Valér
4 °C
8 °C

Koalíciós vita Csepelről - az MSZP nem tárgyalna senkivel

2005.10.09. 09:08
Elutasítja a hárompárti tárgyalásokat a sokmilliárdos csepeli ingatlanok eladásáról az MSZP fővárosi frakcióvezetője, aki szerint SZDSZ-es vezetőtársa felelőtlen nyilatkozatokat tesz.

Az elmúlt napokban Csepelen a képviselőtestület ülésén nagy vitát váltott ki a XXI. kerület északkeleti részének eladása. A vita most tovább gyűrűzik a fővárosi önkormányzatban is, ahol a két koalíciós párt frakcióvezetője mond ellent egymásnak.

A csepeli képviselőtestület hétfői ülésén pár óra alatt szavazták meg az abszolút többségben lévő szocialisták, hogy a Fadesa nevű spanyol cég több mint 11 milliárd forintért megvásárolhat mintegy 80 hektárt a városrész legértékesebb területeiből. A csepeli testületben az SZDSZ és a Fidesz is ellenezte az értékesítést, mivel senki sem tudja, hogy mit akar a befektető az ingatlanokon építeni.

Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője ezért az Indexnek pénteken nyilatkozva javasolta hárompárti fővárosi egyeztetés összehívását az ügyben. Bőhm abszolút felelőtlennek nevezte a csepeli képviselőtestület döntését, amely Budapest egészének érdekeit is sértheti. Bőhm egyetértett Demszky Gábor főpolgármesterrel, aki tájékoztatást kért az ügyben a csepeli polgármestertől.

Bőhm nyilatkozatára reagált szombaton az Indexnek Gy. Németh Erzsébet, az MSZP fővárosi frakcióvezetője. Gy. Németh ellenzi a hárompárti fővárosi szintű egyeztetéseket Csepel ügyében. Szerinte példátlan lenne, hogy a főváros beavatkozik egy önálló önkormányzat életébe, hiszen Csepelnek jogában áll a saját tulajdonát képező ingatlanokat értékesíteni.

Gy. Németh szerint Bőhm nincs tisztában az eladás körülményeivel, ezért is érthetett egyet szerinte az SZDSZ-frakcióvezető Demszky Gáborral, aki tájékoztatást kért az ügyben. Gy. Németh szerint ezért éppenhogy Bőhm nyilatkozata minősíthető felelőtlennek, minthogy a szabaddemokrata politikus nincs a szükséges információk birtokában.

Az sem igaz Gy. Németh szerint, hogy Budapest érdekeit veszélyeztetné a csepeli területek eladása, minthogy a fővárosnak jogában áll a szabályozási kerettervek kidolgozása. A most a Fadesának eladott nyolcvan hektár egyébként fejlesztési tartalékterületként szerepel a fővárosi kerettervekben. A szocialista politikus azt is elmondta, hogy a csepeli központi szennyvíztisztító megépítését sem befolyásolja a mostani ügyet, hiszen a tisztítómű a szigetcsúcs nyugati részén épül, a most értékesített ingatlanok pedig keleten találhatók.

Az MSZP frakcióvezetője azt is közölte, hogy a csepeliek megkeresték korábban a fővárosi önkormányzatot a szigetcsúcs eladása ügyében, és azt a választ kapták, hogy csak a szerződéskötéskor kíván véleményt nyilvánítani a főváros. A csepeliek idén nyár óta árulták a területet, és erről szintén tudott a főváros, ám semmilyen jelzést nem adott, hogy érdeklődne az ingatlanok iránt - tette hozzá Gy. Németh.

A szocialista politikus végül elmondta, hogy szerinte a szigetcsúcs eladása után nem fenyeget olyan veszély, hogy a terület hasznosítása ne illeszkedne a főváros egészének fejlesztésébe.