Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Manhattan helyett golfpálya Csepelen?

2005.10.06. 17:05
Manhattan helyett golfpálya épülhet a Csepel-sziget északi csücskére. A 82 hektáros területet pár óra alatt, több mint tizenegymilliárd forintért megvásárló spanyol ingatlancég az InfoRádiónak tagadta, hogy tízezer lakást terveznének. Elképzelhető, hogy golfpálya épül a szigetspiccen.

Nem tervezi tízezer lakás építését a Csepel-sziget csúcsát megvásárló spanyol befektetőcég, értesült az InfoRádió. A spanyol érdekeltségű Fadesa Hungária kedden csaknem rekordidő alatt, alig pár órával az 82 hektáros terület meghirdetése után 11,370 milliárd forintért vásárolta meg Észak-Csepelt.

A területet Csepel szocialista többségű képviselőtestülete a helyi ellenzék és a helyi SZDSZ tiltakozása ellenére adta el. Az üzlet az InfoRádió értesülése szerint a csepeli ellenzék mellett a fővárosi vezetést is felzaklatta a tízmilliárdos tranzakció, mivel Budapestnek tervei voltak a területtel.

A Fadesa tagadta azokat a lapértesüléseket, hogy tízezer lakóingatlant építene a szigetspiccre. Elképzelhető azonban, hogy a cég golfpályát épít, az InfoRádió értesüléseit mindenesetre nem kívánták kommentálni.

A Fadesa a Király utcában is épít

A multinacionális vállalat egyik fő profilja a golfpálya-építés, öt közülük hamarosan megnyit Spanyolországban. Belén Rey, a cég kommunikációs igazgatója szerint az elkövetkező hetekben tanulmányozzák át, hogy mit lehet épiteni a közel 10 milliárd forintért megvásárolt ingatlanon, mert pontos tervekkel még nem rendelkeznek.

A Fadesa már jelen van Budapesten is: a VIII. kerületi Király utcában Central Passage néven egy 217 lakásos házat építenek fel 10,8 milliárd forintból (43 millió euróból), az alapkövet vasárnap tették le. A cég az utóbbi években rendkívül sikeres volt. 1998-ban a cég 91,54 millió euró (23 milliárd forint) értékben kötött szerződést, tavaly a konszolidált üzleti eredmény elérte a 686,5 millió eurót (172 milliárd forintot), a nettó nyeresége pedig 120,3 millió euró (30 milliárd forint) volt.

Mindenki totojázott?

Az InfoRádió városházi forrásai szerint a főváros vezetése idegesen reagált a hírre, csütörtökön Demszky Gábor hosszasan egyeztetett az ügyben Schneller István főépítésszel. Budapest ugyanis stratégiai fejlesztési területként tartotta számon a telket, ahova többek között városligetnyi méretű új parkot tervezett.

A budapesti vezetést az is zavarja, hogy a kerület úgy adta el az ingatlant, hogy nem tudta mire használja majd azt a vevő. Tóth Mihály csepeli polgármester szerintazért adták el a területet, mert túl sokáig hitegette a fejlesztési tervekkel a kerületet az állam és a főváros, jelentette az Info Rádió. Csepel hosszú várakozás után megunta, hogy nem történik semmi, és saját maga lépett, mondta a polgármester.