Benedek
-5 °C
5 °C

Ötmilliót adott Demszky Orbánék tervére

2006.03.28. 15:25
Harmadik díjat és ezzel együtt ötmillió forintot kapott Demszky Gábortól a Budapest Szíve elnevezésű építészeti pályázaton az Art Front Kft., amely a belváros újratervezésére dolgozott ki elképzeléseket. Az eset különlegessége, hogy az Art Front a Fidesz Új Budapest Központjának programját kiegészítve pályázott.
Cselovszki Zoltán neve is olvasható a Budapest Szíve pályázat díjazottjai között. Cselovszki a Fidesz Új Budapest Központjának vezetője. Ez a háttérintézmény városfejlesztési, várostervezési ügyekben segíti az ellenzéki pártot. A központ vezetője társtervezőként jegyzi azt a dokumentumot, amelyet az Art Front Kft. adott be a Magyar Építész Kamara által lebonyolított Budapest Szíve pályázatra. (Az Art Front vezető tervezője Kovács Csaba.)

Anonim volt a bírálat

Az anonim terveket egy zsűri bírálta el, amelynek elnöke Schneller István volt. Ő korábban SZDSZ-es főpolgármester-helyettes volt, jelenleg Budapest főépítészeként dolgozik Demszky Gábor mellett. A főpolgármester egyébként maga adta át a díjakat hétfőn a nyerteseknek, összesen negyvenmillió forintot osztott szét Demszky a pályázók között. Az első díjazottak kilencmilliót, a két második díjas hét-hét milliót kapott, a "fideszes" terv pedig ötmilliót, harmadik díjazottként.

Az Art Front Kft. pályázatának társtervezője, a Fidesz Új Budapest Központjának vezetője, Cselovszki Zoltán az Indexnek elmondta: büszke arra, hogy díjat kaptak, az Art Front által beadott pályamunka tulajdonképpen az Új Budapest-program továbbtervezett változata. Márpedig így Demszky Gábor azt a tervet tüntette ki, amely Orbán Viktor megrendelésére készült.

Nincs fideszes villamos

Cselovszki szerint mindez azt mutatja, hogy nincs fideszes villamos, vagy éppen liberális gyalogoszóna, a várostervezésben a pártok elképzelései nem ellentétesek. A fideszes politikus úgy véli, konszenzus van a tervezők között abban, hogy Budapest belvárosában forgalomcsillapításra, több sétálóövezetre van szükség és a villamoshálózatot is bővíteni kell. (Erről a Fidesz budapesti programja kapcsán egyébként az Index is beszámolt már korábban.)

Az ő pályázatuk is erről szól, akárcsak az első és második díjazott tervek. Így például Cselovszkiék nagyobb gyalogoszónát alakítanának ki a Ferenciek terén, a Kossuth Lajos utca alá vinnék az Erzsébet híd autóforgalmát, viszont visszaraknák a villamost a hídra. Egy másik villamosvonalat, a kiskörúti járatokat ugyanakkor meghosszabbítanák a Bajcsy-Zsilinszky útig, elvinnék a jelenlegi 47-49-eseket a Nyugati pályaudvarig.

Szálloda lenne a jelenlegi Városházából

A jelenlegi, vagyis a régi Városháza épületét szintén átalakítanák. Szállodát, illetve egy a bécsi Rathauskellerhez hasonló sörözőt csinálnának az alsóbb szinteken, és a földszintet továbbra is nyitva tartanák a nagyközönség előtt, több kulturális funkciót adva az épületnek.

Mindemellett a Városháza melletti területen, a Madách tér felé néző oldalon új, lapostetős épületet emelnének, a Kiskörút szintmagasságának megfelelően. E lapostető alatt hét különböző kisebb házat húznának fel, ahol az önkormányzat hivatalai kapnának helyet. Itt, a korábbi bazársor helyén lenne egy nagy pálmaház, a vélemények háza vagy éppen a közfejlesztési tanács, amely a városfejlesztés ügyeivel foglalkozna.

Mit hoz a jövő?

Cselovszki végül elmondta, politikai program készítői ritkán kapnak pozitív visszajelzést szakmai zsűritől, most azonban az Új Budapest Központ terve tényleg elismerést érdemelt ki, ha nem is lett nyertes. A várostervező-politikus hozzátette: bár konszenzus van a pártok között a budapesti terveket illetően, az még kérdéses, mit hoz a jövő. Vagyis a tervek hasonlóak, de a megvalósításon sok múlik majd.