Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Tudni akarják, miért nem perel Demszky

2007.05.23. 11:53
A Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága tájékoztatást kér Demszky Gábor főpolgármestertől, hogy miért nem indított kártérítési pert Budapest azok ellen a cégek ellen, amelyeket a 2001-2002-es útfelújítások kapcsán kartellezésért megbírságolt a Gazdasági Versenyhivatal, értesült az Infó rádió.

A javaslatot benyújtó Bagdy Gábor kereszténydemokrata képviselő emlékeztetett arra, hogy újsághírek - és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozata - szerint a 2001-2002-es városi útfelújítási közbeszerzéseken résztvevő cégek kartellmegállapodást kötöttek.

Bagdy: "Kár érte a fővárost"

A fővárost kár érte, hiszen a cégek nem versenyeztek egymással, hanem magasabb árban megállapodva nyerték el a közbeszerzéseket, hangsúlyozta a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságának tagja az Infó rádiónak.

A kereszténydemokrata politikus elmondta, a hírek szerint a főváros nem nyújtott be kártérítési igényt a kartellező cégeknek, holott a határidő vagy már letelt, vagy hamarosan letelik. Ezért azt javasolta a gazdasági bizottságnak, hogy kérjen tájékoztatást a főpolgármestertől.

"Nem száz százalékos szándék"

A főváros egyébként azzal érvel, hogy még folyik egy per a kartellezésért megbüntetett cégek és a GVH között. Ezt akarja megvárni a főváros, és köztes jogi lépésekkel próbálja kitolni a határidőt.

Bagdy Gábor szerint ez megoldás lehet, ha a főváros időben lép, de van olyan jogvesztő határidő, amelyik már le is telt.

"Nem szeretnénk olyan helyzetbe kerülni, hogy a főváros csak beszél a köztes jogi lépésekről, közben nem történik semmi, és milliárdos kár éri Budapestet" - hangsúlyozta a politikus.

A képviselő elmondta, élnek azzal a gyanúperrel, hogy a főváros szándéka nem száz százalékos az ügy tisztába tételére.

A főpolgármester tájékoztatni fogja a bizottságot

T

Nyáry Krisztián a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta: a főváros megtette a szükséges jogi lépéseket, hogy ne évülhessen el az ügy, és jelezte a kárigényét az érintettek felé. Nyáry elmondta, hogy egyetlen esetben volt erre szükség, mert a többi ügyben még nem járt le a határidő.

Nyáry elmondta, hogy természetesen az ügyek kezeléséről és a főváros jogi lépéseiről a bizottság is meg fogja kapni a megfelelő tájékoztatást.  • Vennék
  • Hírek