Jolán
2 °C
4 °C

Tudni akarják, miért nem perel Demszky

2007.05.23. 11:53
A Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága tájékoztatást kér Demszky Gábor főpolgármestertől, hogy miért nem indított kártérítési pert Budapest azok ellen a cégek ellen, amelyeket a 2001-2002-es útfelújítások kapcsán kartellezésért megbírságolt a Gazdasági Versenyhivatal, értesült az Infó rádió.

A javaslatot benyújtó Bagdy Gábor kereszténydemokrata képviselő emlékeztetett arra, hogy újsághírek - és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozata - szerint a 2001-2002-es városi útfelújítási közbeszerzéseken résztvevő cégek kartellmegállapodást kötöttek.

Bagdy: "Kár érte a fővárost"

A fővárost kár érte, hiszen a cégek nem versenyeztek egymással, hanem magasabb árban megállapodva nyerték el a közbeszerzéseket, hangsúlyozta a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságának tagja az Infó rádiónak.

A kereszténydemokrata politikus elmondta, a hírek szerint a főváros nem nyújtott be kártérítési igényt a kartellező cégeknek, holott a határidő vagy már letelt, vagy hamarosan letelik. Ezért azt javasolta a gazdasági bizottságnak, hogy kérjen tájékoztatást a főpolgármestertől.

"Nem száz százalékos szándék"

A főváros egyébként azzal érvel, hogy még folyik egy per a kartellezésért megbüntetett cégek és a GVH között. Ezt akarja megvárni a főváros, és köztes jogi lépésekkel próbálja kitolni a határidőt.

Bagdy Gábor szerint ez megoldás lehet, ha a főváros időben lép, de van olyan jogvesztő határidő, amelyik már le is telt.

"Nem szeretnénk olyan helyzetbe kerülni, hogy a főváros csak beszél a köztes jogi lépésekről, közben nem történik semmi, és milliárdos kár éri Budapestet" - hangsúlyozta a politikus.

A képviselő elmondta, élnek azzal a gyanúperrel, hogy a főváros szándéka nem száz százalékos az ügy tisztába tételére.

A főpolgármester tájékoztatni fogja a bizottságot

T

Nyáry Krisztián a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta: a főváros megtette a szükséges jogi lépéseket, hogy ne évülhessen el az ügy, és jelezte a kárigényét az érintettek felé. Nyáry elmondta, hogy egyetlen esetben volt erre szükség, mert a többi ügyben még nem járt le a határidő.

Nyáry elmondta, hogy természetesen az ügyek kezeléséről és a főváros jogi lépéseiről a bizottság is meg fogja kapni a megfelelő tájékoztatást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?