Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Demszky: Aba Botondnak távoznia kell

2006.10.26. 22:14
Aba Botondnak a BKV Zrt. vezérigazgatójának távoznia kell a közlekedési társaság éléről - jelentette ki Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtök este.

"Aba Botondnak mennie kell, ez nem kérdés. Az a kérdés, hogy mikor tudjuk elérni azt, hogy Aba Botondot felállítjuk" - mondta a főpolgármester.

A BKV Zrt. vezetőjének elbocsátását azzal indokolta, hogy "gyenge teljesítményt mutatott" a 4-es, 6-os villamos vonalán közlekedő Combino-beruházás kezelésében. A főpolgármester közölte: olyan emberrel szeretne együtt dolgozni, akiben minden tekintetben megbízik.

A főpolgármester elmondta, ha a fővárosi közgyűlés megtalálja a megfelelő vezérigazgatót, akkor távoznia kell Aba Botondnak. Ugyanakkor hozzátette: figyelembe véve azokat az érdemeket, amelyeket a vezérigazgató a BKV vezetésében szerzett; "találunk másik lehetőséget számára".

Régóta inog Aba pozíciója

A főpolgármester a sorozatos Combino-meghibásodásokkal kapcsolatban még augusztusban azt nyilatkozta, hogy nem kíván a személyi felelősség kérdésével foglalkozni, de megjegyezte: megingott a bizalma Aba Botondban.

Demszky bejelentése azért érdekes, mert az Index korábbi információi szerint a nagykörúti felsővezeték-átépítésről szóló jelentés szerint Abát nem terheli felelősség. Egy még korábbi Index-értesülés szerint éppen ettől a jelentéstől függött Aba sorsa: ha nem találják felelősnek, akkor jövő márciusig a posztján maradna.

Vitézy Dávid, a VEKE (Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület) szóvivője az üggyel kapcsolatban az Indexnek elmondta: a BKV menedzsentjének felelőssége igenis kiolvasható a jelentésből, amelyet a Műegyetem szakértője készített a felsővezetékek átépítéséről. A VEKE szerint csupán a vezérigazgató menesztése két okból sem elég: a BKV teljes menedzsentje leszerepelt a Combino-ügy során, és ezek a történések rávilágítottak arra, hogy nem csupán személyi, hanem szerkezeti és szervezeti problémák is vannak a cégnél.

A VEKE szerint éppen ezért BKV-reform kell - hangsúlyozta a szóvivő.