Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Ötvenmillióval lógnak a bliccelő diplomaták

2004.09.21. 13:48
Hetven-nyolcvan ország diplomatája tartozik kisebb-nagyobb parkolási díjjal a fővárosi parkolási társaságoknak. A legnagyobb adós 4,5 millió forintot bliccelt el, a külföldi diplomaták összesen több mint ötvenmilióval adósak.
Több mint ötvenmillió forint be nem fizetett parkolási díjjal tartoznak a Magyarországra akkreditált külföldi diplomaták a fővárosi közterületi parkolási társaságnak, jelentette be sajtótájékoztatóján a külügyi szóvivő. "A Külügyminisztérium álláspontja szerint a diplomáciai mentesség a parkolási díjak fizetésére nem terjed ki, ezért a parkolási társaságnak minden jogalapja megvan peres úton behajtani a tartozásokat", jelentette ki Polgár Viktor.

Többmilliós rekord

A külügyi tárca hétfőn jegyzékben szólította fel fizetési kötelezettségük teljesítésére a magyarországi külképviseleteket. A minisztérium emellett jogszabálymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a "notórius bliccelő" diplomaták forgalmi engedélyét be lehessen vonni.

A szóvivő szerint hetven-nyolcvan ország diplomatája érintett az ügyben, a legnagyobb tartozás meghaladja a 4,5 millió forintot.

Hamis diplomaták

A Külügyminisztérium tudomása szerint mintegy hetven olyan DT, CK vagy HC rendszámú autó közlekedik az országban, amelynek rendszámát hivatalosan sohasem adták ki, így valószínűsíthető, hogy ezek hamis rendszámok, mondta Polgár Viktor.