanfejlesztési okokból lebontanák, amely ellen biciklis civil szervezetek léptek fel.

.

A program a gyorsasági versenyekre kialakított, döntött pálya ellenére is inkább piknikjellegű. Profi pályabringásokat, triálosokat és biciklipólósokat nézhetünk, miközben a gyerekek aszfaltrajzolnak, a szüleik pedig a hivatásosoktól megtanulják, hogyan kell kereket centírozni.

A Velodrom sztárja az egyetlen, világszinten is elismert magyar kerékpáros, az egyébként már Franciaországban élő Bodrogi László lesz. A Pekingből érkező biciklista 10-től mesél Tour de France-os élményeiről, olimpiai felkészüléséről, végezetül pedig dedikálja a rajongók kerékpárját.

A program bicikliemeléssel zárul, és a boldog tömeg együtt indul el a Critical Mass startpontjára, a Deák térre.

Mozgó park

A bringázást a környezettudatosság felől közelítők, vagy azok, akik két órával tovább szeretnének aludni, a Városháza téren rendezett Ökovurstliban találhatják meg számításaikat.

A lezárt, autómentesített Károly körúton nemcsak a biciklistákra, hanem a gyalogosan környezetbarátokra is számítanak. A szervezők már kora reggel harcos hangulatba hoznák a tömeget, így a program nem kávézással, hanem bio-Hyde Parkkal kezdődik. Itt rögtön kikiabálhatjuk magunkból a környezetszennyezéssel, a környezetvédelemmel és a környezettudatossággal kapcsolatos, elfojtott érzéseinket.

A feszültség levezetése után békésebb mederben folyik tovább a vasárnap. A biobarkács hajlammal megáldottak tárgyakat készíthetnek maguknak reciklálásra váró anyagokból, a biokonzumisták pedig az Erzsébet téri Wamp művészpiacon szerezhetnek be egyedi bokaláncot, emlékkönyvet és vakondnadrágot. Mindeközben a Krétakör Színész Tánczenekar zenél, a büszke biciklitulajdonosok pedig bringaszépségversenyre nevezhetik be járművüket.

A nap egyik legizgalmasabb programja fél háromkor kezdődik: a Park Land Art projekt keretében több ezer zöld pólót osztanak ki a lábukkal a Földgolyóhoz tapadók közt. Majd Jason Hawkes világhírű brit légifotós helikopterrel száll a tömeg fölé, hogy az általuk zöldre festett várost fotózza.

A zöld massza, amely a tervek szerint a levegőből óriási parkra hasonlít, fél ötkor indul el az Erzsébet híd irányába, miközben helikopteren követi a National Geographic légifotósaként is dolgozó Jason Hawkes. A brit művész reméli, hogy a budapesti Critical Massről készített felvételeit a neves magazin is bemutatja.

A biciklis felvonulás szervezői egyébként arra buzdítják a résztvevőket, hogy csillagtúrát szervezve már együtt érkezzenek a starthoz, ezzel is szélesítve a demonstrációt. Itt tekintheti meg, a város mely pontjairól indulnak csapatok >>>.

A mozgó park Budára érve végigkúszik az Attila úton, a Lánchídon keresztül visszatér Pestre, tiszteletét teszi a Kossuth térnél, majd az Andrássy úton át a Városligetbe vonul. A kerékpáros felvonulásokra jellemző fiesztahangulatot fokozza, hogy a Clarck Ádám téren az Acoustic Disco fúvósai zenélnek majd, a ligetben pedig a Batucada salsazenekar dobosai és táncosai pörgetik tovább a hangulatot.

Hol autózhatok és tömegközlekedhetek vasárnap?

Mivel a Deák tér és a Károly körút egész nap le lesz zárva, a belvárost mindenképpen érdemes lesz elkerülni. A vonulás miatt délután az Erzsébet híd és a Lánchíd nem autózható. A vidékről hazatérőknek délen a Petőfi és a Lágymányosi hidat lesz célszerű használniuk, északon pedig az Árpád hídon lehet majd autózni. A Margit hídon dugóra lehet számítani.

A rendezvények nem zavarják majd a Hungária körút, az Alkotás út és a rakpartok forgalmát.

A tömegközlekedési eszközök közül a metrót és a villamosokat lesz érdemes használni. A metrót azért, mert a föld alá nem mennek le a biciklisek, a villamost pedig azért, mert a szerelvényeket elengedik a felvonulók. A villamosok érkezésekor a rendezők megállítják a tömeget, így a járművek 2-3 perces várakozás után folytathatják útjukat.

Fél hétkor lesz a rituális bringaemelés, ováció és örömünnep, ami azonban nem jelenti a program végét.

Az extázis csillapodása után az egyik szervező, Sinya szabadcsapatot szervez a jelenlévőkből, és visszakerekezve a Kodály köröndre megnyitja a Kiszállás című szabadtéri fotókiállítást, amelynek kurátora lapunk biciklis és kulturális újságírója, Földes András, és egy munkájával képviselteti magát az Index fotósa, Barakonyi Szabolcs is.

A felfokozott hangulatba került biciklistának ezután érdemes visszatérniük a Deák térre, ahol a Csókolom zenekar segít visszatérni a rögvalóságba. Akkor sem maradunk a felhők közt, ha alterosok lennénk, és a szplínes hangulat csak fokozná eksztázisunkat. A kelet-európai turnét bonyolító nemzetközi Vector program csapata ugyanis ismerteti a jelenlévőkkel méréseit a budapesti szálló por mennyiségéről.