Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az MSZP már beéri egy deklarációval

2008.03.04. 13:53
Közeledtek az álláspontok a fővárosi koalíció pártjai között az egészségügyi intézmények holdingba szervezésével kapcsolatban, állította a koalíciós egyeztetést követően Steiner Pál szocialista frakcióvezető, igaz kiderült az is, most már beérnék egy elvi nyilatkozattal, hogy elkötelezett mindenki a rendszer átalakítása mellett. A részletekről azért szakértői szinten egyeztetnek tovább.

Jó eséllyel lesz március 10-én költségvetése Budapest városának. A szocialisták a legutóbbi közgyűlés előtt deklarálták, csak akkor lesz büdzsé, ha elfogadja a közgyűlés az egészségügyi intézmények holdingba szervezését rögzítő koncepciót. A liberálisok nem értették, miért kell összekötni a két dolgot, és múlt csütörtökön napirenden tartották az ellenzékkel közösen a költségvetési tervezetet.

Az MSZP ezen feldühödött és az ebédszünet után már nem tért vissza az ülésre, a testület már a szocialisták nélkül megtárgyalta az interpellációkat, de az MSZP-sek nélkül nem volt meg a többség, így minden interpellációt leszavazott az ellenzék, ezekről majd a főváros bizottságai döntenek. Később a szabad demokraták is elhagyták a közgyűlést, így az határozatképtelenné vált.

Az egészségügyi átalakításról pedig homlokegyenest mást gondolnak a felek, például az SZDSZ szerint az egységesítéssel a versenyhelyzetet szüntetik meg. Az álláspontok közelítésére keddre koalíciós egyeztetést hívtak össze, amelyen Steiner Pál szocialista frakcióvezető szerint közeledtek az álláspontok. A pártok sajnálkozásukat fejezték ki a közgyűlésen történtek miatt.

A szocialista elképzelések szerint 2009. január 1-től létrejönne egy zárt körűen működő részvénytársaság, amely tulajdonosa lenne az önálló kft-ként működő kórházaknak. A beszerzéseket viszont központosítanák így próbálva meg olcsóbban vásárolni.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szerint azért van szükség az átalakításra, mert évi 8-10 milliárd forintos hiány keletkezik az egészségügyi területen, amit vagy évenként konszolidálni kell, vagy le kell faragni a hiányt.

A koalíciós felek abban egyeztek meg, közölte Steiner, hogy szerdán szakértői szinten folytatják az egyeztetéseket és elkészítenek egy olyan közös koncepciót, amit csütörtöki ülésén a szocialista frakció, jövő hétfőn pedig a közgyűlés elfogadhat, így nem lehet akadálya a költségvetés elfogadásának is. John Emese szabad demokrata frakcióvezető is bizakodóan nyilatkozott az egyeztetések után. Azt mondta, a fővárosiaknak az az érdeke, hogy legyen Budapestnek költségvetése és ennek érdekében folytatják az egyeztetéseket.

Demszky Gábor főpolgármester egy nyolcoldalas anyaggal érkezett az egyeztetésekre, amelyben kifogásait sorolta fel. Úgy tudjuk a megbeszélésen Horváth Csaba maga is megállapította, hogy a közgyűlés által megtárgyalandó előterjesztésbe nem tud mindent beleépíteni. Úgy tudjuk, nyitott kérdés maradt, hogy az esetlegesen létrejövő holding tulajdonába kapja-e a kórházi ingatlanokat, vagy csak kezelésbe. Nem tisztázott az sem, mennyibe kerülne a szocialisták által szorgalmazott informatikai egységesítés, ami egyik sarokköve az MSZP-s koncepciónak. Arról sincsenek megfelelő számítások, mennyibe kerülne egyáltalán az átalakítás.

Nyitott az is, ki felügyelje a majdani cégeket, mi módon válasszák ki a felállítandó szakmai testületet, amely a fontosabb szakmai döntésekért felelős volna. Mivel igen feszes a menetrend, Steiner Pál nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy végül még sem sikerül megegyezni, igaz ugyanakkor az is, hogy a mostani tervek szerint már csak elvi menetrendet kell elfogadni, nem pedig részletekbe menő koncepciót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!